Εκλογές στις 6 Μαΐου εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με βάση αυτό και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος η επόμενη Βουλή θα συγκληθεί στις 17 Μαΐου.
Ο κ. Παπαδήμος έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του, δίνοντας έμφαση στην κατάρτιση του νέου οικονομικού προγράμμματος, την έγκριση του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης και την ολοκλήρωση του PSI ενώ τόνισε ότι κατά το πεντάμην που προηγήθηκε αποδείχθηκε πως είναι δυνατή η συνεργασί των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
«Φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.
Για την περίοδο που ακολουθεί μετά τις εκλογές, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ειδικότερα την προετοιμασία και ψήφιση από τη Βουλή του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου για την περίοδο 2013-2016, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, ενώ τόνισε ότι «οι παραπάνω προκλήσεις συνιστούν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, τον χειρισμό του οποίου πρέπει να αναλάβει νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε στους υπουργούς ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταματά ενόψει εκλογών. «Θα έχετε να εκπληρώσετε δύο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να μεροιμνήσετε για την προεκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιο βουλευτές».
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα. Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης».
Ενόψει αυτών ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη διαμόρφωση των όρων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Συνάντηση Παπούλια – Παπαδήμου
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.
Οι κκ. Παπούλιας και Παπαδήμος δεν θέλησαν να έχουν τον καθιερωμένο τυπικό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ.
Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου.
Θυροκολλήθηκε λίγο μετά τις 20.00 στην Βουλή, το προεδρικό διάταγμα για την διάλυσή της και την προκήρυξη εκλογών για την 6η Μαΐου.
Ο φρούραρχος της Βουλής παρέλαβε το σχετικό έγγραφο -που έφτασε στα χέρια του μέσω του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου- και το θυροκόλλησε έξω από την πύλη της Βουλής. Σε αυτό αναφέρεται ότι έχοντας υπ’ όψη τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος και την πρόταση της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, «διαλύουμε την Βουλή της ΙΓ’ περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας και καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 6η Μαίου 2012 και συγκαλούμε την Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 17η Μαίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ.».
Το Προεδρικό Διάταγμα έχει τον αριθμό 40 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. ΦΕΚ 90, τεύχος πρώτο), ενώ υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σημειώνεται, ότι από την θυροκόλληση του διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών, ξεκινά και τυπικώς η προεκλογική περίοδος, όπως και οι προβλεπόμενοι περιορισμοί για τις εμφανίσεις των υποψηφίων.
Στη θέση τους θα παραμείνουν έως τις εκλογές όλα τα μέλη της κυβέρνησης που κατέχουν τα λεγόμενα εκλογικά υπουργεία -το Εσωτερικών, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.