Τρομάζουν, ενοχλούν και είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά της χώρας. Αυτή είναι η εικόνα για τους μετανάστες όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής», μετά την έναρξη των επιχειρήσεων-«σκούπα» στο κέντρο και την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρων κράτησης. Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστά κοντά ή και πολύ πάνω από το 80%, είναι αρνητικοί για τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Αλλά αν οι Ελληνες φαίνεται να ομονοούν για το πρόβλημα, 1 στους 3 παραμένει δύσπιστος για τις λύσεις που προτείνουν οι πολιτικοί!

Θα περίμενε κάποιος η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη, να νιώσει ανακουφισμένη μετά τις δυναμικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση στην πορεία προς τις εκλογές για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της κατάστασης που επικρατεί επί χρόνια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η πλειονότητα φυσικά τις επικροτεί, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό αμφισβητεί τα μέτρα και την αποτελεσματικότητά τους – τόσο τις επιχειρήσεις-«σκούπα» όσο και κυρίως τα κέντρα φιλοξενίας/ κράτησης – έστω και αν, όπως φαίνεται από άλλους δείκτες, αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Φόβος και επιφυλάξεις

Η εξήγηση «μακριά απ’ την αυλή μου, κι όπου θέλει ας είναι» σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις του 37,7% για τα κέντρα κράτησης δεν επαρκεί – άλλωστε το ερώτημα δεν ετέθη σε σχέση με τη χωροθέτηση των κέντρων (αναγκαία κρίνει τα κέντρα το 54,7%). Σε συνδυασμό με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται και για τις επιχειρήσεις-«σκούπα», αρκετοί πολίτες φαίνεται να θεωρούν ότι τέτοια μέτρα είτε δεν είναι σωστά είτε δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα και συνέχεια. Αντιθέτως θεαματική είναι η συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας με την εξαγγελία, όπως διατυπώθηκε από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, περί καθιέρωσης πιστοποιητικού υγείας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να εργαστεί κάποιος μετανάστης (87,8% «ναι» και μάλλον «ναι»).
Σε σχέση με την παρουσία των μεταναστών στη χώρα πάντως η μεταστροφή των Ελλήνων μέσα σε μία τριετία είναι εντυπωσιακή. Από το 19,5% που ζητούσε το 2009 – σε ανάλογη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research – να φύγουν σταδιακά όλοι, σε αυτή τη θέση προσχωρεί το 48,3% σήμερα. Ενταξη ή αφομοίωση των μεταναστών δεν ζητούν πλέον ούτε οι μισοί από όσους το πρότειναν το 2009 (7,2% σε σχέση με 17,1% και 4,2% σε σχέση με 9,1%, αντιστοίχως). Αλλωστε σχεδόν το 80% – 15% περισσότεροι σε σχέση με το 2009 – νιώθει πια να κινδυνεύει «από όσα συμβαίνουν καθημερινά στην πόλη», ενώ σχεδόν το 90% – επίσης 15% περισσότεροι από το 2009 – θεωρεί ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται στους μετανάστες. Επειτα από αυτά δεν είναι είδηση ότι μόλις το 2,5% του ερωτηθέντων δεν θεωρεί σημαντικό πρόβλημα τη λαθρομετανάστευση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ