Το μίσος εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ τους. Οι πληγές όχι μόνο δεν έχουν κλείσει, αλλά παραμένουν ανοικτές. Όσοι είχαν ψευδαισθήσεις για τη μεγάλη επιστροφή διαψεύδονται. Αρκετοί που προσπαθούσαν να διαμορφώσουν συνθήκες για να γίνει πράξη ο… «μεγάλος συμβιβασμός» βλέπουν τα σενάριο να μην υλοποιείται.
Όσοι κινούνται στις πιο μυστικές διαδρομές του παρασκηνίου της κεντροδεξιάς και συνομιλούν με κεντρικούς «παίκτες» του συστήματος γνωρίζουν ότι ο «πάγος» μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη δεν έχει λιώσει.
Η προσωπική άποψη που έχουν για τον «άσπονδο εχθρό» δεν έχει αλλάξει καθόλου και η καχυποψία, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι εμφανής.
Σε συνομιλητές της η πρόεδρος της Συμμαχίας φέρεται να έχει πει ότι «εγώ αυτόν δεν μπορώ να τον εμπιστευθώ», ενώ και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει δείξει ουσιαστική διάθεση περί επαναπροσέγγισης, αφού έχει ξεκάθαρες απόψεις για την κυρία Μπακογιάννη.
Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να μην επέλθει σφοδρή αντιπαράθεση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. και της κυρίας Μπακογιάννη.
Η αναφορά του κ. Σαμαρά – που θεωρήθηκε μήνυμα πανστρατιάς και κάλεσμα συστράτευσης – σε «στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη» δεν βρήκε ανταπόκριση από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Η κυρία Μπακογιάννη, δείχνοντας ότι δεν έχει διάθεση επιστροφής και θέλοντας να σταματήσει τα σενάρια, παρέπεμψε ακόμα και στο 1993, περίοδο κατά την οποία επήλθε η πτώση του κ. Κ. Μητσοτάκη και της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ.
Παρά την προσπάθεια αναδίπλωσης της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. μετά το κάλεσμα του κ. Σαμαρά (έγινε μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή»), λέγοντας ότι ήταν «θέμα ερμηνείας» και δεν συμπεριλαμβανόταν η κυρία Μπακογιάννη στο προσκλητήριο, η συζήτηση άνοιξε και θα συνεχίζεται, πλέον κυρίως για το μετεκλογικό τοπίο.
Όμως, παρά το γεγονός ότι και από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη, μιλάνε για αλλαγή πλεύσης του κ. Σαμαρά υπό το καθεστώς «δημοσκοπικού πανικού», υπάρχουν πρόσωπα στον ευρύτερο χώρο της παράταξης που επιμένουν ότι οι κινήσεις πρέπει να ενταθούν για ενότητα της κεντροδεξιάς, ανεξάρτητα από την ένταση των τελευταίων ωρών.
Πάντως, καλοί γνώστες των υπόγειων διεργασιών, επιμένουν ότι η συγκεκριμένη ιστορία περί επιστροφής, συστράτευσης και επανένωσης της κεντροδεξιάς δεν προέκυψε τυχαία.
Στο παρασκήνιο είχαν προηγηθεί έντονες συζητήσεις και πρόσωπα-κλειδιά μιλούσαν καιρό για το πώς μπορεί να υπάρξει επανένταξη της κυρίας Μπακογιάννη και πώς μπορεί να συνυπάρξει με τον κ. Σαμαρά.
Γι’ αυτό και λένε ότι η πρόσκληση του κ. Σαμαρά, αν και έμμεση, δεν έγινε τυχαία, αλλά υπό το πρίσμα των διεργασιών και των προετοιμασιών για να προετοιμαστεί το έδαφος για επαναπροσέγγιση, που όμως δεν τελεσφόρησε.
«Αυτά δεν γίνονται έτσι… Θέλει πολλή δουλειά και εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Η ενότητα δεν είναι απλή υπόθεση για να επιτευχθεί μέσω συνεντεύξεων, διαρροών, άρθρων και δημόσιων εκκλήσεων. Προϋποθέτει συναντήσεις, εις βάθος συζήτηση και ειλικρινή διάθεση και από τις δυο πλευρές για ουσιαστική προσέγγιση και όχι καχυποψία» αναφέρει στο «Βήμα» έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. με πολυετή πείρα που έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές πολιτικές και κομματικές διεργασίες στην κεντροδεξιά.
«Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους συστρατευθούν στον αγώνα για αυτοδυναμία της παράταξης και βοηθήσουν σε αυτό. Κι αν προκάλεσαν κάποιοι τραύμα προηγουμένως και σήμερα θελήσουν να το θεραπεύσουν, κι αυτό είναι σημαντική βοήθεια…» σημείωσε ο κ. Σαμαράς στα πλαίσια του προσκλητηρίου, που όμως δεν είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η ανταπάντηση ήταν άμεση από την κυρία Μπακογιάννη που θυμήθηκε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και επικαλέστηκε μέχρι και τον τότε στενό πολιτικό φίλο του κ. Σαμαρά, τον κ. Γ. Συμπιλίδη.
«Το κάλεσμα δεν με αφορά, δεν τραυμάτισα εγώ την παράταξη, αλλά διεγράφην γιατί υπήρξα πρωτοπόρος σε μία πολιτική» είπε η κυρία Μπακογιάννη και συμπλήρωσε, δείχνοντας διάθεση – όπως ανέφερε και το Βήμα της Κυριακής – να σταματήσει η συζήτηση: «Ο κ. Σαμαράς προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που όντως τραυμάτισαν την παράταξη όπως ο κ. Συμπιλίδης που θέλει να είναι υποψήφιος στο Κιλκίς και που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
Η πλευρά Μπακογιάννη, ήταν λογικό να αντιδράσει επιθετικά, καθώς η συζήτηση περί ενδεχόμενης επιστροφής δημιουργεί περαιτέρω πρόβλημα στη δημοσκοπική εικόνα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της στερεί τις όποιες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδια αξιοποίησε την αναφορά Σαμαρά για να «κάψει» τη συζήτηση αλλά και να «ενεργοποιήσει» τα αντανακλαστικά μερίδας της γαλάζιας βάσης, υπενθυμίζοντας τον τρόπο πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Προβληματισμός στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Πολλές συζητήσεις προκαλεί από χθες η εμμονή του κ. Σαμαρά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών εάν η Ν.Δ. δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
«Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από δική μου επιλογή» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., άποψη με την οποία δεν συμφωνούν πολλοί βουλευτές και δεν αποκλείεται να την εκφράσουν και δημόσια τις προσεχείς ημέρες.
Ο κ. Σαμαράς με την επισήμανση αυτή ήθελε, κατά συνομιλητές του, να απαντήσει ουσιαστικά στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο, αλλά και προβάλλονται μέσω των ΜΜΕ, ότι σε μη αυτοδυναμία μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήθελε, λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, αφού και το τωρινό μοντέλο, κατά τον ίδιο έχει πολλά προβλήματα.