Παντελής Καψής: Στην ΕΡΤ επικρατεί ακόμη πλήρης σύγχυση

Οι παθογένειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι δυστοκίες στη λειτουργία της και οι αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της είναι τα θέματα που θίγει ο υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής μιλώντας στο «Βήμα» με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση στη Βουλή και το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Οι παθογένειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι δυστοκίες στη λειτουργία της και οι αλλαγές που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της είναι τα θέματα που θίγει ο υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής μιλώντας στο «Βήμα» με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση στη Βουλή και το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της ΕΡΤ. Ο κ. Καψής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τη διαφημιστική αγορά, ενώ αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να μπει επιτέλους μια τάξη στην αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της χώρας.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του περάσματος στην ψηφιακή εποχή και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές»
σημειώνει ο κ. Καψής και τονίζει: «Είμαστε είκοσι και πλέον χρόνια χωρίς κανονικές άδειες στα κανάλια και αυτό το καθεστώς της ημιπαρανομίας πρέπει να αλλάξει». Οπως επισημαίνει, αυτό αφορά όχι μόνο τα κανάλια εθνικής εμβέλειας αλλά και τα περιφερειακά, όπου το τοπίο είναι παντελώς άναρχο. Θεωρεί ότι είναι απαραίτητο «η επόμενη κυβέρνηση να βάλει μια τάξη σε αυτόν τον χώρο, που όλοι γνωρίζουμε πόσο άμεσα συνδεδεμένος είναι με τη λειτουργία της δημοκρατίας».

Ανεξάρτητη ΕΡΤ και με τον νόμο

Οπως εξηγεί ο κ. Καψής, στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στη ραδιοτηλεοπτική πραγματικότητα η ΕΡΤ μπορεί και οφείλει να παίξει σοβαρό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό κινείται το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη και το οποίο τοποθετεί την αναδιαμόρφωση της δημόσιας τηλεόρασης σε δύο πυλώνες.
«Ο πρώτος πυλώνας είναι θεσμικός και αφορά το νέο νομοσχέδιο, το βασικό στοιχείο του οποίου είναι ότι κόβει, ή τουλάχιστον προσπαθεί να κόψει, τις σχέσεις της κυβέρνησης με την ΕΡΤ» υπογραμμίζει. Γι’ αυτόν τον σκοπό προβλέπεται η ίδρυση ενός Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει και την ευθύνη για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Τα μέλη του συμβουλίου αυτού, όπως επισημαίνει, θα επιλέγονται από δύο ανεξάρτητους φορείς, έναν ιδιωτικό ειδικευμένο στην επιλογή προσωπικού και έναν πανεπιστημιακό, οι οποίοι με διεθνή πρόσκληση θα επιλέγουν τα μέλη με συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να αλλάξει τα πρόσωπα αυτά, μπορεί να αλλάξει μόνο τη σειρά τους» παρατηρεί, κάτι που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ. Η θητεία του συμβουλίου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, θα είναι εννεαετής και ανανεώσιμη μόνο για τρία χρόνια.
Το συμβούλιο θα επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος, παρά το ότι θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, θα ελέγχεται και θα λογοδοτεί στο Εποπτικό Συμβούλιο. «Ο διευθύνων σύμβουλος θα έχει την εξουσία να αλλάξει ό,τι θέλει στην ΕΡΤ, αλλά ταυτόχρονα θα λογοδοτεί και στο Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο καταρτίζει ένα δεκαετές στρατηγικό σχέδιο που δίνει γενικές κατευθύνσεις. Προβλέπεται επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα καταρτίζει ένα ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο που θα εγκρίνει το Εποπτικό Συμβούλιο» αναφέρει ο κ. Καψής.
Ο υπουργός τονίζει ότι είναι απαραίτητος αυτός ο έλεγχος. «Συμφωνώ με όσους λένε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κρίνεται μόνο με κριτήριο τις μετρήσεις της τηλεθέασης, όμως αν δεν έχει κάποιο κριτήριο απόδοσης, αν δεν υπάρχει αυτή η έννοια της λογοδοσίας, τότε δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσει αυτός ο οργανισμός» επισημαίνει.

«Υπάρχουν περιθώρια για συμμάζεμα»
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την οικονομική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, σημειώνει ο κ. Καψής. «Είδαμε ότι μέσα σε δύο χρόνια με ένα πρόχειρο μάζεμα που έγινε είχαμε μια τεράστια εξοικονόμηση κόστους. Η ΕΡΤ πήγε από 10 εκατ. ευρώ έλλειμμα το 2009 σε 63 εκατ. ευρώ πλεόνασμα το 2011, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου είχε μειωμένα έσοδα. Αρα μιλάμε για μείωση του κόστους εντυπωσιακή, σε όλα τα επίπεδα. Εφυγαν και 1.300 άτομα χωρίς τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού».
Στην επισήμανση ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για το οικονομικό πλεόνασμα αλλά όχι για το έλλειμμα στο πρόγραμμα, ο κ. Καψής παραδέχεται ότι «το έλλειμμα αυτό υπάρχει και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχουν εκπομπές μυθοπλασίας. Αλλά κάναμε μια προμελέτη με στοιχεία που μας έδωσε το ΔΣ της ΕΡΤ και είδαμε ότι με το ίδιο έργο που παράγει αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να είχαμε μια εξοικονόμηση της τάξεως του 15% στο κόστος λειτουργίας».
Ο υπουργός παρατηρεί ότι στην ΕΡΤ επικρατεί ακόμη πλήρης σύγχυση. «Πριν από λίγες ημέρες είχε μια συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και την ώρα που άνοιξα την τηλεόραση για να τη δω η ΕΡΤ έκανε διακοπή. Ζήτησα να μάθω τι έγινε και αποκαλύφθηκε ότι ένα ιδιωτικό συνεργείο κάλυπτε τη συνέντευξη. Οταν ρώτησα τον λόγο, μου είπαν ότι η ΕΡΤ είχε τρία συνεργεία, ένα στο Μαξίμου όπου δεν γινόταν τίποτε, ένα στη Νέα Δημοκρατία, όπου επίσης δεν υπήρχε κάτι σημαντικό, και ένα στο ΠαΣοΚ. Ζήτησα να γίνει ΕΔΕ. Στην ΕΡΤ υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για οικονομικό συμμάζεμα. Για παράδειγμα, το κτίριο της Ρηγίλλης: διαθέτει σύγχρονο στούντιο το οποίο είπαμε να κρατηθεί. Στο υπόλοιπο κτίριο θα μπορούσε να στεγάζεται το ΕΣΡ, το οποίο αυτή τη στιγμή πληρώνει 25.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα» σημειώνει.

«Συζητούμε για δημόσια τηλεόραση χωρίς διαφημίσεις»

Η αποκάλυψη ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στην ΕΡΤ αμειβόταν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελεί σκάνδαλο, όπως τονίζει ο κ. Π. Καψής, «γι’ αυτό και αλλάξαµε τον κανονισµό του προσωπικού ασφαλείας. Με τον νέο κανονισµό µειώνεται σηµαντικά ο αριθµός των εργαζοµένων οι οποίοι σε περίπτωση απεργίας αµείβονται ως προσωπικό ασφαλείας».
Στην ερώτηση αν κάποια στιγμή η ΕΡΤ θα μπορούσε και να αποσυρθεί πλήρως από τη διαφημιστική αγορά, ο κ. Καψής αναφέρει ότι «έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγµή τα έσοδα από τη διαφήµιση είναι ελάχιστα. Η ΕΡΤ δεν κυνηγάει διαφήµιση. Η αποχώρηση της ΕΡΤ από τη διαφηµιστική αγορά είναι µια άποψη που ακούγεται και θα πρέπει ίσως να τη συζητήσουµε σοβαρά».
Σχετικά με το ποιες θεωρεί τις μεγαλύτερες παθογένειες της ΕΡΤ τονίζει ότι «το πιο σηµαντικό στοιχείο είναι ότι απουσιάζει η έννοια της λογοδοσίας. Μπορείς να πεις ότι έχει έναν απαρχαιωµένο κανονισµό, ο οποίος έχει αποτέλεσµα να είναι ένας πολύ δυσκίνητος οργανισµός, ότι µερικές φορές υπάρχει µια αντιµετώπιση των δαπανών που δεν συνάδει προς την τρέχουσα πραγµατικότητα. Αλλά νοµίζω ότι το µείζον αυτή τη στιγµή είναι να υπάρχουν αξιόπιστες διαδικασίες και µε βάση αυτές να ελέγχονται το έργο και η απόδοση της διοίκησης και των εργαζοµένων».
Τι είναι όμως αυτό που του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση της χώρας; «Ολα αυτά που συζητούµε είναι εύκολο να τα λέµε αλλά δύσκολο να υλοποιηθούν. Δεν αρκεί το να ανακοινώνεις ότι θα κλείσεις ένα κανάλι και θα κάνεις οικονοµίες. Πρέπει να µελετήσεις τι ακριβώς πρέπει να γίνει και πώς θα προχωρήσεις. Χρειάζεται λοιπόν συστηµατική δουλειά και αποφασιστικότητα να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Με ανησυχεί το αν θα µπορέσουµε να είµαστε συνεπείς σε βάθος χρόνου και το αν θα έχουµε την αποφασιστικότητα να κάνουµε τις αλλαγές που χρειάζονται. Δυστυχώς, πολλές φορές κάνουµε πισωγυρίσµατα. Εκεί που κάνουµε δέκα βήµατα εµπρός, γυρνάµε πίσω και αντί να βελτιώνονται τα πράγµατα χειροτερεύουν».
Στο δίλημμα «δημοσιογράφος ή πολιτικός» ο κ. Καψής απαντά ότι «στη δηµοσιογραφία έχω ολοκληρώσει την πορεία µου, αν και στις επόµενες εκλογές δεν βλέπω να είµαι υποψήφιος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.