3-7
μικρόμετρα είναι το μέγεθος ενός σπερματοζωαρίου.

135
μικρόμετρα είναι το μέγεθος ενός ωαρίου.

170
μικρόμετρα είναι περίπου το μέγεθος ενός εμβρύου λίγων κυττάρων.

Εναργής εγκέφαλος σε βαρετές διαλέξεις

Και ποιος δεν έχει παρακολουθήσει βαρετή διάλεξη! Είτε πρόκειται για υποχρεωτική περίπτωση (π.χ., καθηγητή στο σχολείο) είτε για κάποιον που επιλέξαμε με βάση την ιδιότητά του αλλά χωρίς να ξέρουμε πόσο (μη) χαρισματικός είναι στον προφορικό λόγο, σίγουρα έχουμε όλοι την εμπειρία μιας τουλάχιστον διάλεξης που σε στέλνει για ύπνο. Σύμφωνα όμως με πρόσφατα ευρήματα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης στη Σκωτία, ο εγκέφαλος όχι μόνο αρνείται να πάει για ύπνο αλλά κάνει συστηματικές προσπάθειες να μην υποφέρουμε από πλήξη. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές με άρθρο τους στην επιθεώρηση «NeuroImage», ο εγκέφαλός μας παίρνει τις μονότονες φράσεις και τις «ξαναπαίζει» με έντονο χρωματισμό, όπως αποκαλύπτεται από σύγχρονες νευροαπεικονιστικές τεχνικές. Οι ίδιοι ερευνητές κατέδειξαν πέρυσι ότι ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί μια εσωτερική φωνή κάθε φορά που διαβάζουμε κάτι «από μέσα μας». Η ίδια εσωτερική φωνή φαίνεται πως ενεργοποιείται στον φλοιό του εγκεφάλου όταν ντύνουμε με χρώμα τις βαρετές μονότονες προτάσεις ενός ατάλαντου ρήτορα.

Χαζή ερώτηση
Γιατί η κατάθλιψηδεν… μυρίζει;

Δεν είναι και τόσο χαζό το ερώτημα! Μπορεί να μη δίνουμε σημασία στην όσφρησή μας παρά μόνο όταν τη χάνουμε (ιδιαίτερα σε περιόδους ασθενειών), αλλά δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι στην καθημερινότητά μας. Τώρα γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δρέσδης προσέθεσαν άλλη μια χρησιμότητα στην αίσθηση που καθορίζει τις γευστικές μας προτιμήσεις και μας προειδοποιεί για πολλούς κινδύνους (φωτιές, χαλασμένο φαγητό κτλ.): διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν γεννηθεί χωρίς την αίσθηση της όσφρησης (έπασχαν, δηλαδή, από συγγενή ανοσμία) είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και προβλήματα κοινωνικοποίησης. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το εύρημά τους καταδεικνύει την επίδραση της όσφρησης στη συμπεριφορά, αν και δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η συσχέτιση.

Καλή αρχαία ψαριά!

Στις αναζητήσεις τους για τη βιωσιμότητα των αλιεύσιμων ειδών του πλανήτη οι ερευνητές ανέτρεξαν στο μακρινό παρελθόν. Εντόπισαν στοιχεία που αφορούσαν τα μεγαλύτερα κοραλλιογενή οικοσυστήματα του πλανήτη στη Χαβάη και στη Φλόριδα κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων αιώνων. Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι ιθαγενείς της Χαβάης γνώριζαν πολύ καλά τη σημασία της διαχείρισης των οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση «Fish and Fisheries», είχαν εξασφαλίσει προστατευόμενες περιοχές και είχαν δημιουργήσει άριστες προϋδατοκαλλιέργειες. Τώρα οι ερευνητές επιχειρούν να μιμηθούν τους ιθαγενείς ιδιαίτερα για να άρουν τη χρήση αντιβιοτικών στις υδατοκαλλιέργειες.