Κουτρουμάνης: Απέσυρε τη διάταξη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Απέσυρε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης το άρθρο 49 του νομοσχεδίου για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το οποίο τροποποιούσε επί το ευνοϊκότερο το νόμο της κυρίας Λούκας Κατσέλη για ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προσθέτοντας σε αυτά και εκείνα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα

Απέσυρε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης το άρθρο 49 του νομοσχεδίου για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το οποίο τροποποιούσε επί το ευνοϊκότερο το νόμο της κυρίας Λούκας Κατσέλη για ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προσθέτοντας σε αυτά και εκείνα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η ρύθμιση αποσύρεται διότι «εξελίσσεται διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Και σημείωσε ότι το «μπλοκάρισμα» της ρύθμισης έγινε για διαδικαστικούς λόγους, δήλωσε δε ότι «ευελπιστεί να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα» ώστε να έχει την δυνατότητα να το επαναφέρει με τροπολογία πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου (αναμένεται να γίνει έως τη Μεγάλη Τρίτη).

Το επίμαχο άρθρο 49 όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία θα εντάσσονταν στον Ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών και να μην πτωχεύουν. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχανόταν διοικητική ρύθμιση των χρεών τους στην περίπτωση διαπιστωμένης απροθυμίας συνεργασίας από την πλευρά των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό οριζόταν ως προαιρετική η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση. Επιπλέον από τα 4 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών παρατεινόταν μεν στα 5 χρόνια, όμως ο χρόνος θα άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό θα τερματιζόταν η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες.

Ακόμη, δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά 20 έως 35 χρόνια. Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορούσε να κατασχεθεί, έφτανε στα 1.500 ευρώ, ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.