«Υπουργική» βράβευση στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (13ο)

Βραβεύθηκε το επίκαιρο πολιτικό θρίλερ «Ο υπουργός», που καταδικάζει τη διαφθορά της εξουσίας Το επίκαιρο πολιτικό θρίλερ «Ο υπουργός» («L'exercice de l'État») του Πιερ Σρελέρ κέρδισε το μεγάλο βραβείο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, η αυλαία του οποίου έπεσε το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαρτίου στην αίθουσα Ιντεάλ με την πρεμιέρα της ταινίας «Oύτε στον εχθρό μου» («Mon pire cauchemar») της Αν Φοντέν

Το επίκαιρο πολιτικό θρίλερ «Ο υπουργός» («L’exercice de l’État») του Πιερ Σρελέρ κέρδισε το μεγάλο βραβείο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, η αυλαία του οποίου έπεσε το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαρτίου στην αίθουσα Ιντεάλ με την πρεμιέρα της ταινίας «Oύτε στον εχθρό μου» («Mon pire cauchemar») της Αν Φοντέν.

Το εξαιρετικό αυτό φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο βέλγος ηθοποιός Ολιβιέ Γκουρμέ, αποδομεί τα κλισέ και την «πολιτική» των πολιτικών, αποδίδοντας τελικά σεβασμό σε όσους αντιστέκονται στη διαφθορά. Χωρίς να περιγράφει το πώς ένας απλός άνθρωπος οδηγείται στο τέλμα, από ματαιοδοξία ή από απλή δίψα για την εξουσία, αλλά το πώς η ίδια η εξουσία τρώει τη σάρκα της.

Το φιλμ κέρδισε τρία βραβεία Σεζάρ (καλύτερου σεναρίου, καλύτερου δεύτερου ρόλου – Μισέλ Μπλαν – και καλύτερου ήχου) και το βραβείο FIPRESCI στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών και διανέμεται στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη 5 Απριλίου.

Στη Γαλλία ο «Υπουργός» ξεπέρασε τα 500.000 εισιτήρια στις αίθουσες προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή της χώρας. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πολιτικό μανιφέστο», έγινε εξώφυλλο στη «Liberation» και γράφτηκαν σχετικά εκτενή άρθρα σε μεγάλα έντυπα της Γαλλίας, πολλά από τα οποία συνέδεσαν την ιστορία του ήρωα με αυτήν του Στρος-Καν.

Στην τελετή λήξης παρόντα ήταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, οι Βασίλης Αλεξάκης, Μισέλ Δημόπουλος, Αμάντα Λιβανού, Κλεμάνς Ποεζί και Γιώργος Τσεμπερόπουλος, που ανακοίνωσαν τη βράβευση του «Υπουργού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.