Υμνους, ψαλτοτράγουδα αλλά και θρηνητικά τραγούδια της παράδοσης που έχουν σχέση με το κλίμα και το ύφος της Μεγάλης Εβδομάδος, παρουσιάζουν στο θέατρο Ακροπόλ, τη Μεγάλη Τρίτη οι Δημήτρης Μπάσης και Νεκταρία Καραντζή, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και συμμετοχή του Χρόνη Αηδονίδη.
Συγκεκριμένα, οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, με κάποιους από τους πλέον κατανυκτικούς μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, αλλά και ψαλτοτράγουδα, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής και τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης, στο κλίμα των ημερών, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του δασκάλου της παράδοσης.
Ο Χρόνης Αηδονίδης, 84 ετών σήμερα, με 60 και πλέον χρόνια αφιερωμένα στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής (δημοτικής και βυζαντινής), εξακολουθεί να μυεί στον κόσμο της παράδοσης πολλούς, κυρίως νέους, ανθρώπους, ώστε να μη διακοπεί ποτέ η αυθεντική αλυσίδα της. Η βυζαντινή μουσική υπήρξε και για τον Χρόνη Αηδονίδη μία τέχνη που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, πρώτα κοντά στον ιερέα πατέρα του και στη συνέχεια στον Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, πλάι στον οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Με αυτήν την συναυλία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Χρόνης Αηδονίδης θα αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ψαλτική τέχνη. Τα τελευταία κυρίως χρόνια, είτε σε ζωντανές εμφανίσεις είτε σε δισκογραφία, έχει επιλέξει να αναδεικνύει με την συγκινητική φωνή του βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, «επιστρέφοντας έτσι», όπως λέει ο ίδιος, «στον Θεό το τάλαντο που του έδωσε»...
{{{ moto }}}Ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους ενδιαφέροντες λαϊκούς ερμηνευτές, γνωρίστηκε με τη μουσική όταν ανέβηκε στο ψαλτήρι. Σε ηλικία εννέα ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία και στα 12 αρχίζει μαθήματα βυζαντινής μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του στα δεκαεπτά του χρόνια. Αν και στη συνέχεια, τα μουσικά του βήματα τον οδήγησαν στο λαϊκό ρεπερτόριο, ωστόσο ποτέ δεν έχασε την αγάπη του για την ψαλτική, απ’ όπου ξεκίνησε.
Η Νεκταρία Καραντζή είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών ως ιεροψάλτρια από 9 ετών έως σήμερα. Είναι επίτιμη Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία – Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική.