Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνομιλίες για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις στη Συρία κατά τη διήμερη επίσκεψή του που άρχισε την Τετάρτη στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Ο Ερντογάν έφθασε το πρωί στην Τεχεράνη – επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας – από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας όπου μετείχε στη διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο
Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ καθώς και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου
Αλί Λαριτζανί. Στο αεροδρόμιο τον τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, και Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ του Ερντογάν και του Αχμαντινεζάντ είναι η προσεχής συνάντηση για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον συνομιλητή του για τις προσδοκίες των παγκόσμιων δυνάμεων και από το Ιράν και από τις προσεχείς συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως και για τις πιθανές συνέπειες μιας νέας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Η Κωνσταντινούπολη έχει δηλώσει έτοιμη να φιλοξενήσει εκ νέου τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που θα διεξαχθούν μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι δυνάμεων – ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία – που προγραμματίζονται για τα μέσα Απριλίου. Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει παρόμοιες συνομιλίες τον Ιανουάριο του 2011.
Η Συρία θα είναι επίσης ένα ευαίσθητης σημασίας θέμα, καθώς ο Αχμαντινεζάντ στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου
Μπασάρ αλ-Ασαντ και ο Ερντογάν τη συριακή αντιπολίτευση.
Η Τουρκία που ενίσχυσε τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, είναι αντίθετη στις νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ιατρική χρήση.
Η Τουρκία ωστόσο που διατηρεί καλές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία δηλώνει ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί διά της διπλωματικής οδού και όχι με την επιβολή κυρώσεων. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από τις κυρώσεις που ελήφθησαν μονομερώς ή συλλογικά αλλά μόνο από αυτές που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα εισάγει το πετρέλαιό της από διάφορες χώρες κυρίως από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο η βασική πηγή εφοδιασμού παραμένει το Ιράν που καλύπτει το 30% των αναγκών της χώρας σε πετρέλαιο.