Πολύπλοκος με αγκυλώσεις ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Πλήθος ερμηνευτικών ερμηνειών θα απαιτήσει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ).

Πλήθος ερμηνευτικών ερμηνειών θα απαιτήσει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ).

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Μυρτώ Δεσποτίδη το σχέδιο νόμου δεν είναι λιγότερο περίπλοκο από τον υφιστάμενο ΓΟΚ, «παρουσιάζει σύγχυση σε αρκετούς ορισμούς, αγκυλώσεις στην τροποποίηση ισχυόντων κανονισμών, εμμονές στη μείωση της επιτρεπόμενης κάλυψης, ως το μοναδικό εργαλείο βελτίωσης του αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ασάφειες που θα απαιτήσουν πλήθος ερμηνευτικών εγκυκλίων».

Το άρθρο 10 «περί περιβαλλοντικής αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές», το οποίο αποτελεί τον ουσιαστικό πυρήνα του νέου κανονισμού, προτείνει ως λύση τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων μικρών ή μεγάλων οι οποίοι θα προκύψουν με τη βούληση των ιδιοκτητών γης.

«Οι κοινόχρηστοι χώροι, τα μεγέθη τους, η διάταξη τους, η επιμέρους χρήση και αξιοποίησή τους οφείλουν να προτείνονται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό και όχι από επιμέρους τυχαίες αποφάσεις ιδιοκτητών γης. Διαφορετικά θα χαθεί η ευκαιρία _ ακόμη και στις περιπτώσεις που θα είναι απλά διευρυμένα προκήπια _ ενοποίησής τους σε επίπεδο τουλάχιστον οικοδομικού τετραγώνου», εξήγησε η κυρία Δεσποτίδη. Μάλιστα, όπως δήλωσε, «η αντισυνταγματικότητα του άρθρου 10 είναι βέβαιη, διότι συνιστά εκτροπή από την θεσμικά κατοχυρωμένη πολεοδομική νομοθεσία».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης της Σχολής Aρχιτεκτόνων του E.M.Π. κυρία Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι στον ΝΟΚ βαφτίζεται προστασία φυτικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος «η πλήρης καταστροφή του αστικού ιστού με την σκανδαλώδη αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης έως 50%, του επιτρεπόμενου ύψους έως 30% και του επιτρεπόμενου όγκου έως και 100%».

Οι αρχιτέκτονες σημειώνουν ότι ο ΝΟΚ εισάγει και θεσμοθετεί τη λογική της κτηματαγοράς στις πόλεις. «Επιβραβεύει, με αύξηση (25%-35%) των συντελεστών δόμησης, την εκμετάλλευση μεγάλων οικοπέδων στα ήδη βεβαρημένα αστικά κέντρα των ελληνικών πόλεων», υποστήριξε η πρόεδρός τους.

Μάλιστα σύμφωνα με την κυρία Φωτίου πρόκειται για τη «νέα φούσκα» της κτηματαγοράς. «Όσοι έχουν ήδη αγοράσει εξαιρετικά φτηνή αστική γη στο Κέντρο των Αθηνών, στο Μεταξουργείο, από την Αθηνάς μέχρι την Κουμουνδούρου, γύρω από το Πολυτεχνείο, στον Ελαιώνα κ.α. βλέπουν μετά την ψήφιση του νέου οικοδομικού κανονισμού τα κεφάλαιά τους να πολλαπλασιάζονται», τόνισε η καθηγήτρια.

Και προσέθεσε: «Βαφτίζει απόσυρση κτιρίων την καταστροφή εν δυνάμει της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου η οποία προφανώς δεν τηρεί τα κατώτατα όρια ενεργειακής απόδοσης, τα προσφυγικά, τις φτωχικές κατασκευές του παρελθόντος κ.ά.».
Όσον αφορά τις αυξημένες εξουσίες που προσδίδει ο νέος κανονισμός στον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος, η κυρία Δεσποτίδη είπε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, «αφενός την αδυναμία πραγματικής εφαρμογής του νόμου και, αφετέρου, τον ευτελισμό της έννοιας του κανονισμού σε κείμενο υποδεέστερο των «άνωθεν» αποφάσεων. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται εξαιρέσεις, ερμηνείες και εφαρμοστικές πράξεις «με απόφαση υπουργού» σε, τουλάχιστον, 24 σημεία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.