Οι Ατενίστας δίνουν χρώμα στα σχολεία

Ένα σχολείο, αντί για άσπρους ή βρώμικους τοίχους, θα γεμίσει με γκράφιτι ή ζωγραφιές, δημιουργήματα των μαθητών του. Η ομάδα των Atenistas ύστερα από πρόκληση της διεύθυνσης του 22-ου Δημοτικού Σχολείου, μαζί με γονείς, μαθητές, καθηγητές και κατοίκους της περιοχής, θα ζωγραφίσουν, θα φυτέψουν και γενικότερα θα καλλωπίσουν το χώρο του Σχολείου.


Είναι η τρίτη παρόμοια πρωτοβουλία των Atenistas σε σχολείο της Αθήνας και, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλες.«Η ομάδα δέχεται τουλάχιστον δυο τέτοια αιτήματα την εβδομάδα», λέει η κυρία Έλσα Κοπάση μέλος των Atenistas που ασχολείται με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της επιτυχίας που είχε η συγκεκριμένη δράση δημιουργήθηκε το τμήμα Αtenistas school, προκειμένου να ασχοληθεί ειδικά με αυτά τα ζητήματα».
Στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία πέρα από τα μέλη των Αtenistas θα πάρει μέρος και η τοπική Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά. «Η περιοχή αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και ένα από αυτά είναι και το θέμα της καθαριότητας. Κινήσεις σαν αυτήν κάνουν τη γειτονία μας ομορφότερη. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ευθύνη της πολιτείας είναι και ζήτημα δική μας αδράνειας», λέει από την πλευρά του ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Κριεζής, μέλος της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη παρέμβαση που γίνεται στο συγκεκριμένο σχολείο τη φετινή χρονιά. Καμία από τις δύο όμως δεν προήλθε με χρήματα που προορίζονται για τη «δημόσια και δωρεάν παιδεία». Η κυρία Βικτωρία Ζολώτα, διευθύντρια του 22ου δημοτικού που προσκάλεσε τους Atenistas, είχε απευθύνει μία παρόμοια έκκληση προς τους γονείς των μαθητών.

«Το σχολείο μεταστεγάστηκε την φετινή σχολική χρονιά στο συγκεκριμένο κτίριο, εξαιτίας των συνενώσεων», λέει. «Πρωτύτερα στεγαζόταν εδώ ένα γυμνάσιο. Χρειάζονταν κάποιες αλλαγές που είχαν να κάνουν αφενός με τις φθορές που υπήρχαν στο κτίριο, αφετέρου με τις διαφορετικές ανάγκες που έχει ένα σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απευθυνθήκαμε στο Δήμο αλλά εισπράξαμε την απάντηση »λεφτά δεν υπάρχουν». Έτσι έπρεπε να κινητοποιήσουμε τους γονείς».

Η κυρία Ζολώτα πίστευε πως το όλο εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο, λόγω και της πληθυσμιακής σύνθεσης των μαθητών. «Περίπου το 80% είναι αλλοδαποί, κυρίως παιδιά από την Αλβανία, τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρούσα πως δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, πως δε θα βρίσκαμε ούτε χρήματα, ούτε ενδιαφέρον. Οι γονείς δεν είναι πλούσιοι, μάλλον το αντίθετο. Ο σύλλογος γονέων δεν είναι ιδιαιτέρως ενεργός. Παρόλα αυτά διαψεύστηκα. Όλοι ήρθαν και βοήθησαν με ιδιαίτερη χαρά και ζήλο».
Στην κυρία Ζολώτα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένας πατέρας από την Πολωνία, ο οποίος άσπρισε τους τοίχους έτσι ώστε τώρα να είναι καθαροί και να μπορούν να ζωγραφιστούν. «Τον ρώτησα: »Για ποιο λόγο το κάνεις αυτό; Εσένα το παιδί σου του χρόνου θα πάει στο γυμνάσιο, είσαι από άλλη χώρα. Aν ήμουν στη θέση σου δε ξέρω αν θα βοηθούσα». Μου απάντησε: »Το παιδί μου ήταν έξι χρόνια σε αυτό το σχολείο χωρίς κανένα πρόβλημα, κάπως ήθελα να ανταποδώσω»»
Το όλο εγχείρημα «έχει σαν βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα εθελοντισμού», λέει η κυρία Δρίτσα. Η ίδια πιστεύει πως «ειδικά για τους μαθητές και μόνο ότι το σχολείο τους θα μοιάζει πιο όμορφο έχει μεγάλη αξία. Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό που μου είπε ένα οχτάχρονο κοριτσάκι όταν ζωγραφίσαμε το σχολείο του στην οδό Κύπρου. «Σας ευχαριστώ που το σχολείο μου δε μοιάζει πια με φυλακή»».
Οι Atenistas έγιναν ευρέως γνωστοί πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Από τότε πολύς κόσμος έχει συμμετάσχει λιγότερο ή περισσότερο στις «δράσεις» τους, όπως τις ονομάζουν. «Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο κόσμος συμμετέχει πιο εύκολα σε πράξεις αλληλεγγύης προς πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως η συγκέντρωση ρούχων από ότι π.χ. σε έναν καθαρισμό μιας πλατείας», λέει η κυρία Δρίτσα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.