Θετικά κρίνει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις «κατά της παράνομης μετανάστευσης» ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ανακούφισή του για την εξαγγελία των νέων μέτρων για το μεταναστευτικό ζήτημα. «Επιτέλους, φαίνεται πως τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης γίνονται, και τα αντιμετωπίζουμε θετικά. Πρέπει να έχουν διάρκεια και στρατηγικό σχέδιο», σημείωσε , απαντώντας την Τετάρτη (28.3.2012) σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών στις περιφέρειες της χώρας.
Η στάση του κ. Καμίνη δεν εκπλήσσει, αφού εδώ και καιρό, επιχειρηματολογεί για το ότι η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε τμήματα της πρωτεύουσας δεν θα αναστραφεί, «εάν δεν ανασχεθεί η είσοδος και διαβίωση παράνομων αλλοδαπών σε συνθήκες εξαθλίωσης στην Αθήνα».
Αυτό άλλωστε περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, ως σκεπτικό της απόφασης για την προώθηση κυβερνητικών μέτρων με τη συνδρομή και του δήμου για την αναβάθμιση του κέντρου όσον αφορά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.
Τον Ιούνιο του 2011 , με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ,κατά πλειοψηφία – είχε την στήριξη της παράταξης του κ. Ν. Κακλαμάνη ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Ανοιχτή Πόλη, Ανταρσυα – καλούσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να σταματήσει «η απαράδεκτη πρακτική», οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια. Επίσης, ζητούσε να αξιοποιηθεί ο θεσμός της «οικειοθελούς αποχώρησης» και καταγραφής και να οριστούν άμεσα χώροι διαμονής των υπό απέλαση αλλοδαπών, σε περιοχές εκτός Αθηνών.
Ο κ. Καμίνης , όσον αφορά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, τόνισε ότι «η υπόλοιπη Ελλάδα δεν επιτρέπεται να παραμένει θεατής στη δοκιμασία που περνά η Αθήνα». Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, βεβαίως, με τα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση, απαιτείται η χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται, καθώς και να ενταθούν οι προσπάθειες για την πληρέστερη δυνατή κοινωνική ένταξη των νομίμως ευρισκομένων, στη χώρα, μεταναστών».
Ο …αδιάβατος πεζόδρομος της οδού Μασσαλίας και η Νομική
Ωστόσο, την Τετάρτη, αναδείχθηκε από το δήμαρχο Αθηναίων ως ένα από τα αγκάθια της Αθήνας η κατάσταση που επικρατεί στον πεζόδρομο, δίπλα στη Νομική. Μετά την εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί διακίνησης, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, αλλά και για το παράνομο εμπόριο, υπήρξε συνάντηση του κ. Καμίνη με τον πρόεδρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Είναι ένα από τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Νομικής Σχολής, που είχαν καταθέσει πριν από λίγες ημέρες μηνυτήρια αναφορά για τα όσα συμβαίνουν στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας.
«Στο πρόσωπο του Προέδρου της Νομικής, βρίσκουμε έναν φερέγγυο συνομιλητή», είπε ο κ. Καμίνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η ηχηρή υποδοχή, σχεδόν υμνητική για τον προέδρο του Νομικού Τμήματος, υπέκρυπτε αιχμή για τη διάσταση απόψεων μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων και του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή κ. Θεοδόση Πελεγρίνη.
Ο κ. Φορτσάκης μίλησε για «απόγνωση», κάλεσε την Πολιτεία «να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για τα ποινικά αδικήματα, όπως της διακίνησης ναρκωτικών», και ζήτησε από το δήμο Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του, να συνεργαστούν για τη φροντίδα των χρηστών και των αστέγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης, τόνισε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καμίνη για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων, «που θα έχουν ως άξονα την ανάκτηση του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου».