Η ρίζα του κακού για την ευρωζώνη δεν βρίσκεται στις δημοσιονομικές παρεκτροπές της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου αλλά στη χαλαρότητα Βερολίνου και Παρισιού τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Μιλώντας από το Τόκιο όπου βρίσκεται προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις από την Ιαπωνία ο ιταλός ηγέτης θύμισε ότι πρώτες οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες το 2003 χωρίς να τιμωρηθούν για αυτό όπως προέβλεπαν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Ο ίδιος ο Μόντι ο οποίος κατείχε τότε θέση επιτρόπου Ανταγωνισμού στην Κομισιόν είχε επισημάνει τη «χαλαρότητα» των δύο χωρών ως προς τον κανόνα περιορισμού του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. «Ασφαλώς αν ο πατέρας και η μητέρα της ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες δεν μπορείς να ελπίζεις ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα θα τους σεβαστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της Κοπεγχάγης (30-31 Μαρτίου) εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης ESM. «Εχει έρθει η ώρα να λάβουμε την οριστική απάντηση που αρμόζει για τη δημιουργία τείχους προστασίας» είπε ο Μόντι. Πρόσθεσε ακόμα ότι η χώρα του αλλά και η Ισπανία βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης των δημοσιονομικών επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης ανήκουν πια στο παρελθόν».
Ο Μόντι παρουσίασε σε επιχειρηματίες και κυβερνητικούς αξιωματούχους τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του για την «ανάπτυξη στην Ιταλία» προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες πάταξης της γραφειοκρατίας αλλά και τα μέτρα για την ευελιξία στην εργασία. Η ασιατική περιοδεία του περιλαμβάνει επισκέψεις στην Κίνα, το Καζακστάν και τη Νότια Κορέα.