Βρετανική έρευνα έρχεται να καταρρίψει τον μύθο που θέλει τα σχολικά χρόνια να είναι τα πιο ευτυχισμένα στη ζωή ενός ανθρώπου. Όπως διαπιστώθηκε δεν είναι ούτε η παιδική ηλικία ούτε η δεκαετία των 20 στη διάρκεια των οποίων το άτομο είναι περισσότερο ικανοποιημένο με τη ζωή του, αλλά η κομβική ηλικία των 33 χρόνων.
Η έρευνα διενεργήθηκε από τη βρετανική ιστοσελίδα Friends Reunited (https://www.friendsreunited.co.uk/) σε άτομα άνω των 40 χρόνων. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες επέλεξαν τη χρονιά που έγιναν 33 ετών ως την πιο ευτυχισμένη στη ζωή τους. Περισσότεροι από τους μισούς, το 53%, δήλωσαν ότι η ζωή είναι περισσότερο διασκεδαστική στα 33, ενώ το 42% είπε ότι σε αυτή την ηλικία αντιμετώπιζε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις είπε ότι η ευτυχία στη ζωή του «πυροδοτήθηκε» με τον ερχομό των παιδιών του, ενώ ένας στους πέντε από την επαγγελματική επιτυχία. Το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι στην ηλικία των 33 ήταν σχετικά απαλλαγμένο από το άγχος. Η ίδια ηλικία φαίνεται να ευνοεί και τις προσωπικές σχέσεις, αφού το 31% είπε ότι εκείνη την περίοδο βίωσε τις στενότερες σχέσεις με την οικογένειά του.
Παράλληλα μόλις το 6% είπε ότι ήταν πιο ευτυχισμένο στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων και το 16% στην παιδική του ηλικία. «Στην ηλικία των 33 ετών το άτομο είχε αρκετό χρόνο προκειμένου να αποτινάξει την παιδική ηλικία και την αφέλεια και την ξέφρενη συμπεριφορά της εφηβικής ηλικίας χωρίς να έχει χάσει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της νεότητας. Σε αυτή την ηλικία η αθωότητα έχει χαθεί αλλά η συναίσθηση της πραγματικότητας συνοδεύεται από μία γερή δόση ελπίδας και το πνεύμα του «μπορώ» και μία υγιή εμπιστοσύνη στα ταλέντα και τις ικανότητές μας. Δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει τον κυνισμό και την κούραση με τη ζωή που έρχονται αργότερα» σχολίασε η ψυχολόγος Ντόνα Ντόσον.