Ανέκαμψαν οι ιδιωτικές κλινικές

Η περίθαλψη λίβυων τραυματιών στην Ελλάδα - υπολογίζονται σε 5.000 -, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και οι καθολικές και όχι επιλεκτικές συμβάσεις όλων των κλινικών με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν συμβάλει στην άνοδο των περιστατικών νοσηλείας κατά 10% μεσοσταθμικά στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας τους πρώτους μήνες του 2012. Η χαμηλή βάση εκκίνησης - το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ κακό - δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά τα πρώτα μηνύματα συνηγορούν ότι τα ποσοστά ανόδου μπορεί να είναι διατηρήσιμα για το σύνολο του έτους.

Η περίθαλψη λίβυων τραυματιών στην Ελλάδα – υπολογίζονται σε 5.000 -, η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και οι καθολικές και όχι επιλεκτικές συμβάσεις όλων των κλινικών με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν συμβάλει στην άνοδο των περιστατικών νοσηλείας κατά 10% μεσοσταθμικά στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας τους πρώτους μήνες του 2012. Η χαμηλή βάση εκκίνησης – το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ κακό – δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, αλλά τα πρώτα μηνύματα συνηγορούν ότι τα ποσοστά ανόδου μπορεί να είναι διατηρήσιμα για το σύνολο του έτους.
Η άνοδος του 10% είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού ο τομέας των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας. Σύμφωνα με τους εισηγμένους ομίλους που δημοσιεύουν ετήσια στοιχεία, υπήρξε επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των κερδών το 2009, το 2010 εμφανίστηκαν τα πρώτα ζημιογόνα αποτελέσματα και το 2011 όλα δείχνουν ότι οι λειτουργικές ζημιές θα διευρυνθούν. Αντίστοιχα, το 2010 κατεγράφη μεσοσταθμική πτώση του τζίρου κατά 15% σε σχέση με το 2009, η οποία το 2011 ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη και να προσεγγίσει το 20%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ως τώρα περίπου 5.000 Λίβυοι νοσηλεύθηκαν στη χώρα μας στον ιδιωτικό τομέα. Κυρίως το Ιατρικό Κέντρο που σύναψε τα πρώτα συμβόλαια με τους Λίβυους θα καταγράψει και τα μεγαλύτερα οφέλη, αν και η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη που και άλλες μονάδες διεκδίκησαν κομμάτι από την πίτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα από 40% εκτινάχθηκε ως και το 100%. Μεγάλη προσέλευση σημειώθηκε και στις μονάδες της Euromedica στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια πτέρυγα στο Θεραπευτήριο Υγεία έχει διατεθεί για τους λίβυους τραυματίες. Βεβαίως, είναι ένα έσοδο μη επαναλαμβανόμενο, αλλά στη δεδομένη συγκυρία δίνει «ανάσες» στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι «ανάσες» αυτές θα συνεχιστούν εντός του 2012, καθώς το νεοσυσταθέν υπουργείο Μαρτύρων και Ηρώων Πολέμου της Λιβύης θα στέλνει κόσμο εφεξής και για απλό τσεκάπ, αφού λίγο ως πολύ οι τραυματίες έχουν αποκατασταθεί, αν και τα βίαια περιστατικά μεταξύ των φυλών ακόμη δεν έχουν εκλείψει.
Το 2010 και το 2011 τα δημόσια νοσοκομεία εμφάνισαν αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 20%, λόγω της κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων. Η πτώση όμως των δαπανών για την Υγεία που επιτάσσει και το μνημόνιο οδηγεί τους εργαζομένους στον κλάδο σε συνεχείς απεργίες και τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης βασικών υλικών νοσηλείας και οι πολίτες, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, υποχρεώνονται να επισκεφθούν ιδιωτικές κλινικές.
Ο τρίτος λόγος που επηρεάζει θετικά και, όπως φαίνεται, σε μόνιμη βάση τον ιδιωτικό τομέα Υγείας στη χώρα μας είναι η έναρξη της συνεργασίας όλων των κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ από 1ης Ιανουαρίου 2012. Και εκεί όμως υπήρξαν «παιδικές ασθένειες», αφού τον Ιανουάριο η πληρωμή γινόταν με Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) συν 20%, τον Φεβρουάριο οι πληρωμές γίνονταν βάσει του ΦΕΚ, δηλαδή των τιμών που ίσχυαν πριν από το ΚΕΝ, και τον Μάρτιο με νέο ΚΕΝ, το οποίο μεσοσταθμικά ήταν ως και 30% χαμηλότερο σε σχέση με το ΚΕΝ του Ιανουαρίου. Εκτιμάται ότι σε μηνιαία βάση τα έσοδα των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 50-60 εκατ. ευρώ, όταν στο παρελθόν οι επιλεκτικές συμβάσεις των κλινικών προσέφεραν υποπολλαπλάσια ποσά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ το ΝΑΤ, από την 1η Μαΐου το ΤΑΥΤΕΚΩ (των ΔΕΚΟ) και από την 1η Ιουνίου το ΤΕΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), γεγονός που θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στις ιδιωτικές μονάδες.

Πώς το κράτος «διώχνει» συνάλλαγμα εκατομμυρίων ευρώ
Εδώ και δύο εβδομάδες η ροή λίβυων ασθενών προς την Ελλάδα έχει σταματήσει. Αιτία η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να μη χορηγεί ομαδικές βίζες εισόδου, καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα παράνομης μετανάστευσης, τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδυνατούσε να αποσοβήσει. Ετσι το συνάλλαγμα των Λιβύων «πέταξε» προς άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Ιταλία.
Επιχειρηματίες του κλάδου της Υγείας αλλά και ξενοδόχοι είναι εξοργισμένοι με την ελληνική Πολιτεία, η οποία αυστηροποιεί ξαφνικά τους όρους εισόδου μερικών χιλιάδων Λιβύων που έρχονται για να ξοδέψουν επειδή αδυνατεί να εντοπίσει ορισμένες παραβατικές συμπεριφορές, την ώρα που η χώρα έχει κατακλυστεί από 1 εκατομμύριο λαθρομετανάστες.
«Δεν θέλουμε ιδιαίτερη μεταχείριση. Απλώς ζητάμε το κράτος να κάνει τη δουλειά του. Δεν γίνεται πάντα η Πολιτεία να αντιμάχεται οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής πρωτοβουλίας» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο ιδιοκτήτης της Euromedica κ. Θ. Λιακουνάκος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Αν. Ανδρεάδης που επισημαίνει: «Αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες αστικών κέντρων συντηρείται από τους Λίβυους. Το κράτος, αντί να υποστηρίξει αυτή την πρακτική, πάει να την κλείσει».

Ρευστό δίνουν μόνο οι ασφαλιστικές
Ούτε σεντ δεν έχουν ακόμη εισπράξει από τον Ενιαίο Οργανισμό Υγείας
Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ μπορεί να αύξησαν τα περιστατικά στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά ακόμα στα ταμεία των τελευταίων δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ. Πρόσφατα η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών κατήγγειλε ότι ως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει την προκαταβολή για τα νοσήλια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012, καθώς και τα χρέη των πέντε Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011. Παράλληλα τα νοσήλια που εκκρεμούν ως τις 31.10.2011 ανέρχονται περίπου σε 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το ποσό αυτό στις αρχές Μαρτίου του 2012 προσέγγισε τα 850 εκατ. ευρώ.
«Η ρευστότητα των ιδιωτικών κλινικών σώζεται από τις πληρωμές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» αναφέρει γνωστός παράγοντας του κλάδου επισημαίνοντας πως το θέμα πρέπει να λυθεί τάχιστα, αφού η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει τη μη καταβολή μισθών στους εργαζομένους για περισσότερους από δύο μήνες, τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, αλλά και την αδυναμία προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Οι παράγοντες του κλάδου ευελπιστούν ότι σύντομα θα πληρωθούν αφού έχει εγκριθεί κονδύλι από την κρατική επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ αν και τα πρώτα 240 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στα φαρμακεία για οφειλές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.