Η ομάδα που έστειλε ο Άναν στη Συρία, ανέφερε ακόμη, πραγματοποίησε τριήμερες εντατικές συνομιλίες στη Δαμασκό με τις συριακές Αρχές για την εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου που αποσκοπεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας, στην ασφαλή μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην έναρξη πολιτικού διαλόγου.
«Ο Ανάν και η ομάδα του μελετούν τώρα προσεκτικά τις θέσεις της συριακής ηγεσίας» διευκρίνισε ο Αχμάντ Φαουάζι.
Σε ερώτηση εάν ο Κ. Ανάν θα επιστρέψει στη συριακή πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Φαουάζι τόνισε: «Κάποια στιγμή θα αποφασίσει να το κάνει, αλλά δεν έχει έλθει ακόμα η ώρα».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε την «οξεία κλιμάκωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές δυνάμεις ενώ παρέτεινε την εντολή της επιτροπής που ερευνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκτελέσεις και βασανιστήρια.
Την πρόταση για την παράταση της εντολής της επιτροπής ως το Σεπτέμβριο έκανε η Δανία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας προεδρεύει για αυτό το εξάμηνο. Αργότερα η επιτροπή θα παρουσιάσει γραπτό πόρισμα.
Η απόφαση του 47μελούς οργάνου ελήφθη με 41 ψήφους, έναντι τριών (Κίνα, Κούβα, Ρωσία) και δυο αποχών (Ισημερινός, Ουγκάντα). Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας κατήγγειλε την απόφαση ως μονόπλευρη.
Επί του εδάφους, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών σημειώνονται από το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Ααζάζ, στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.
Η Ααζάζ θεωρείται στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα και για αυτό το λόγο περνούν από εκεί πολλοί τραυματισμένοι πολίτες και λιποτάκτες που προσπαθούν να καταφύγουν στην Τουρκία.
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακόμη και σε πολλές συνοικίες της Χομς.