Σύγχρονος Ικαρος ή καταπληκτικός σκηνοθέτης;

Ολλανδός μηχανικός πέταξε με τεχνητά φτερά. Το βίντεο κάνει θραύση στον κυβερνοχώρο αλλά κάποιοι λένε ότι πρόκειται για καλοστημένη σκηνοθεσία και πιθανολογούν ότι είναι διαφημιστικό τρυκ.

Ο Ολλανδός μηχανικός Τζάρνο Σμιτς αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο πολλών διασήμων και απλών ανθρώπων όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο…παππούς του. Εμπνεόμενος από ένα σχέδιο του παππού του για ένα ιπτάμενο ποδήλατο ο Σμιτς έφτιαξε ένα ζευγάρι μηχανικών φτερών με τα οποία κατάφερε να πετάξει. Βιντεοσκόπησε την πτήση του και ανάρτησε το βίντεο στο Διαδίκτυο.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το βίντεο συγκέντρωσε την προσοχή χιλιάδων χρηστών. Σε διάστημα 48 ωρών το βίντεο έχει ξεπεράσει τους ένα εκατομμύριο θεατές προκαλώντας μεγάλη συζήτηση γύρω από την προσπάθεια του Σμιτς. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν όμως έντονα τη γνησιότητά του και κάνουν λόγο για ένα σκηνοθετικό τρυκ. Εχει μάλιστα αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι πίσω από όλο αυτό κρύβεται κάποια εταιρία που βρήκε αυτόν τον τρόπο για να διαφημιστεί.


Τα μηχανικά φτερά

Ο Σμιτς ανέπτυξε ένα μηχανισμό συνδυάζοντας την τεχνολογία της κονσόλας Wii της Nintendo και εκείνη ενός κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς, του HTC Wildfire S. Ο μηχανισμός «μετέφερε», και μάλιστα ενισχυμένες, τις κινήσεις των χεριών του Σμιτς στα φτερά. Στο βίντεο φαίνεται ο Σμιτς να καταφέρνει να πετάξει μοιάζοντας κυριολεκτικά σαν «άνθρωπος – πτηνό». Μάλιστα ο σύγχρονος «Ικαρος» έχει φορέσει μια κάμερα η οποία καταγράφει την πτήση του. Μετά την «έκρηξη» του ενδιαφέροντος για το βίντεο του, ο Ολλανδός έχει αναρτήσει και άλλα βίντεο που δείχνουν πώς ανέπτυξε τον μηχανισμό, πώς έφτιαξε τα φτερά και πώς εξελίχθηκε το όλο εγχείρημα. Το επίμαχο βίντεο είναι το 14/14 και είναι αναρτημένα στο youtube.

Οι αντιδράσεις

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για ένα βίντεο BVMP» υποστηρίζει ο Μπρεντ Κόκερ, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο. Τα βίντεο BVMP (branded viral movie production) δημιουργούνται με συγκεκριμένη σκηνοθετική μεθοδολογία και διάφορα τεχνικά ευρήματα ώστε να αποκτούν γρήγορη απήχηση και να γίνονται δημοφιλή στον κυβερνοχώρο.

Ο συνεργάτης του www.tovima.gr Κώστας Λακαφώσης, με την ιδιότητα του μηχανολόγου-αεροναυπηγού μηχανικού θαυμάζει τη σκηνοθετική δεινότητα και την έξυπνη ιδέα, δεν πείθεται όμως για το τεχνικό μέρος: «Αν προσέξετε στο βίντεο 11/14 του χρήστη jarnosmeets80, στο 16ο δευτερόλεπτο φαίνεται ένα κοντινό πλάνο του υποτιθέμενου μηχανισμού που δίνει κίνηση στα φτερά. Χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες, αρκεί να πούμε ότι όποιος έχει προσπαθήσει να σηκώσει ένα κατάρτι με πανί ιστιοσανίδας μπορεί να έχει μια αίσθηση για τις δυνάμεις και τις ροπές που απαιτούνται. Είναι πέρα από τα όρια της επιστημονικής φαντασίας η ιδέα ότι μπορείς να αναπτύξεις αρκετή ροπή για να κινηθούν τα φτερά, χρησιμοποιώντας ένα μοτεράκι από υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων, μια βάση από κόντρα-πλακέ, κα χωρίς να υπάρχει καμία άλλη αναφορά για μπαταρίες ή άλλη πηγή ενέργειας. Για να μην μπούμε στο αεροδυναμικό σκέλος, όπου το πιο προφανές πρόβλημα είναι ότι με την απλή κίνηση των φτερών, όπως φαίνεται στο βίντεο, δεν είναι δυνατόν να αναπτύξεις αρκετή ταχύτητα προς τα εμπρός (takeoff speed) ώστε να δημιουργήσεις ροή αέρα στις πτέρυγες και να απογειωθείς. Πάντως, ο σκηνοθέτης και ο μοντέρ έκαναν άριστη δουλειά, μπράβο τους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.