Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρα στη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου συγκέντρωσης μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Πόρτη Μιλτιάδη» στη Νεάπολη Κοζάνης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αρμόδιων αρχών το στρατόπεδο θα «φιλοξενήσει» 1.000 περίπου μετανάστες, ενώ η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Οι εγκαταστάσεις, ωστόσο, του πρώην στρατοπέδου φαίνεται πως δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, αφού η περίφραξη του χώρου είναι ελλιπής και τα κτίρια βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Όπως αναφέρουν επίσης οι κάτοικοι της περιοχής ο χώρος των 180 περίπου στρεμμάτων δεν επαρκεί για τη διαβίωση 1.000 ατόμων. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το τελευταίο διάστημα της λειτουργίας της υπομονάδας του 15ου ΤΥΠ Καστοριάς, που λειτουργούσε για ψηφοθηρικούς ξεκάθαρα λόγους, στο στρατόπεδο υπηρετούσαν συνήθως 10-15 οπλίτες.
Οι αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής είναι πολλές, καθώς δεν έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής ο τρόπος φύλαξης του στρατοπέδου, ενώ προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για βασικά ζητήματα υγιεινής, αφού οι πρώτοι μετανάστες θα «φιλοξενηθούν» σε αντίσκηνα. Σε μια περιοχή μάλιστα που η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες κυμαίνεται πολύ συχνά υπό του μηδενός. Δεν είναι δύσκολο επομένως να φανταστεί κανείς τους όρους διαβίωσης των ατόμων αυτών και να καταλάβει πως το κέντρο συγκέντρωσης θα μετατραπεί άμεσα σε φυλακή ονείρων και αποθήκη ψυχών.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, που οφείλεται στην απουσία οποιασδήποτε μεταναστευτικής πολιτικής, στην ανικανότητα των εταίρων μας να το αναγνωρίσουν ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και στην άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει το περίφημο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η λύση, όμως, της κράτησης των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι την προώθησή τους στις χώρες καταγωγής τους δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Η Ελλάδα αποτελεί, άλλωστε, τη βασική πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να δέχεται κύματα απελπισμένων ασιατών και αφρικανών. Θα πρέπει επομένως να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που δεν θα καταπολεμά απλώς τα συμπτώματα του φαινομένου, αλλά θα δίνει λύσεις που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι Έλληνες γνωρίζουμε από μεταναστεύσεις. Τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας. Θα έπρεπε επομένως να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους ζητήματα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, άλλωστε, ο γνωστός συγγραφέας Άμος Οζ: «Η ιστορία για κάποιους λαούς είναι απλή αμυχή. Για τους Έλληνες είναι βαθιά πληγή». Και η μετανάστευση αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας. Και της πληγής…