Μετά από 10 εβδομάδες διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εργασιακής μεταρρύθμισης.
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων ήταν και η τελευταία μιας σειράς επαφών που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο με διακύβευμα τις ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο ο Μόντι αποφάσισε ότι ο χρόνος της διαβούλευσης τελείωσε και οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες θα εφαρμοστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο
η νέα δέσμη μέτρων θα ενταχθεί σε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να ενεργοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Αλλωστε και η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο (η οποία είχε δακρύσει στο άκουσμα των πρώτων μέτρων λιτότητας τον περασμένο Δεκέμβριο) τόνισε χθες ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ΄αόριστον».
Ετσι η τρίτη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (μετά τα φορολογικά μέτρα και το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων) θα αποτελέσει σύντομα νόμο του κράτους.
Οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης είναι το ξεκαθάρισμα της ζούγκλας των 40 διαφορετικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, η προώθηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η κατάργηση περιορισμών για τις απολύσεις υπαλλήλων στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή με ορίζοντα πενταετίας. Στην τελική φάση της υλοποίησης θα έχει θεσπιστεί για πρώτη φορά και ένα γενικό επίδομα ανεργίας (με διάρκεια παροχής 12-18 μήνες) καθώς μέχρι σήμερα είχαν ανάλογο δικαίωμα μόνο όσοι προστατεύονταν από συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στο εξής η νέα «κοινωνική ασφάλεια για την εργασία» θα παρέχει χρηματική βοήθεια και σε συμβασιούχους η εποχικούς εργαζόμενους.
Προωθείται ακόμα ένα νέο σύμφωνο απασχόλησης τριετούς διάρκειας. Η σύμβαση μαθητείας θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και στη διάρκεια της ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.
Μετά τη λήξη της οι απασχολούμενοι που θα παραμένουν στον ίδιο εργοδότη θα πρέπει να συνάπτουν «κανονική» σύμβαση σταθερής απασχόλησης ορισμένου ή αορίστου χρόνου.Ομως οι παραχωρήσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν το σύνολο των συνδικάτων.
Οπως ήταν αναμενόμενο το μεγαλύτερο συνδικάτο CGIL διαφώνησε με την διευκόλυνση των απολύσεων που προωθεί η κυβέρνηση και θα προσδιορίσει τη στάση του σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα το απόγευμα η επικεφαλής Σουζάνα Καμούσο.