Βοήθεια προς το ελληνικό υπουργείο Υγείας δίνει σε θέματα τεχνογνωσίας, που αφορούν την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία, αλλά και τη διοικητική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η γερμανική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται συναντήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων με στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά την Τρίτη η επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κυρία Georgette Lalis, μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times, με θέμα «Shaping the Future of Healthcare in Greece».
Η κυρία Lalis είπε επίσης ότι αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω μείωση του αριθμού των χωρών (σήμερα είναι 12), που προβλέπονται σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ώστε ένα νέο φάρμακο να αποζημιώνεται στην Ελλάδα, να καλύπτεται, δηλαδή, από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Απαντώντας σε ερώτηση του γενικού γραμματέα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζή, για το αν υπάρχει σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών στο χώρο της υγείας, σε τομέα διαφορετικό από αυτόν του φαρμάκου, η κυρία Lalis απάντησε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική η περικοπή της δαπάνης για την προμήθεια ακριβών ιατρικών μηχανημάτων.
Την άποψη ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να τιμολογεί τα φάρμακα έχοντας ως αναφορά χώρες οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική λιτότητα, εξέφρασε ο Dr. Alexander Natz, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΕUCOPE.
O εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών κ. Philip Chircop, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των ομάδων ασθενών, μέσα από κοινές δράσεις, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους στις θεραπείες.
Καμία δυσκολία στην πρόσβαση
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Δεσμεύτηκε δε, ότι δεν θα αλλάξει τίποτε σε σχέση με τις δαπάνες υγείας μετά τις εκλογές.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στο χώρο της Υγείας είναι να επιτύχουμε με τα οικονομικά μέτρα ίδια ποιότητα και ποσότητα παροχών», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αθ. Γιαννόπουλος. O κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο εμπάργκο που έχουν κηρύξει οι προμηθευτές στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι η έλλειψη υλικών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Ν. Πολύζος, οι δημόσιες δαπάνες υγείας έπεσαν κάτω από το 6% γεγονός που σημαίνει ότι έφτασαν στα επίπεδα του 2007 σε μια στιγμή που αυξήθηκαν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ιδιωτική περίθαλψη. «Υπάρχει μια σταθερότητα, ούτε βελτίωση ούτε μείωση», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Δ. Κρεμαστινός, αναφέρθηκε στις μικροκομματικές σκοπιμότητες που τορπιλίζουν κάθε θετική προσπάθεια στον χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτροπών στα νοσοκομεία, οι οποίες να ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων που αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη και την συνετή χρήση των υλικών.