«Φωτογραφική» τακτοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη, καταγγέλλουν οι έλληνες δασολόγοι και τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), το WWF, η Ορνιθολογική και η Ελληνική Εταιρεία χαρακτηρίζουν ως «απολύτως απαράδεκτη» την τροπολογία για χωροθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου 300 MW στην Πεντέλη η οποία κατατέθηκε στις 16 Μαρτίου από τους βουλευτές κ. Γιώργο Χαραλαμπόπουλο του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της ΝΔ.
«Η τροπολογία αφορά έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Καλύσια του Πεντελικού Όρους, η οποία είναι αμφισβητούμενης κυριότητας από το Δημόσιο», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ κ. Νίκος Μπόκαρης. Όπως επισημαίνει η έκταση βρίσκεται στη Ζώνη Β του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Πεντέλη όπου επιτρέπονται μόνο γεωργικές δραστηριότητες. Στην τροπολογία δεν υπάρχει αναφορά στους όρους προστασίας του Πεντελικού.
Λαμβάνοντας σαφή θέση υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, ως εργαλείου καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, οι δασολόγοι και οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να μην απαιτεί κατά περίπτωση υποβάθμιση των όρων προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών, όπως το προστατευόμενο με ΠΔ Πεντελικό Όρος.
«Η μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση ενός σημαντικού φυσικού πόρου, όπως οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Αττικής, από πολύ μεγάλης κλίμακας έργα, υποβαθμίζει την πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ, ως περιβαλλοντικής τεχνολογίας και αναγκαίας ενεργειακής πολιτικής», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Η αναφορά που γίνεται στην τροπολογία για ανάληψη υποχρέωσης αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων οι οποίες περιβάλλουν το έργο, θεωρείται από τον κ. Μπόκαρη παραπλανητική, καθώς τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι μελέτη αναδάσωσης 32.000 στρεμμάτων διπλοκαμένων εκτάσεων στο Πεντελικό έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και κάθε χρόνο χρηματοδοτούνται οι απαραίτητες αναδασωτικές εργασίες.
«Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ οφείλει να πραγματώνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW _το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MWp _ σε μια περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα για το κοινωνικό σύνολο δε συνάδει με τις δυο αυτές προϋποθέσεις», τονίζει η συντονίστρια περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF κυρία Θεοδότα Νάντσου. Κι αυτό τη στιγμή που οι υπάρχουσες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα ξεπερνούν τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Οι τέσσερις φορείς καλούν τους υπεύθυνους του έργου να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους αλλά και τους βουλευτές που κατέθεσαν την τροπολογία να την αποσύρουν, αναλογιζόμενοι την τεράστια ευθύνη τους καθώς δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο για αντίστοιχες ρυθμίσεις.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζητούν με ανακοίνωσή τους και οι υπεύθυνοι του τομέα οικολογίας και αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Σταύρος Λιβαδάς και Ανδρέας Νεφελούδης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο και χαρακτήρισε την υπόθεση «Βατοπέδι Νο2». Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για ένα νέο σκάνδαλο διαπλοκής Πολιτείας – Εκκλησίας και ζητούν από τους βουλευτές να μην συναινέσουν σε αυτή την σκανδαλώδη ρύθμιση.