Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και το Ελληνικό χρέος έχει μπει σε ένα σταθερό δρόμο, μέλημα της σημερινής κυβέρνησης και της επόμενης είναι να δρομολογηθούν οι στόχοι ώστε η χώρα να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Εάν δεν αλλάξει το τοπίο και τον χειμώνα του 2012 με 2013 έχουμε την ίδια κατάσταση ή περαιτέρω ύφεση, η Ελληνική κοινωνία δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις παρόμοιες με την Γερμανική κατοχή.
Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε χθες τρεις παραμέτρους για τη διέξοδο από την κρίση που είναι η αξιόπιστη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, η μεταρρύθμιση για αποτελεσματική δημόσια διόίκηση και τέλος η επαναφορά της εμπιστοσύνης της εντός και εκτός της χώρας. Όμως αυτά δεν θα φέρουν άμεσα την ανάπτυξη.
Τρεις θα πρέπει να είναι οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για να φύγει η χώρα από την ύφεση. Πρώτα απ’ όλα δραστική και ουσιαστική μείωση της φορολογίας ειδικά σε τομείς που έχουν ανάγκη στήριξης. Δεύτερο, αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού από το μηδέν, με αποκεντρωμένη κυβέρνηση και ουσιαστική δομή έχοντας στόχο την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του κράτους. Τρίτο, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κάθε είδους δραστηριότητα, ώστε να μπορέσει ο κάθε πολίτης να την αναπτύσσει έχοντας σύμμαχο το κράτος και όχι τροχοπέδη.
Τα τελευταία χρόνια οι τρεις παραπάνω παράμετροι δεν εφαρμόστηκαν και αντιθέτως, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με υψηλή φορολογία, διογκωμένο και ανεπαρκές κράτος και ανούσια μέτρα για την ανάπτυξη, γι’ αυτό το λόγο οδηγηθήκαμε και σε ύφεση σήμερα 4,5% και αν δεν αλλάξουν οι όροι της οικονομίας και οι συνθήκες στην αγορά τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Αυτό όλο το διαλυμένο τοπίο θα επηρεάσει μοιραία την κοινωνία και όλες τις δομές και από τη στιγμή που θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με τις δικές μας δυνάμεις ως κράτος, τα πράγματα θα γίνονται ακόμη χειρότερα αν δεν έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Αν αντίθετα ακολουθηθεί το μέτρο της μείωσης της φορολογίας αμέσως θα έχουμε ανάσα της αγοράς και απελευθέρωση πολλών κεφαλαίων, ενώ με την απλοποίηση του δημοσίου τομέα, οι συναλλαγές με το δημόσιο θα αποτελούν κριτήριο ανάπτυξης και όχι μιζέρια της επιχειρηματικότητας.
Τα κίνητρα θα είναι επουσιώδη αφού με τα παραπάνω οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουλεύουν χωρίς σκοπέλους, δίνοντας έμφαση στην πραγματική οικονομία και την σταθερή επένδυση. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ όφειλαν τόσα χρόνια να προστρέξουν σε τέτοιου είδους πρακτικές για να βγάλουν την χώρα από την ύφεση. Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να το κάνει αν βγει κυβέρνηση. Το ίδιο και η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ, αφού η προηγούμενη ηγεσία δεν κατόρθωσε όσο ήταν κυβέρνηση να καταλάβει ότι η πολιτική που εφάρμοζε ήταν καταστρεπτική για τη χώρα. Ή δεν ήθελε να καταλάβει… Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται δίνουν μια ιστορική ευκαιρία στη χώρα να ανακάμψει, να δείξει το καλό της πρόσωπο, να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους αλλά και να ανακάμψει ηθικά και ως προς τις σχέσεις της με τους πολίτες. Ο δημόσιος βίος της χώρας χρειάζεται ανανέωση και αυτή θα έρθει μέσα από τους πολίτες οι οποίοι μπορούν να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο.