Κατάληψη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας

Κατάληψη στα γραφεία διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταριστικής Τράπεζας πραγματοποιούν από το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι από τα 12 υποκαταστήματα της τράπεζας, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας (όπως και σε άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες σε Λαμία και Λέσβο αντίστοιχα), ενώ παράλληλα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Παρόντες είναι και πολλοί μέτοχοι της τράπεζας.

Κατάληψη στα γραφεία διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταριστικής Τράπεζας πραγματοποιούν από το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι από τα 12 υποκαταστήματα της τράπεζας, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας (όπως και σε άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες σε Λαμία και Λέσβο αντίστοιχα), ενώ παράλληλα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Οι εργαζόμενοι φέρονται να εμποδίζουν τον εκκαθαριστή Γ. Γιαννίκο να εισέλθει στο κτίριο.

Παρόντες είναι και πολλοί μέτοχοι της τράπεζας. Συνολικά, η Αχαϊκή έχει 15.000 μετόχους περίπου, ενώ απασχολεί 103 άτομα.

Η διοίκηση της Αχαϊκής κάνει λόγο για «αψυχολόγητη και βεβιασμένη ενέργεια της ΤτΕ», ενώ αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) Νικόλαος Μυρτάκης τόνισε ότι και στις τρεις τράπεζες οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο, θα διενεργηθεί άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία για την ανεύρεση αναδόχου των καταθέσεων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ και της μεταφοράς τους σε άλλη τράπεζα.

Ήδη, σύμφωνα με την ΤτΕ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμπορικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν παρουσία σε αυτές τις τρεις περιοχές.

Το ενεργητικό και των τριών τραπεζών είναι 487 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις 354 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυρτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς είναι σε καλή οικονομική κατάσταση και έχουν «γερούς δείκτες».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας πρότεινε ότι εφόσον αποδειχθεί αδύνατη η επαναλειτουργία της Αχαϊκής, να γίνει το ίδιο που είχε εφαρμοσθεί «όταν έκλεισε η Tbank (πρώην Aspis Bank) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέλαβε τις καταθέσεις και τα δάνεια της Tbank, ενώ, επίσης, απορρόφησε και όλο της το προσωπικό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.