Μέσα στη Δαμασκό και σε σχετικά μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα οι συγκρούσεις καθώς μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών συγκρούστηκαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Δεκάδες οι νεκροί και από τις δύο πλευρές· νέες κινήσεις των τακτικών δυνάμενων για την πολιορκία πόλεμων αναφέρουν οι ακτιβιστές.
Oπως αναφέρει η πλευρά του Ελεύθερου Στρατού, περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού, μία από τις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της πρωτεύουσας. Από τα θύματα, οι 50 ήταν μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, μεταξύ τους και ένας αξιωματικός.
Αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο BBC ότι μέσα σε πέντε λεπτά ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. «Είναι οι σημαντικότερες μάχες κοντά στα κέντρα ασφαλείας της Δαμασκού από την έναρξη της εξέγερσης» δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης κίνησης του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εν τω μεταξύ, κάτοικος της Δαμασκού είπε ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πόλη που μοιάζει πλέον με στρατόπεδο. Aλλες αναφορές μιλούν για εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις στην περιοχή Aλ- Καμπούν.
Η συνοικία Μαζέ της Δαμασκού βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το Προεδρικό Μέγαρο. Στην περιοχή εδρεύουν πρεσβείες, οι συριακές υπηρεσίες Πληροφοριών και Στρατιωτικής Ασφάλειας, αλλά και το αρχηγείο των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και άλλοι 30 να τραυματιστούν.
Εισβολή στην Ντέιρ Aλ- Ζορ
Την ίδια ώρα, δεκάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισέβαλαν στη σουνιτική πόλη Ντέιρ Αλ- Ζορ για να καταλάβουν περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Αντιμετώπισαν αντίσταση από ελαφρά οπλισμένους αντάρτες καθώς κατευθύνονταν προς τις νοτιοανατολικές συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, δήλωσαν κάτοικοι.
Επίσης, επεισόδια σημειώθηκαν και την Κυριακή στη Δαμασκό, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση αντικαθεστωτικών που ζητούσαν την ανατροπή του καθεστώτος. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα προάστια της πρωτεύουσας οπότε και συνελήφθη ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συντονιστικού Σώματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (NCB) Μοχάμεντ Σαγιέντ Ράσας.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η εξέγερση ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, όταν χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις και η χώρα μετρούσε τα πρώτα θύματα, στην πόλη Ντεραά. Οι νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι τουλάχιστον 8.000 ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έχουν σκοτωθεί 2.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο με δεδομένη την έλλειψη σαφών πληροφοριών είναι δύσκολο να υπάρξει μία σαφής εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων που μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.
Κάλπες εν μέσω βίας
Την ίδια στιγμή, και ενώ η εξέγερση έχει μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο, το καθεστώς προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου. Η διεθνής κοινότητα και η αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «φάρσα».
Οι συριακές Αρχές αποφάσισαν τη Δευτέρα να παρατείνουν για μια εβδομάδα, δηλαδή ως τις 28 Μαρτίου την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.
Τη Δευτέρα έφτασαν στη Συρία οι πέντε διεθνείς εμπειρογνώμονες που εστάλησαν από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν για να προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στη βία.
Η επόμενη επίσκεψη του Αναν στη Συρία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προόδους που θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των Σύρων, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κ. Αναν.
Παράλληλα κατέπλευσε στο λιμάνι της Ταρσού ρωσικό πολεμικό πλοίο που μεταφέρει ειδική μονάδα πεζοναυτών εκπαιδευμένων σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
* Σε μία άλλη εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε πληροφορίες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η Συρία θέλει να ανταλλάξει δύο τούρκους δημοσιογράφους (τον ρεπόρτερ Αντέμ Οζκοσέ και τον φωτογράφο Χαμίτ Τσοσκούν), οι οποίοι φέρονται να έχουν συλληφθεί στη βόρεια Συρία, με αριθμό Σύρων στρατηγών που έχουν λιποτακτήσει και βρίσκονται στην Τουρκία.