Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου συγκλόνισε την Κυριακή τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι. Οπως έγινε γνωστό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε δύο κατοικημένα κτίρια, στην συνοικία αλ Σουλεϊμανίγια.
Tο κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Syria TV και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA μετέδωσαν ότι σημειώθηκε «τρομοκρατική» επίθεση. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι είδαν πτώματα στους δρόμους και ότι η έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή.
Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούονταν με αντικαθεστωτικούς στη Δαμασκό. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος». Εκπρόσωπος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε στο Reuters ότι μόλις οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν και διέλυσαν τη συγκέντρωση.
Ακτιβιστές δήλωσαν, επίσης, ότι ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις σε διάφορα προάστια της πρωτεύουσας. Στη διάρκεια των συγκρούσεων συνελήφθη ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συντονιστικού Σώματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή (NCB), Μοχάμεντ Σαγιέντ Ράσας.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Πολλοί ακτιβιστές θεωρούν ότι η εξέγερση ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, όταν χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις και η χώρα μετρούσε τα πρώτα θύματα, στην πόλη Ντεραά.
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η εξέγερση έχει μετατραπεί σε εμφύλια σύρραξη με τουλάχιστον 8.000 νεκρούς.
Το Σάββατο, τρεις βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Συρίας στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται. Το καθεστώς υποστηρίζει ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι «τρομοκράτες» αντικαθεστωτικοί, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι επιθέσεις ήταν έργο της κυβέρνησης, που θέλει να αμαυρώσει την εξέγερση.
Την ίδια στιγμή, η διπλωματία μοιάζει ανίκανη να βάλει τέλος στην αιματοχυσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από τον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, όμως η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μόσχα και Πεκίνο προειδοποιούν για τους κινδύνους μίας ξένης επέμβασης, υποστηρίζοντας ότι ένα ψήφισμα κατά του καθεστώτος θα οδηγήσει σε στρατιωτική επιχείρηση ξένων δυνάμεων, όπως έγινε με τη Λιβύη.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν στέλνει συνεργάτες του στη Δαμασκό τη Δευτέρα για διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στις πρόσφατες επαφές που είχε με τον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Κόφι Ανάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και να βρεθεί πολιτική λύση.
Η Συρία απάντησε γραπτώς στον Κόφι Ανάν με μία επιστολή στην οποία το καθεστώς δήλωνε ότι επιθυμεί να μπει τέλος στη βία, επιμένοντας όμως ότι πρώτα πρέπει οι αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα. Η απάντηση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η Ρωσία ζήτησε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αποφασίσουν ταυτόχρονα την κατάπαυση του πυρός.
Ομως, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, αρνούνται πλέον να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς δολοφόνησε τόσους πολλούς ανθρώπους που είναι αδύνατο πλέον να διεξαχθεί διάλογος.
Βομβαρδισμοί στη Χομς
Την Κυριακή κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς. Σύμφωνα με ακτιβιστές, κυβερνητικά στρατεύματα βομβάρδισαν και την περιοχή Μπάμπα Αμρ, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.
Ο νέος βομβαρδισμός έγινε, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, λόγω της πεποίθησης των συριακών αρχών ότι οι εξεγερμένοι επέστρεψαν σε περιοχές της Χομς.
Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι περίπου 200 Σύροι διέσχισαν το Σάββατο τα συριακά σύνορα με την Τουρκία για να γλιτώσουν από τη βία στη χώρα τους. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία βρίσκονται 15.900 σύροι πρόσφυγες.