Νέες συνθήκες στην αγορά του φαρμάκου

Ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, αυτή τη φορά όμως οι αλλαγές είναι καταλυτικές. Το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και απώτερος σκοπός της δραστηριότητάς μας είναι η συνεχής και άμεση πρόσβαση σε αυτό απ' όλους τους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας και ανάπτυξης νέων καινοτόμων φαρμακευτικών ουσιών, για την αντιμετώπιση γνωστών και νέων παθήσεων, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής.

Ο χώρος της φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, αυτή τη φορά όμως οι αλλαγές είναι καταλυτικές. Το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και απώτερος σκοπός της δραστηριότητάς μας είναι η συνεχής και άμεση πρόσβαση σε αυτό απ’ όλους τους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας και ανάπτυξης νέων καινοτόμων φαρμακευτικών ουσιών, για την αντιμετώπιση γνωστών και νέων παθήσεων, με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής.
Ορισμένα όμως από τα μέτρα που υιοθετούνται λόγω του νέου μνημονίου όχι μόνο διακυβεύουν το δικαίωμα στην έγκαιρη πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αλλά θέτουν συνολικά υπό αμφισβήτηση αυτή την πρόσβαση.
Οι νέες συνθήκες όχι μόνο προκαλούν δομικά προβλήματα στον κλάδο του φαρμάκου αλλά έχουν και σοβαρές συνέπειες στους ίδιους τους ασθενείς. Οι νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες αναμένεται να φθάνουν στη χώρα μας με καθυστέρηση ως και τεσσάρων ετών. Ηδη από τον Ιανουάριο του 2011 δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα καινούργιο φάρμακο στη χώρα μας. Και τώρα, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, θα πρέπει πρώτα να αποζημιώνεται από φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε τουλάχιστον 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Εχουμε προτείνει ότι, προκειμένου να αποζημιωθεί ένα φάρμακο αλλά και να υπάρχει ταχύτερη πρόσβαση σε αυτό από τους έλληνες ασθενείς, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μόνο των χωρών που έχουν εγκεκριμένα κυβερνητικά γνωμοδοτικά όργανα (αυτές περιλαμβάνουν όλες τις προηγμένες χώρες της ΕΕ) και, εφόσον αυτές έχουν εγκρίνει το φάρμακο, αυτό να αποζημιώνεται άμεσα και στην Ελλάδα.
Η αξία των καινοτόμων φαρμάκων πρέπει να γίνει κατανοητή. Τα φάρμακα αυτά σώζουν ζωές, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν ουσιαστική επένδυση στην υγεία όλων μας. Εχουν ως αποτέλεσμα εξοικονομήσεις στο υγειονομικό σύστημα, όχι μόνο στον τομέα του φαρμάκου αλλά στο σύνολο της Υγείας. Και αυτό το τελευταίο πρέπει να καταστεί σαφές. Ολες οι προηγμένες χώρες αποζημιώνουν ένα καινοτόμο φάρμακο μόνον όταν το θεραπευτικό του αποτέλεσμα οδηγεί σε πραγματικό όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινωνία.
Για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με το νέο μνημόνιο η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου της συνταγογράφησης είναι ζωτικής σημασίας. Οι φαρμακευτικές εταιρείες το ζητούμε μετ’ επιτάσεως εδώ και πολύ καιρό. Αν δεν υπάρξει το κατάλληλο σύστημα συνταγογράφησης, όλα τα άλλα μέτρα (μειώσεις τιμών, rebates κ.λπ.) είναι αποσπασματικά και οδηγούν σε άλλου είδους στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ πάντα θα θέτουν υπό αμφισβήτηση την επίτευξη των οικονομικών στόχων.
Παράλληλα, οι φαρμακευτικές εταιρείες υφίστανται μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία, που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Επιπροσθέτως, η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός καλά δομημένου σχεδίου, με ξεκάθαρους κανόνες και ρεαλιστικές λεπτομέρειες εφαρμογής.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει τόσο η Πολιτεία όσο και ο φαρμακευτικός κλάδος να ενώσουμε δυνάμεις και να βρούμε από κοινού τον καλύτερο δυνατό τρόπο καταγραφής και εξισορρόπησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Ως εταιρείες που επενδύουμε στην Ερευνα και Ανάπτυξη, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων με υπεύθυνο τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να επιταχυνθεί η λειτουργία ενός εύχρηστου και στοχευμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του στόχου των €2,88 δισ. που έχει τεθεί από το μνημόνιο.
Τέλος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι τελικός στόχος είναι το υψηλό επίπεδο της Υγείας. Αποτελεί ένδειξη του πολιτισμού μας. Επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας για την υγεία των πολιτών.
Η υγεία των πολιτών οφείλει να είναι υπεράνω κάθε δυσκολίας. Αυτό υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια όλοι εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της Υγείας.

Ο κ. Roberto Greco είναι πρόεδρος της AstraZeneca Ελλάδος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.