Ο φαρμακευτικός κλάδος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις «περιστασιακής φύσεως» ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που στερούνται στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας προς όφελος της οικονομίας, των πολιτών και των ασθενών. Την τελευταία διετία, 2010-11, μάλιστα, έχει συνεισφέρει στον δύσκολο στόχο της κυβέρνησης για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τα ομόλογα. Οι εταιρείες κάτοχοι των ομολόγων που δεν έχουν πάρει τα ομόλογα για επένδυση αλλά επειδή αναγκαστικά τους τα έδωσε το Δημόσιο αντί πληρωμής τους με μετρητά έχουν ήδη υποστεί σημαντική απομείωση των αρχικών απαιτήσεών τους προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το νέο άγριο και άδικο «κούρεμα» θα οδηγήσει σε αφανισμό αρκετές επιχειρήσεις με άμεσες απώλειες θέσεων εργασίες, έλλειψη φαρμάκων για τους έλληνες πολίτες αλλά και εσόδων για το Δημόσιο.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και διεθνώς. Το γεγονός αυτό θα πλήξει καίρια τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, ενώ θα αποτρέψει τη ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.
Ο ΣΦΕΕ είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με μαρασμό οι υγιείς δυνάμεις αυτής της χώρας αλλά κυρίως να μη βρεθούν οι έλληνες ασθενείς μπροστά σε πρωτοφανείς για τη χώρα μας καταστάσεις, αδύναμοι να προμηθευτούν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους.
Η φαρμακοβιομηχανία, ελληνική και πολυεθνική, σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος των οριζόντιων μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη συμπίεση των δαπανών υγείας. Ειδικά, τα μέτρα και ο στόχος για την εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία αφανίζουν στην πράξη έναν υγιή κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος προσφέρει πολλαπλώς.
Η Πολιτεία πρέπει να σταματήσει επιτέλους τη θέσπιση συνεχόμενων και οριζόντιων rebates που της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει να καθυστερεί την εφαρμογή δομικών αλλαγών, όπως η πλήρης ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και του όγκου των φαρμάκων.
Στο νέο μνημόνιο προσδιορίζεται στόχος εξοικονόμησης 1,1 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη για το 2012 (για τους εξωτερικούς ασθενείς), ποσό που αποτελεί το 1/3 του συνολικού κυβερνητικού στόχου για τη χώρα προκειμένου να εξοικονομηθούν 3,3 δισ. ευρώ και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2012! Καλούνται δηλαδή η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη που αναλογεί μόνο στο 1,8% του ΑΕΠ και ο έλληνας ασθενής να καλύψουν το 33% της συνολικής εξοικονόμησης της χώρας!
Αντίθετα, το 2012 τα όποια μέτρα για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να εστιάζουν κυρίως:
* Στις χαμηλότερες τιμές των off patent και των γενοσήμων.
* Στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
* Στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
* Στη σωστή απόδοση των ποσοστών κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
* Στη σωστή απόδοση των ήδη θεσμοθετημένων ποσοστών συμμετοχής των ασθενών (0%, 10%, 25%).
* Στην πάταξη της απάτης με τις πλαστές συνταγές.
Ο ΣΦΕΕ, μέσα από τις επικείμενες εκλογές και την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου, έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Γι’ αυτό όλα τα δυναμικά και αξιόλογα στελέχη του κλάδου θα δουλέψουμε μαζί για να καταφέρουμε να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις μας για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, για την πρόσβαση του έλληνα ασθενούς στη θεραπεία και για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που του αξίζουν.
Ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής είναι γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ