1. Γιατί αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη; Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται: α) στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και των επιδημιολογικών και κοινωνικοοικονομικών δεικτών των τελευταίων δεκαετιών, β) στον υπερπληθωρισμό γιατρών και φαρμακείων, γ) στην αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και κατανάλωσης και δ) στην υποκατάσταση φθηνών από ακριβότερες φαρμακευτικές θεραπείες.
2. Ποιος ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην αύξηση αυτή; Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει μερίδιο αγοράς 17%. Συμμετείχαμε λοιπόν στην αύξηση της δαπάνης σε ποσοστό μόλις 17%, όσο το μερίδιο των ελληνικών επώνυμων γενοσήμων. Σαφώς υπήρξε σπατάλη και κακοδιαχείριση, τις οποίες είχαμε επισημάνει ήδη από το 2004, στο πλαίσιο των προτάσεών μας για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Για την έλλειψη όμως πλαισίου και ελέγχου δεν ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία. Εξάλλου η ανεξέλεγκτη αύξηση της δαπάνης ήταν αυτή που οδήγησε τελικά στο να πληρωθούμε με ομόλογα, τα οποία «κουρεύονται» με αποτέλεσμα τεράστια ζημιά.
3. Γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας; Με μόλις 17% της δαπάνης έχουμε πάνω από το 55% της απασχόλησης (8.500 εργαζόμενοι), χωρίς να υπολογιστούν και οι απασχολούμενοι σε συναφείς κλάδους. Παράλληλα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διενεργούν το 100% των παραγωγικών επενδύσεων του κλάδου με την ολοκλήρωση πέντε νέων μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες, συνεισφέροντας κατά 3 δισ. ευρώ στο ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο των φαρμάκων. Διεξάγουμε έρευνα, κατοχυρώνουμε τεχνογνωσία, αποτελούμε τη μόνη νησίδα παραγωγής προστιθέμενων αξιών στον χώρο της Υγείας. Οχι τυχαία, σε πρόσφατη μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η εγχώρια παραγωγή γενοσήμων χαρακτηρίζεται «αναδυόμενος αστέρας».
4. Πώς διαφαίνεται το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας; Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία οδηγείται σήμερα σε διάλυση με μέτρα όπως:
* Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία σε συνδυασμό με την υποκατάσταση με το φθηνότερο φάρμακο στα φαρμακεία. Το μέτρο πλήττει τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα και ευνοεί τα εισαγόμενα από μεγαλοεισαγωγείς που δεν έχουν επενδύσεις στη χώρα. Ταυτόχρονα, προωθείται η υποκατάσταση των φθηνών φαρμάκων από ακριβά εισαγόμενα με πατέντα, για τις ίδιες ενδείξεις.
Αποτέλεσμα: δημιουργία μονοπωλίου και μεσοπρόθεσμα αύξηση της δαπάνης.
* Οι εξωφρενικές μειώσεις τιμών, ειδικά για τα γενόσημα φάρμακα. Οι τιμές των γενοσήμων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Η περαιτέρω οικονομική απαξίωσή τους οδηγεί στην εγκατάλειψη και στην υποκατάστασή τους.
* Τα αλλεπάλληλα rebates: εκπτώσεις που επιβάλλονται αυθαίρετα μόνο στη φαρμακοβιομηχανία.
* Το «κούρεμα» των ομολόγων που δόθηκαν υποχρεωτικά στη φαρμακοβιομηχανία έναντι χρεών νοσοκομείων, γεγονός με δραματικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των αυτοχρηματοδοτούμενων εγχώριων μονάδων.
* Η συσσώρευση νέων χρεών στο πλαίσιο της άτυπης εσωτερικής στάσης πληρωμών προς τους προμηθευτές του Δημοσίου.
* Η καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων φαρμάκων που στερεί τη δυνατότητα συνεργασίας των ελληνικών εταιρειών με αυτές του εξωτερικού.
5. Τι προτείνουμε: Προτείνουμε την άμεση και πλήρη οργάνωση του συστήματος με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης, παράλληλα με τη δημιουργία ενός πλαισίου σχεδιασμού και υλοποίησης φαρμακευτικής πολιτικής με άξονες:
* τον έλεγχο της δαπάνης,
* τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές θεραπείες και
* την ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού ιστού.
Προτείνουμε επίσης ένα σύστημα επώνυμων γενοσήμων με κίνητρα σε γιατρούς και ασθενείς, με τιμές αναφοράς και rebate ανά θεραπευτική κατηγορία και με την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγιών συνταγογράφησης. Τα μέτρα αυτά δίνουν ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης χωρίς να διαλύσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και την αγορά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ