Αλλαγή ταπετσαρίας σε πολυθρόνα

 Οπως τα λουλούδια μπορεί να ορίσουν την αλλαγή της εποχής γύρω μας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα υφάσματα των επίπλων μέσα στο σπίτι.

 «Το σωστό ύφασμα επίπλωσης φέρει την ένδειξη του τεστ martindale, που σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, έχει ελεγχθεί για τις στροφές των νημάτων που αναγράφονται στην ετικέτα – τα καλύτερα έχουν από 50.000 ως 100.000 στροφές. Μην παρασύρεστε, λοιπόν, απλά από το πάχος του» μας εξηγεί η διακοσμήτρια Λέλα Εγγλεζάκη. Πρέπει επιπλέον να προσέχετε, ώστε:

 * Τα υφάσματα να είναι βραδύκαυστα, να μην ξεθωριάζουν και να είναι αδιάβροχα.

 * Σε περίπτωση που πέσει κρασί, καφές, σάλτσα (υγρός λεκές) να σπεύσουμε να τον σκουπίσουμε για να μην απορροφηθεί από το ύφασμα. Επειτα, αφαιρούμε τα υπολείμματα με ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων κάνοντας μεγάλες κυκλικές κινήσεις. Τη ίδια διαδικασία ακολουθείτε και για λεκέδες όπως σοκολάτα, λαδιά κτλ.

 * Nα μη φοβόμαστε τα χρώματα. Να σπάσουμε πια τον κώδικα των μπεζ-γκρι αποχρώσεων. Ακόμη και στο ίδιο έπιπλο (καρέκλα, καναπέ ή πολυθρόνα) συνδυάστε δύο ακόμα και τρία διαφορετικά υφάσματα – άλλο στην πλάτη, άλλο στο κάθισμα και άλλο στα μαξιλάρια. Η γωνιά αυτή θα μεταμορφωθεί αμέσως και θα δείχνει πιο ζεστή.

 * Το παραδοσιακό «χτύπημα» είναι ένας καλός τρόπος να απομακρύνετε την σκόνη από τα μαξιλάρια. Μια φορά το μήνα τον μήνα να γυρίζετε τα μαξιλάρια του καναπέ (στο κάθισμα) για να παραμένουν αφράτα. Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίζετε τις γωνίες σε καναπέδες ή πολυθρόνες.

 * Τα πλενόμενα υφάσματα είναι πολύ καλή επιλογή. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν συνεργεία που πραγματοποιούν στεγνό καθάρισμα με επίσκεψη στον χώρο σας (μια διαδικασία που μπορείτε να επαναλαμβάνετε κάθε 4-5 χρόνια). Προσοχή: Ζητήστε πρώτα να κάνουν ένα τεστ σε ένα κρυφό σημείο για να δείτε την αντίδραση του υφάσματος.

 * Για να καλύψετε την ένωση του υφάσματος με τον σκελετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρέσες ή κορδόνια (λέγονται και φιλέτα, μονό ή διπλό), δηλαδή κορδόνι ντυμένο με ύφασμα. Μια ακόμη λύση είναι οι γνωστοί καμπαράδες (σε ποικιλία μεγεθών), οι οποίοι για ευκολία διατίθενται και σε μορφή τρέσας. Με όλα τα παραπάνω μπορείτε να ανανεώσετε την εικόνα ενός επίπλου γρήγορη και οικονομικά.

 4 βασικά στάδια για την αλλαγή υφάσματος σε μια πολυθρόνα

1

Προτού τοποθετήσετε το νέο ύφασμα, προσθέστε ένα κομμάτι βάτας για να ενισχύσετε το κάθισμα. Στερεώστε το με προσοχή περιφερειακά του σκελετού με ηλεκτρικό καρφωτικό.

2

Μετρήστε επάνω στο έπιπλο το ύφασμα που θα χρειαστείτε. Τεντώστε το καλά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μοτίβα, ώστε να μην παραμορφώνονται. Προμηθευτείτε ειδικό ψαλίδι από είδη ραπτικής ώστε να κόβετε με ασφάλεια και ακρίβεια το ύφασμα.

3

Στερεώστε το ύφασμα με μικρά καρφιά (με λεπτή μύτη) ακριβώς επάνω από τον σκελετό και καθώς θα σταθεροποιείται το ύφασμα με το καρφωτικό αφαιρείτε σταδιακά τα καρφιά.

 4

Για να καλύψετε την ένωση του υφάσματος με τον σκελετό χρησιμοποιήστε κορδόνι ή τρέσες (υπάρχουν και καμπαράδες σε μορφή τρέσας). Μετρήστε προσεκτικά όλη την περιφέρεια του επίπλου ώστε το κορδόνι να είναι συνεχές, ομοιόμορφο. Εφαρμόστε το περιφερειακά με τη βοήθεια ηλεκτρικού πιστολιού θερμοκόλλησης.

 
Ευχαριστούμε τη Λέλα Εγγλεζάκη (210 6820.517) για τις πληροφορίες και την παραχώρηση του χώρου, καθώς και τον ταπετσιέρη Βασίλη Ζολωτάκη για τις συμβουλές τοποθέτησης ταπετσαρίας.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.