Με παραπανίσια κιλά μας «φορτώνει» ο κουτσουρεμένος ύπνος, βεβαιώνει νέα αμερικανική μελέτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Mayo στη Μινεσότα, όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς (δηλαδή περίπου 8 ώρες) τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο ελλιπής ύπνος φέρνει πείνα
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για ένα διάστημα οκτώ ημερών τις καθημερινές συνήθειες και το μοτίβο ύπνου 17 υγειών ανδρών και γυναικών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κοιμόντουσαν επαρκώς ενώ οι άλλοι μισοί στερούνταν πολύτιμες ώρες ύπνου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να καταναλώσουν όσο φαγητό τραβούσε η όρεξή τους.
«Κατά τη διάρκεια της μελέτης εξετάσαμε εάν η έλλειψη ύπνου επιδρούσε στα επίπεδα των ορμονών γρελίνης και λεπτίνης -που σχετίζονται με την αίσθηση της πείνας. Κατά πόσο δηλαδή αύξανε την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες και επηρέαζε την ενεργειακή κατανάλωση κατά την άσκηση» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας και καθηγητής Ιατρικής, δρ Βάιρεντ Σόμερς.
«Βόμβα» θερμίδων η αϋπνία
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας των.. «νυχτερίδων» που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο μια ώρα και 20 λεπτά λιγότερο από τους υπολοίπους, κατανάλωναν καθημερινά περί τις 549 επιπλέον θερμίδες.
Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπναράδων και των ξενύχτηδων ως προς την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού τους. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν οι ειδικοί, υποδεικνύει ότι τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς δεν καίνε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
«Η έλλειψη ύπνου αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα» αναφέρει ο ερευνητής και επίκουρος καθηγητής, δρ Άντριου Κάλβιν. «Το 28% των ενηλίκων δηλώνει ότι κοιμάται έξι ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν ότι ενώ η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρος και στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, τα ευρήματά τους χρίζουν περαιτέρω έρευνας.
«Μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας όπου οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται στο περιβάλλον του σπιτιού τους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση των ευρημάτων μας» τονίζει ο δρ Κάλβιν.