NanoNews

100 φορές ακριβέστερο από τα υπάρχοντα είναι το ατομικό ρολόι που δημιούργησαν αυστραλοί ερευνητές. 14 δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να μετρά το ρολόι χωρίς να χάνει ούτε ένα εικοστό του δευτερολέπτου. 14 δισεκατομμύρια χρόνια είναι η ηλικία του Σύμπαντος!

100

φορές ακριβέστερο από τα υπάρχοντα είναι το ατομικό ρολόι που δημιούργησαν αυστραλοί ερευνητές.

14

δισεκατομμύρια χρόνια μπορεί να μετρά το ρολόι χωρίς να χάνει ούτε ένα εικοστό του δευτερολέπτου.

14

δισεκατομμύρια χρόνια είναι η ηλικία του Σύμπαντος!

Υδάτινοι πολύτιμοι λίθοι

Δεν το φανταζόμαστε, αλλά υπάρχουν «νερουλοί» πολύτιμοι λίθοι: πρόκειται για τα οπάλια που περιέχουν από 4% ως και 30% νερό. Η σύστασή τους είναι διοξείδιο του πυριτίου και νερό. Βέβαια εδώ το νερό δεν βρίσκεται σε ρευστή κατάσταση, αλλά τα μόριά του είναι εγκλωβισμένα σε κρυσταλλικό πλέγμα και πρέπει να θερμανθεί πολύ ένας τέτοιος πολύτιμος λίθος για να χάσει το νερό του. Αλλά ποιος είναι τόσο κουτός να κάνει κάτι τέτοιο; Τα περισσότερα οπάλια έχουν ηλικία κοντά στα 60 εκατομμύρια χρόνια. Δημιουργήθηκαν εκεί όπου κάποτε έτρεχε νερό από θερμοπηγή που μετά στέρεψε. Πρόκειται δηλαδή για πολύτιμο λίθο ιζηματικού χαρακτήρα, κάτι που δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Τα διαμάντια, π.χ., παράγονται με τη βοήθεια πολύ μεγάλων πιέσεων.

Μέτρον άριστον

Καλό είναι να θέλει κανείς να έχει υγιή μαλλιά και νύχια, αλλά πιθανότατα δεν θα ήθελε να αρρωστήσει για να τα αποκτήσει. Σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Lancet», τα συμπληρώματα σεληνίου (τα οποία συχνά λαμβάνονται για την εξασφάλιση της ομορφιάς των μαλλιών) αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές συμβουλεύουν να εξετάζονται τα επίπεδα του ιχνοστοιχείου στο αίμα προτού αποφασιστεί η λήψη σκευασμάτων.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατί στερεοποιούνται τα αβγά όταν βράζουν;

Στο αβγό υπάρχει νερό αλλά και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες, όταν βρίσκονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή σε θερμοκρασίες δωματίου, όντας συνδυασμός ενός αριθμού από 20 γνωστά αμινοξέα, έχουν μια συγκεκριμένη στερεοδομή. Με τη θέρμανση το νερό εξατμίζεται και οι πρωτεΐνες αλλάζουν τη δομή τους, ξεδιπλώνονται. Το ξεδίπλωμα φέρνει κοντά ομάδες θείου – υδρογόνου (βρίσκονται στο αμινοξύ κυστεΐνη) οι οποίες με την παροχή θερμότητας οξειδώνονται και δημιουργούν ομοιοπολικούς δεσμούς με τα γειτονικά μόρια. Ετσι, πλέκεται ένα ανθεκτικό στερεό δίχτυ όπου μέσα του παγιδεύεται όσο νερό δεν πρόλαβε να εξατμιστεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.