Η άνοιξη μάς έφθασε, το πιθανότερο είναι να καταφθάσει και το αλλεργικό συνάχι. Δύσπνοια, καταρροή, φαγούρα και ασταμάτητο φτέρνισμα, συνθέτουν ένα όχι και τόσο ονειρεμένο σκηνικό που μπορεί ωστόσο να καταπολεμηθεί αν ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα.
Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ουσίες οι οποίες δεν είναι μεν παθογόνες, όπως η γύρη και η σκόνη του σπιτιού, αλλά ο οργανισμός τις εκλαμβάνει λανθασμένα ως απειλή.
Τα κλασικά συμπτώματα της δύσπνοιας και της καταρροής μπορεί να συνοδεύουν ενοχλήσεις στα μάτια, όπως φαγούρα, τσούξιμο, δάκρυα και κοκκινίλες : είναι σχεδόν βέβαιο ότι πάσχετε και από επιπεφυκίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαγούρα ενδέχεται να επεκτείνεται και στον ουρανίσκο, τα αυτιά και το λαιμό, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται εξανθήματα που μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αλλεργιογόνου.
Το πρώτο βήμα, για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα, είναι να μάθετε τι το προκαλεί: αποταθείτε σε αλλεργιολόγο, έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Η αρχική δοκιμή γίνεται στο δέρμα. Ο γιατρός θα σας τσιμπήσει επιφανειακά ρίχνοντας μία σταγόνα από διάφορα αλλεργιογόνα, προκειμένου να εντοπίσει σε ποιο έχετε ευαισθησία.
Η αντίδραση που προκαλείται μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού, και είναι ευθέως ανάλογη της ευαισθησίας σας. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε και αιματολογικές εξετάσεις.
Σε γενικές γραμμές, αιτία θεωρείται η αυξημένη ανθοφορία της φύσης, η αυξημένη παραγωγή γύρης, και οι ποσότητες που εισπνέονται. Το ίδιο διάστημα, ο πολλαπλασιασμός των μυκήτων είναι επιβαρυντικός για τα ευάλωτα σε αλλεργίες άτομα, ενώ οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης μπορεί να κάνουν τη ζημιά τους.
Η αλλεργία επιτάσσει έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση, μην την παραμελήσετε, και κυρίως μην την αγνοήσετε. Υπάρχει κίνδυνος να ταλαιπωρηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ρινίτιδα που δεν ελέγχεται μπορεί να οδηγήσει σε ιγμορίτιδα ή ωτίτιδα, ακόμα και σε άσθμα, ενώ η επιπεφυκίτιδα σε πρόβλημα στην όραση.
Αν το πρόβλημα είναι έντονο, ο γιατρός θα σας συστήσει ειδική αγωγή (αντιισταμινικά, τοπικά αντιφλεγμονώδη) σε μορφή σπρέι που θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Για τα μάτια ίσως χρειαστείτε σταγόνες, αν και συνήθως αρκεί το αντιισταμινικό από το στόμα.
Θα το έχετε ήδη διαπιστώσει: η αλλεργική ρινίτιδα είναι κουραστική, καθώς επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Συζητήστε με τον γιατρό σας την προοπτική ριζικής θεραπείας.
Η ανοσοθεραπεία – τα αποτελέσματα της οποίας φαίνονται μακροπρόθεσμα -, θα σας απαλλάξει από τα εκνευριστικά συμπτώματα, καθώς αντιμετωπίζει την αιτία του προβλήματος και στοχεύει στη μείωση της ευαισθησίας. Είναι γνωστή και ως «αλλεργικά εμβόλια»_εκτός από την ενέσιμη μορφή, χορηγείται πλέον και σε υπογλώσσια. Πρόκειται για τη χορήγηση σταδιακά αυξανόμενων δόσεων της ουσίας στην οποία είστε αλλεργικοί, ώστε να αναπτύξετε ανοχή και να μην αντιδράτε με αλλεργικό μηχανισμό.
Η κλασική ανοσοθεραπεία μετρά ήδη έξι δεκαετίες ζωής και γίνεται με υποδόριες ενέσεις στο μπράτσο. Η ένεση περιέχει ένα εκχύλισμα από το ένοχο αεροαλλεργιογόνο (π.χ. γύρη ελιάς). Αν ο πάσχων είναι αλλεργικός σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα (πολυευαισθησία), τότε μπορεί να γίνει μείξη των ένοχων ουσιών, π.χ. ανάμειξη εκχυλισμάτων από διαφορετικά είδη γύρης ή από διαφορετικά σπόρια μυκήτων. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν αναμειγνύονται με άλλα αλλεργιογόνα.
Το φθινόπωρο είναι ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε τη θεραπεία, δεδομένου ότι η αναμενόμενη περίοδος έξαρσης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι η άνοιξη. Έτσι, με την έλευσή της, θα έχει ήδη επιτευχθεί η δόση συντήρησης και θα παρατηρήσετε σημαντική μείωση της έντασης των συμπτωμάτων σας.
Προφυλαχθείτε!
Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προστατευτεί ο αλλεργικός είναι η αποφυγή της επαφής με τα ένοχα αλλεργιογόνα.
Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε ρούχα, τις ώρες κατά τις οποίες οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές_ 9.00 – 12.00 το πρωί (και ιδιαίτερα όταν φυσά), καθώς και τις πολύ ζεστές, ξηρές ημέρες, που έχει άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.
Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε κλειστούς χώρους.
Φοράτε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
Κλείνετε τα παράθυρα όταν οδηγείτε στην εξοχή, και χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη.
Φοράτε κράνος που καλύπτει μύτη και μάτια, αν οδηγείτε μηχανή.
Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών που έχετε στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας.
Περιορίστε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μπαίνετε από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο) και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα), καθώς τα συμπτώματα της αλλεργίας πυροδοτούνται από αυτούς τους «ερεθιστικούς» παράγοντες.