Ομηρος των μαξιμαλιστικών δημοσιονομικών του αντιλήψεων είναι οολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, καθώς για να μείνει πιστός στα όσα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας με θέρμη και σε κάθε τόνο έχει διακηρύξει (συνεπικουρούμενος από τον υπουργό του των Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ) με αφορμή την ελληνική κρίση χρέους.
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg Φρεντ Παλς και Γιούργεν βαν ντε Πολ, η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε πρέπει να εφαρμόσει λιτότητα 9 δισ. ευρώ για να παραμείνει πιστή στις αρχές της και να μην αισθανθούν οι ψηφοφόροι της ότι η φλογερή ρητορική κατά της αμέριμνα υπερχρεωμένης Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και δη κατά της Ελλάδας, έχει αντίκρισμα και ότι ό,τι ζητείται από τους άλλους, εφαρμόζεται πρώτα εντός ολλανδικής επικρατείας.
Το οδυνηρότερο όμως για τον Ρούτε και τον ντε Γιάγκερ αν δεν επιβάλουν τη λιτότητα, είναι ότι θα χάσουν την αξιοπιστία τους έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Η θέση τους στις ευρωπαϊκές συνόδους και τα Eurogroup δεν θα είναι ουδέποτε αυτή που ήταν.
Από την άλλη πλευρά, η επιβολή της λιτότητας θα δυσαρεστήσει τους Ολλανδούς – τα 9 δισ. ευρώ, που πρέπει να εξοικονομηθούν δια της γνωστής μεθόδου της αυξήσεως των φόρων ή/και της περικοπής των δημοσίων δαπανών, αντιστοιχούν στο 1,5% του ολλανδικού ΑΕΠ. Διότι λίγοι θα δεχθούν την περικοπή προνομίων τους για λόγους δημοσιονομικής ευταξίας.
Το επιχείρημα της διατήρησης της ανώτατης βαθμίδας αξιολόγησης ΑΑΑ, που θα προτάξει ο Ρούτε, επίσης λίγους θα πείσει (σημειωτέον ότι η Ολλανδία είναι μία από τις μόλις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν τα τρία Α, οι άλλες είναι η Αυστρία, η Φινλανδία και βεβαίως η Γερμανία). Διότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν ευνοήθηκε από την ελληνική και εν γένει ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Τα ολλανδικά ομόλογα δεν θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως θεωρούνται τα γερμανικά. Ως εκ τούτου, το κόστος δανεισμού της Ολλανδίας έχει αυξηθεί στο 2,43% (πρόκειται για το επιτόκιο του 10ετούς ολλανδικού ομολόγου) από 2,03 που ήταν έως πριν από λίγους μήνες.
«Ο Ρούτε μόνος του έφερε τον εαυτό του σε αυτή την δύσκολη θέση. Είτε θα χάσει την αξιοπιστία του στην Ευρώπη προκειμένου να διασώσει το συνασπισμό του ή ο συνασπισμός του δεν θα καταφέρει να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με το έλλειμμα», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ Μπας Γιάκομπς και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η κυβέρνηση Ρούτε».
Το δημόσιο χρέος της Ολλανδίας δεν συγκρίνεται με τα χρέη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης της Χάγης, θα αυξηθεί από το 69,7% στο 73% του ολλανδικού ΑΕΠ. Χειρότερες όμως είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος, που αναμένεται να παραμείνει και το 2013 στο εφετινό επίπεδο 4,5%.