Ρωσία: «Απολύτως θεμιτή η παροχή όπλων στο καθεστώς Ασαντ»

Παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση της Συρίας διαπράττει ωμότητες εναντίον των πολιτών και τη νέα έκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι αντιφρονούντες του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η Ρωσία επέμεινε χθες ότι δεν θα σταματήσει τις αποστολές όπλων στη Συρία.

Παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση της Συρίας διαπράττει ωμότητες εναντίον των πολιτών και τη νέα έκθεση οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι αντιφρονούντες του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η Ρωσία επέμεινε χθες ότι δεν θα σταματήσει τις αποστολές όπλων στη Συρία.
Η σχετική βεβαίωση του ρώσου υφυπουργού Αμύνης Ανατόλι Αντόνοφ, ότι τα υπάρχοντα συμβόλαια θα τηρηθούν παρά τις πληροφορίες για 8.000 νεκρούς Σύρους, ήρθε καθώς συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η έκκληση του συριακού λαού για μεταρρυθμίσεις κατέληξε σε αιματοχυσία.

Εκτός από εκείνους που χάνουν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς ή επιθέσεις του τακτικού στρατού, τώρα σε κίνδυνο θα βρίσκονται και οι δεκάδες χιλιάδες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το καθεστώς έχει τοποθετήσει νάρκες – οι οποίες φέρονται να είναι ρωσικής προέλευσης- κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και τον Λίβανο.

«Η Ρωσία απολαμβάνει μια καλή και ισχυρή στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με τη Συρία και δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για τον οποίο να την αναθεωρήσουμε. Η ρωσο-συριακή στρατιωτική συνεργασία είναι απολύτως νόμιμη.», δήλωσε ο Αντόνοφ, ο οποίος παραδέχτηκε μάλιστα ότι η Ρωσία στέλνει και ειδικό προσωπικό στη Συρία για να εκπαιδεύσει τον συριακό στρατό.
«Αυτό αποτελεί μέρος της υποχρέωσής μας σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει. Όταν παρέχουμε όπλα, παρέχουμε και εκπαίδευση.», είπε, αλλά αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει στείλει στη Δαμασκό μέλη των ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσουν στον στρατιωτικό σχεδιασμό.
Επιδεικνύοντας μια στάση ανοχής στο καθεστώς Ασαντ, η Ρωσία έχει ασκήσει βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποσύρει ο Ασαντ τα τεθωρακισμένα οχήματα από τις πόλεις και να παραδώσει την εξουσία σε έναν επίτροπο.
Η Μόσχα επιμένει ότι το εμπόριο όλων με την Δαμασκό δεν αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία. Η ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και ορισμένα αραβικά κράτη έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Συρία, αλλά η Ρωσία δεν συμμετέχει σε καμία από αυτές. Η δύο χώρες μοιράζονται μια μακρόχρονη συμμαχία, ενώ η Ρωσία διατηρεί μεγάλη ναυτική στρατιωτική βάση στην συριακή πόλη Ταρτούς, την μοναδική που δεν βρίσκεται σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Αδιέξοδο μετά την πρόταση Ανάν – Στην πόλη Ιντλίμπ ο συριακός στρατός

Θολό παραμένει το διπλωματικό τοπίο στη Συρία μετά την απάντηση που έστειλε ο Μπασάρ αλ Ασαντ στις προτάσεις που του κατέθεσε ο Κόφι Ανάν.

«Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Κόφι Ανάν, έλαβε απάντηση από τις συριακές αρχές. Ο Κόφι Ανάν έχει αρκετές ερωτήσεις και ζητεί απαντήσεις» ανέφερε ο Αχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του τέως γ.γ. του ΟΗΕ.

«Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο χρόνος έχει κεφαλαιώδη σημασία. Οπως είπε [κατά την περιοδεία του] στην περιοχή, αυτή η κρίση δεν μπορεί να παρατείνεται» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι συριακές δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πόλη Ιντλίμπ, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, όπου έχουν εξαπολύσει εκστρατεία μαζικών συλλήψεων, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

«Τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποσύρθηκαν από την Ιντλίμπ αφού εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους. Οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν τώρα έρευνες σπίτι με σπίτι καταδιώκοντας την αντιπολίτευση» δήλωσε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου ο Ράμι Ιντλίμπι, ένας ακτιβιστής στην περιοχή.

«Οι στρατιώτες του καθεστώτος έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής περίπου 100 άνδρες και γυναίκες» διευκρίνισε ο Ιντλίμπι

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.