Ομπάμα – Κάμερον: κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία για την ώρα, υπέρ της διατήρησης της πίεσης στο Ιράν χωρίς να κλείσει το παράθυρο της διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος αλλά και υπέρ της παραμονής στο Αφγανιστάν όπου πλέον «γίνεται πραγματική πρόοδος» τάχτηκαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία για την ώρα, υπέρ της διατήρησης της πίεσης στο Ιράν χωρίς να κλείσει το παράθυρο της διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος αλλά και υπέρ της παραμονής στο Αφγανιστάν όπου πλέον «γίνεται πραγματική πρόοδος» τάχτηκαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο.

Η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι πρόωρη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και περισσότερους θανάτους, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πολιτική λύση στη Συρία ζήτησε και ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν αποχωρήσει από την εξουσία η επανάσταση ή ένας εμφύλιος είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα.

Και οι δύο χώρες συζήτησαν τρόπους για τα πιθανά άμεσα βήματα με σκοπό την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ιράκ πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας ή θα αναγκαστεί να υποστεί τις επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα στις δηλώσεις που παραχώρησε από κοινού με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά τη μακρά συνάντηση τους.

Παραταύτα, και οι δύο ηγέτες, επισήμανε ο Ομπάμα, πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας –με επαρκή χώρο και χρόνο– για να επιλυθεί το ζήτημα διπλωματικά και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση. Το χρονικό περιθώριο μικραίνει γρήγορα, υπογράμμισε πάντως ο Ομπάμα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να το εκμεταλλευτεί για να συνομιλήσει με τη διεθνή κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πραγματική πρόοδο στο ζήτημα της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού της χώρας αλλά και της εξουδετέρωσης των Ταλιμπάν που εξακολουθούν να δρουν, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2013 ο ρόλος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα μετακινηθεί περισσότερο προς την υποστήριξη, είπαν οι ηγέτες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποχώρηση που προγραμματίζεται το 2014. Η ημερομηνία δεν θα αλλάξει, διαβεβαίωνε τις προηγούμενες ημέρες ο Ομπάμα παρά το δολοφονικό αμόκ Αμερικανού στρατιώτη που σκότωσε 16 αμάχους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.