Μια Γαλλίδα πατινέρ περιγράφει τη Βόρεια Κορέα

Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική και τα όσα είναι γνωστά για τις εντάσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, τις ενστάσεις της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και τους πολίτες της, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν ή καταλήγουν σε στρατόπεδα για αντιφρονούντες, η γαλλίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο καλλιτεχνικό πατινάζ Ναταλί Πεσαλά και ο παρτενέρ της Φαμπιάν Μπουρζά αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Βορείου Κορέας να συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικού πατινάζ

Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική και τα όσα είναι γνωστά για τις εντάσεις μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, τις ενστάσεις της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και τους πολίτες της, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν ή καταλήγουν σε στρατόπεδα για αντιφρονούντες, η γαλλίδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο καλλιτεχνικό πατινάζ Ναταλί Πεσαλά και ο παρτενέρ της Φαμπιάν Μπουρζά αποδέχτηκαν την πρόσκληση της Βορείου Κορέας να συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικού πατινάζ.
Η περιγραφή του ταξιδιού της, όπως δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe», ανοίγει έναν παράθυρο στον ωραιοποιημένο κόσμο ενός από τα πιο απομονωμένα καθεστώτα στον κόσμο.
«Αποφασίσαμε να αποδεχτούμε την πρόσκληση που μας την έστειλε η αμερικανική εταιρία η οποία οργάνωνε το γκαλά. Είναι αρκετά αστείο που είναι αμερικανική δεδομένου ότι οι Αμερικανοί απαγορεύεται ρητώς να εισέλθουν στη χώρα. Φτάνοντας, όπως συνήθως, μας πήραν τα κινητά μας τηλέφωνα και μας στέρησαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο», λέει η Πεσαλά.
Καθώς είχε ξαναεπιστεφτεί την Πιονγιάνγκ σε άλλες δύο περιστάσεις, το 2009 και το 2011, η αθλήτρια διαπίστωσε ότι νέα κτίρια είχαν ξεφυτρώσει από παντού μετά την τελευταία της επίσκεψη. «Μου εξήγησαν ότι μετά τον θάνατο του ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ιλ στις 17 Δεκεμβρίου, οι Βορειοκορεάτες είχαν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους για να τον τιμήσουν…», εξηγεί.
Πώς όμως ήταν η υποδοχή δύο Δυτικών; «Τύχαμε πολύ καλής υποδοχής. Φέτος μάλιστα είχαμε και διερμηνέα που μιλούσε γαλλικά. Οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ περήφανοι για τη χώρα τους και για τους ηγέτες τους και δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη χώρα του κόσμου, με μια αψίδα θριάμβου μεγαλύτερη από εκείνη του Παρισιού, το πιο ψηλό πέτρινο πύργο, κλπ. Στους Βορειοκορεάτες απαγορεύεται να συνάπτουν σχέσεις με τους ξένους που μένουν μόνιμα στη χώρα τους, όμως οι συνοδοί μας περνούν πολύ χρόνο μαζί μας και θέλουν να μάθουν τι καιρό κάνει στη χώρα μας, που έχουμε ταξιδέψει και άλλα παρόμοια. Μάλιστα κάποιος μου ζήτησε να του φέρω βιβλία στα αγγλικά όταν ξαναπάω – αισθηματικά μυθιστορήματα! Αυτό με έκανε να χαμογελάσω γιατί δείχνουν πολύ συγκροτημένοι, πάντα υπό έλεγχο, όμως τελικά είναι ακριβώς όπως και όλοι εμείς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.