Το στόχο τους να δουλέψουν από κοινού για να κλείσει η «μαύρη τρύπα στο κέντρο της Αθήνας», εξέφρασαν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο δήμαρχος κ. Γ. Καμίνης, σε συνάντηση που είχαν με θέμα τις συνθήκες ασφαλείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στην εισήγηση του κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε από τις Αρχές με τη δέουσα σοβαρότητα. Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η υποβάθμιση του είναι ραγδαία και επικίνδυνη. Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και οι αποσπασματικές λύσεις είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Απαιτούνται λύσεις σοβαρές, ολοκληρωμένες και αποφασιστικές που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα».
Ο υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «αποφασίσαμε να δουλέψουμε από κοινού για να κλείσουμε επιτέλους αυτή τη «μαύρη τρύπα» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων, απαξιώνει την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, δυσφημεί την πόλη σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας τόσο σε αυτή την ιστορική πόλη όσο και στη χώρα. Είναι κρίμα μια τόσο ιστορική και πλούσια, από πολιτιστική άποψη, πόλη, να υποβαθμίζεται με αυτόν τον τρόπο».
Αναφερόμενος στις παραβατικές συμπεριφορές στο κέντρο, όπως η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και η παράνομη μετανάστευση, τόνισε ότι η ασφάλεια είναι το βασικό αγαθό για κάθε άνθρωπο που ζει και κινείται στην πόλη και διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα απαλειφθούν οριστικά.
Στις δηλώσεις του ο κ. Καμίνης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αποδοθεί η πόλη και πάλι στους κατοίκους της, στους δημότες της. Θα πρέπει να χτυπήσουμε το οργανωμένο έγκλημα, την πορνεία, τη διακίνηση των ναρκωτικών, το παραεμπόριο ούτως ώστε και πάλι η πόλη να ξαναποκτήσει την αίγλη της να σταθεί στα πόδια της γιατί όπως επανειλημμένα έχω πει, εάν δεν ορθοποδήσει η πρωτεύουσα, η Αθήνα πώς θα ορθοποδήσει η χώρα».
Αστυνομία, όχι πολιτοφυλακές
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί δέσμη μέτρων στις επόμενες ημέρες για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του περιεχομένου των διατάξεων.
Ερωτηθείς για πρωτοβουλίες πολιτών για δημιουργία πολιτοφυλακής αντέτεινε ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών είναι η Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα.
«Δεν δικαιούται κανείς άλλος, ούτε να κάνει χρήση των όπλων, ούτε να αυτοδικεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η απάντηση σε όλους όσους επιχειρούν να αυτοδικήσουν είναι η επίλυση των προβλημάτων του κέντρου.
Αποζημιώσεις για τις καταστροφές
Για τις διαδηλώσεις ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι θα παραδώσει σύντομα στους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει του προεκλογικού αγώνα, «το σχέδιο που έχει εκπονήσει η επιτροπή των νομομαθών, την οποία είχα συστήσει… Σκοπός είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα πραγματικά, αλλά στην ειρηνική άσκησή του και σε αρμονία και με τα άλλα συνταγματικά δικαιώματα όπως επιβάλλει η ίδια η έννομη τάξη».
Για τις αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνα ο κ. Καμίνης είπε ότι σήμερα εγκρίνεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα. και ήδη έχει αρχίσει η επαφή με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων
Τόνισε, ωστόσο, ότι η πόλη θέλει χρόνο για να συνέλθει, «όπως ένας ασθενής μετά από μακροχρόνια ασθένεια».
Ταυτόχρονα, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι ετοιμάζεται διάταξη που θα νομιμοποιήσει την επιτόπια καταστροφή προϊόντων που διατίθενται για παρεμπόριο και τα οποία έχουν εντοπισθεί μέσα σε μεγάλες αποθήκες σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στις εν λόγω αποθήκες διατίθεται αστυνομική δύναμη για τη φύλαξή τους, ωστόσο μέχρι τώρα δε μπορούσε να προχωρήσει σε επιτόπια καταστροφή των προϊόντων, λόγω νομικών κωλυμάτων.
Αμφιβολίες για το φράκτη
Επίσης αναφερόμενα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, τα ίδια στελέχη δήλωσαν ότι ο φράχτης στον Έβρο θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, αλλά εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, καθώς, όπως είπαν, όταν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε μια περιοχή, οι σύγχρονοι δουλέμποροι επιλέγουν εναλλακτικά σημεία για να προωθήσουν λαθρομετανάστες στη χώρα μας.
Τόνισαν ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης θα αντιμετωπισθεί σε δύο άξονες. Πρώτον, πρέπει όποιος εισέρχεται παράνομα σε ελληνικό έδαφος να κρατείται μέχρι τη στιγμή της απέλασής του και δεύτερον, πρέπει η Τουρκία αλλά και οι χώρες καταγωγής των λαθρομεταναστών, να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο κέντρο της Αθήνας, στελέχη του υπουργείου τόνισαν ότι θα πρέπει να μεταφέρονται σε χώρους όπου θα τηρούνται οι στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.