Στρατηγική μεγάλης ναυτικής δύναμης σχεδιάζει να διαμορφώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία η Τουρκία. Τα σχέδια αυτά περιέγραψε αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της αμερικανικής Ναυτικής Ακαδημίας ο ναύαρχος Μουράτ Μπιλγκέλ, αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Oπως μάλιστα προκύπτει από τα λεγόμενά του, η Αγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει και αεροπλανοφόρο ώστε να μπορεί να προβάλει τη ναυτική της ισχύ διεθνώς, να προστατεύει τις οδούς διεθνούς ναυσιπλοϊας και να προστατεύει τα συμφέροντά της.
Ο τούρκος ναύαρχος διαχώρισε τους βραχυπρόθεσμούς και τους μακροπρόθεσμους στόχους της Αγκυρας, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη και την οικονομική συγκυρία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά σε φαραωνικά σχέδια. Oπως ξεκαθάρισε, το τουρκικό Ναυτικό θα στραφεί αρχικά στην απόκτηση κορβετών και περιπολικών ταχέων σκαφών, με σκοπό να αυξήσει την ικανότητα επιτήρησης κρίσιμων περιοχών (μία από αυτές αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο). Μέσα σε προοπτική δεκαετίας όμως, η προοπτική θα στραφεί σε σκάφη όπως είναι το αεροπλανοφόρο (για τη χρήση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων αεροσκαφών), πολυλειτουργικές φρεγάτες και υποβρύχια.
Μάλιστα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει σύντομα να αγοράσει τα σχέδια για ένα αεροπλανοφόρο, με τρεις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες να διαγκωνίζονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet» για ένα συμβόλαιο που μπορεί να φθάσει ως και το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ας σημειωθεί ότι το ναυτικό πρόγραμμα της Αγκυρας ήδη περιλαμβάνει τη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων και οκτώ κορβετών.
Ωστόσο, ο ναύαρχος Μπιλγκέλ υπογράμμισε ότι ο σκοπός είναι να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το αξιόμαχο τοτ τουρκικού Ναυτικού παρά τις αναγκαίες περικοπές που θα γίνουν σε προσωπικό. Και αυτό για να συμβεί θα χρειαστούν επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα, όπως τα μη επανδρωμένα σκάφη, που αποτελούν και το μέλλον των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, η Τουρκία επιδιώκει να τροφοδοτεί όσο το δυνατόν περισσότερο την αμυντική της βιομηχανία με σκοπό τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας αντί για τη συνεχή προμήθεια πανάκριβων οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες.