Τη συνεργασία τους με τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) δημοσιοποίησαν στελέχη από το χώρο της πολιτικής οικολογίας, που εξέφρασαν την ανάγκη να κτισθούν συμμαχίες στη βάση ενός «πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» και στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η παρουσίαση της διακήρυξης με τίτλο «Μνημόνιο οικολογίας», στην οποία προβάλλεται η ανάγκη να καταστεί εθνική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη, έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης (13.3.2012) ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φ. Κουβέλης και εκ μέρους των εισηγητών του κειμένου ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος (2000-2001) και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace κ. Ηλ. Ευθυμιόπουλος και ο περιβαλλοντολόγος-συγγραφέας κ. Μιχ. Μοδινός.
Στη σύνταξη του κειμένου συμμετείχαν οι κ.κ. Φ. Μερτζάνης (συγκοινωνιολόγος), Γ.Τσεκούρας (χωροτάκτης), Δ.Σαρηγιάννης (χημικός μηχανικός -καθηγητής ΑΠΘ), Δ. Τσαντίλης(περιβαλλοντολόγος), Χρ. Ζαμπίρας ( ηλεκτρολόγος – μηχανικός) και οι κυρίες Σμάρω Γιαννακοπούλου (συγγραφέας) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων – πολεοδόμος) .
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η βιώσιμη ανάπτυξη οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη χώρα και στόχος των νέων πολιτικών συμμαχιών να είναι «ο επαναπροσδιορισμός των συντελεστών της αειφορικής οικονομίας».
Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες τη διακήρυξη «η αριστερή πρόταση για τη νέα περίοδο στην οποία εισέρχεται η χώρα, θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει τη σύνθεση προσφέροντας αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αν-ιστορικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Στην εποχή μάλιστα της σοβαρής υποχώρησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, η Αριστερά θα χρειαστεί να λειτουργήσει και εξ ονόματός της, αξιοποιώντας αυτό που, από τη δεκαετία του ΄70 και μετά, αποτελεί για τον προοδευτικό χώρο το (θετικό) Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης μίλησε για την πολιτική και στρατηγική σύμπλευσης με τον οικολογικό χώρο, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πεπεισμένη πως «η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή».
Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τη ΔΗΜΑΡ ως την Αριστερά που «έχει επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων» και που αναζητά να φωτίσει αυτά τα προβλήματα «πέρα από την ομπρέλα του καθολικού «οικονομισμού» της κλασικής αριστερής σκέψης». Προς ΔΗΜΑΡ ο κ. Οδ. Βουδούρης Επίσης, προς τη ΔΗΜΑΡ οδεύει ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας εκφράσει την αντίθεσή του με το νέο μνημόνιο. Όπως δήλωσε ο κ. Βουδούρης στo περιοδικό «Μεταρρύθμιση» προτίθεται να συνεργαστεί με τη ΔΗΜΑΡ στις προσεχείς εκλογές.
Από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ , σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε το «Βήμα», περιορίστηκαν να επισημάνουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον βουλευτή Μεσσηνίας, χωρίς να επιβεβαιώνουν αν ήδη υπήρξε επαφή του κ. Βουδούρη με τον κ. Κουβέλη.