Γ. Κουμουτσάκος: Πρόταση για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Πρόταση για σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα κατέθεσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, διπλωμάτης και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σοβούσα, άρα και με περιορισμένα μέσα προς την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής, η άσκησή της δεν μπορεί παρά να γίνεται οργανωμένα για την εξοικονόμηση διπλωματικού κεφαλαίου.

Πρόταση για σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής στην Ελλάδα κατέθεσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, διπλωμάτης και πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα σοβούσα, άρα και με περιορισμένα μέσα προς την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής, η άσκησή της δεν μπορεί παρά να γίνεται οργανωμένα για την εξοικονόμηση διπλωματικού κεφαλαίου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος μηχανισμός παραγωγής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, απευθείας υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό, με γνωμοδοτική αρμοδιότητα αυξημένου κύρους. Είναι μεταρρύθμιση χαμηλού κόστους αλλά αυξημένης απόδοσης» εκτιμά ο κ. Κουμουτσάκος.

Και εξηγεί ότι στην οικοδόμηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας «θα έχουν κομβικό ρόλο τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αλλά θα συμμετέχουν και θα συμβάλλουν και άλλοι. Μπορείς στην εποχή μας να σχεδιάσεις και να εφαρμόσεις εξωτερική πολιτική χωρίς πλήρη εικόνα των οικονομικών, των ενεργειακών, ακόμη και των πολιτιστικών παραμέτρων; Μήπως τα θέματα εσωτερικής τάξης όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών δεν αφορούν την εξωτερική πολιτική;» καταλήγει.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα πρέπει να είναι «μία ευάριθμη μονάδα υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου που θα αποτελεί μία ειδικού τύπου Γραμματεία παραγωγής πολιτικής».

Σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι σχέσεις με την Τουρκία, σε μία περίοδο μάλιστα που η γειτονική χώρα ζει σε μία «μέθη ισχύος». Η σημερινή ηρεμία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων παραμένει ζητούμενο, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας. Και ένας από τους λόγους που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν τη σημερινή ηρεμία είναι η προοπτική αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και μελλοντικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.