Νίκος Δένδιας: «Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο. Πρέπει να πάρει θέση Ευρώπη κι ευρώ ή εκτός»

Την Τρίτη 13/3/2012 ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε στην εκπομπή «Τα Debate της πολιτικής» και στους Άρη Ραβανό και Γιώργο Παπαχρήστο (καθημερινά 11.00-12.00)

Για την Αριστερά και την επίθεση που δέχτηκε η Νέα Δημοκρατία

Η Αριστερά έχει ένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Κι αυτό η Αριστερά, προφανώς, δεν μπορεί να το αντέξει .Η Αριστερά έχει μάθει πάντοτε να ασκεί κριτική, από το απυρόβλητο. Κρίνει τους πάντες και δεν δέχεται με τίποτα κριτική Όταν ακούει τον κ Σαμαρά να διατυπώνει ένα μετριοπαθή και ρεαλιστικό λόγο αντιδρά. Πρόκειται για ένα λόγο που δεν είναι σκληρός και αναφέρεται σε θέσεις, που έχει λάβει η Αριστερά, τα τελευταία χρόνια, δεν πάμε στα προηγούμενα χρόνια, κι αφορά την επιχειρηματικότητα κι ως προς την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί όταν εμείς λέμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι σκληρή είναι αντικομουνιστική η κριτική. Ο Ριζοσπάστης έγραψε για μένα αντικομουνιστική υστερία. Τι είναι αυτά. Δεν μπορούμε να διατυπώνουμε κριτική. Ο, τι λέει η Αριστερά είναι το θέσφατο Ό, τι λέει η Αριστερά είναι ορθό.{{{ moto }}}

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία, από το 1974, αντιμετωπίσαμε την Αριστερά, ως να έπρεπε να αποδείξουμε κάτι, στην Αριστερά. Θεωρούσαμε πιστοποιητικό καλής διαγωγής την μη οργή της Αριστεράς. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί Και δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί εδώ υπάρχει ένα ιδεολογικό διακύβευμα για τον τόπο και τι πρέπει να γίνει .Και για να δούμε το αύριο πρέπει να διαγνώσουμε, πολύ καθαρά, τα σφάλματα του χθες. Τα έχουμε διαγνώσει, σ ένα μεγάλο βαθμό, όσον αφορά εμάς τους ίδιους.

Κάναμε και μεις, ως Νέα Δημοκρατία, λάθη Είπαμε ότι θα επανιδρύσουμε το κράτος Δεν το επανιδρύσαμε κι αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Υπήρξαμε άτολμοι. Ήταν μεγάλο μας σφάλμα. Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Σε απίστευτο βαθμό. Διόρισε, συλλήβδην, από το 1987 και μετά. Ξεκίνησε την πολιτική των ελλειμμάτων ο Αν Παπανδρέου. Η Αριστερά είναι ανεύθυνη για όλα αυτά Η Αριστερά δεν πρέπει να πούμε τι ρόλο έπαιξε Διοίκησε τα πανεπιστήμια. Δεν τα διέλυσε Διοίκησε μια μεγάλη σειρά από Δήμους .Δεν τους διέλυσε. Δεν συνυπέγραψε κάθε κλαδική σύμβαση ότι ήταν όλες σωστές. Μια απεργία η Αριστερά δεν την κατήγγειλε.

Για την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας προς την Αριστερά για να καλύψει τις απώλειες προς τα Δεξιά της

Έχουμε μια πολύ καθαρή επιλογή, αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα Στην Ευρώπη και στο Ευρώ ή κάπου αλλού, που δεν ξέρω και δεν μου περιέγραψε κανείς Σ αυτό το κάπου αλλού συντρέχουν διάφορες γραμμές οι οποίες, άλλες έρχονται από την Αριστερά κι άλλες έρχονται από τα Δεξιά.

Για μας είναι ακατανόητο. Δεν στρεφόμαστε κατά της Αριστεράς για να εξασφαλίσουμε τη Δεξιά μας. Η Δεξιά μας, αν θέλετε, όχι η Δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η άκρα Δεξιά, στο πολιτικό σκηνικό, συμπορεύεται με την Αριστερά, διότι αυτά που λέει οδηγούν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη κι έξω από το Ευρώ.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Εμείς παλεύομε για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, που είναι καταστατική και βασική μας αρχή. Και, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, αυτό δεν είναι μόνο υποσχέσεις κοινοτικών χρημάτων είναι και πολύ μεγάλες θυσίες για το λαό, για τον Έλληνα πολίτη. Παλεύουμε να του πούμε και να τον πείσουμε γι αυτό που είναι η εδραία πεποίθηση μας ότι εκεί είναι το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να του πούμε την αλήθεια Δεν είναι επίθεση κατά οιονδήποτε. Περιγραφή της κατάστασης και των αιτίων της είναι.

Εάν δυσχεραίνει την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία η κινητικότητα προς τα Δεξιά της.

Και βέβαια τη δυσχεραίνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την οδηγεί σε αποτυχία. Η αυτοδυναμία μας δεν είναι τόσο μακριά, όσο φαίνεται πρώτης όψεως. Εάν εμείς πάρουμε ένα 36% κι αν αυτά τα μικρά κόμματα δεν μπουν στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Με το ΠΑΣΟΚ συνεργασία, αν εννοείται κυβερνητική συνεργασία, όχι. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριές λέξεις, αλλά θα είναι μεγάλο πρόβλημα για μας. Τουλάχιστον, με το ΠΑΣΟΚ, όπως τώρα ενεργεί, με όποιο λόγο διατυπώνει, το παρελθόν που δεν έχει και δεν το έχει αποκηρύξει -των δύο τελευταίων χρόνων μιλάμε- με τους υπουργούς του Γ Παπανδρέου οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν, τον κ Παπακωνσταντίνου που διαπραγματεύτηκε όλα αυτά τα οποία εμείς τώρα πληρώνουμε με πόνο κι αίμα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Για τον Ευ. Βενιζέλο

Νομίζω ότι ο Ευ Βενιζέλος είναι τμήμα ενός σκηνικού που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα τελευταία χρόνια και στο παρελθόν .Έχει βαθύ κρατικίστικο παρελθόν το οποίο η χώρα οφείλει τώρα να μειώσει άμεσα, δραματικά το κράτος και να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Νομίζω ότι δεν μπορεί σ αυτή την προσπάθεια να αποτιμηθεί θετικά η παρουσία του Ευ Βενιζέλου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.