Συρία: Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπροστά σε νέες αποφάσεις

Σε ψήφισμα για το μέλλον της Συρίας, όπου η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καλείται να συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο επί μήνες και λόγω των διαφωνιών από δύο μη μόνιμα μέλη του δεν έχει καταλήξει σε απόφαση

Σε ψήφισμα για το μέλλον της Συρίας, όπου η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καλείται να συμφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο επί μήνες και λόγω των διαφωνιών από δύο μη μόνιμα μέλη του δεν έχει καταλήξει σε απόφαση.

Την ίδια ώρα, παρά τις εκκλήσεις του Κόφι Άναν που είναι στη Συρία, η κατάσταση για τους αμάχους και τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κακή καθώς βρίσκονται μεταξύ της ωμής βίας και της έλλειψης βασικών αγαθών.

Εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι δηλώσεις των χωρών-μελών έδειξαν για άλλη μία φορά ότι παρά την εξαιρετικά δραματική κατάσταση στη χώρα (που είναι μάλιστα καλά μαρτυρημένη από πληθώρα αξιόπιστων πληροφοριών) η διεθνής κοινότητα δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις.

Σαφή διάκριση ανάμεσα στις «προμελετημένες δολοφονίες από την στρατιωτική μηχανή της κυβέρνησης» και τις «πράξεις των αμάχων που πολιορκούνται και οδηγούνται στην αυτοάμυνα» έκανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα η Κλίντον κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να αλλάξουν στάση στο θέμα της Συρίας καλώντας όλα τα κράτη, «ακόμη και εκείνα που στο παρελθόν έχουν εμποδίσει τις προσπάθειές μας», να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα. «Ο συριακός λαός αξίζει να έχει την ίδια ευκαιρία με τους Τυνήσιους, τους Αιγύπτιους και τους Λίβυους να αποφασίσει για το μέλλον του», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος με εκκλήσεις περί ενότητας εντός του Συμβουλίου κινήθηκαν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου για τον Μάρτιο. «Η κατάσταση στη Συρία ρίχνει μία μεγάλη σκιά πάνω στη συζήτηση», επισήμανε. Οι συριακές Αρχές «οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και πρότεινε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την σχετική προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση στη Συρία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας χειραγωγήθηκε όσον αφορά την κρίση στη Συρία, όπως είχε συμβεί και με τη Λιβύη, εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι μονομερείς κυρώσεις και οι προσπάθειες να ευνοηθεί μια αλλαγή των αρχών στη Δαμασκό είναι «επικίνδυνες συνταγές γεωπολιτικού σχεδιασμού, οι οποίες μπορούν μόνον να καταλήξουν σε μια επέκταση της σύγκρουσης».

Στο μεταξύ η Κίνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Κινέζος πρεσβευτής ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Συρία, η οποία θα διανεμηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Καμία εξωτερική πλευρά δεν πρέπει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, ούτε να πιέσει για αλλαγή καθεστώτος», επανέλαβε ο πρέσβης. Το Πεκίνο, που διεξάγει και δικές του διαβουλεύσεις ανεξάρτητα από την αποστολή του Κόφι Άναν, επιθυμεί «συνολικές διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές από μία βάση ισότητας»

Στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών Αντνάν Μαχμούντ καταδίκασε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που γίνονται «συνένοχοι των συμμοριών τρομοκρατών», που κατά τον ίδιο (και την επίσημη γραμμή του καθεστώτος) ευθύνονται για τη «σφαγή» γυναικόπαιδων στην πόλη Χομς. Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, οι συμμορίες πραγματοποίησαν τις σφαγές «προκειμένου να εκμεταλλευθούν το αίμα των Σύρων και να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να προκαλέσουν διεθνείς αντιδράσεις κατά της Συρίας».

Ένας από τους λίγους συμμάχους που έχουν απομείνει στη Συρία, το Ιράν, έσπευσε να επαναλάβει την απόλυτη υποστήριξή του στη Δαμασκό και επέρριψε στις δυτικές και αραβικές χώρες την ευθύνη για την επιδείνωση της κρίσης στη Συρία. Το Ιράν εκτιμά ότι μία πολιτική λύση που θα βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Άσαντ «είναι η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.

Ανθρωπιστικό δράμα

Οι άμαχοι στη χώρα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εκτιμά ο πρόεδρος της διεθνούς ερευνητικής επιτροπής για τη Συρία, Πάουλο Πινιέιρου, παρουσιάζοντας την έκθεση του ενώπιον του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση θα πρέπει να αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση υπογράμμισε ο ίδιος και παράλληλα δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση έχει επιβάλλει πρακτικές «συλλογικής τιμωρίας» στον πληθυσμό και οι δυνάμεις της εγκαλούνται για εκτελέσεις και μαζικές συλλήψεις στο κατεστραμμένο προάστιο Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς.

Επισήμανε δε ότι όσοι έχουν διαπράξει τέτοια απεχθή και ειδεχθή εγκλήματα θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, αλλά απέφυγε να κατονομάσει ποιους θεωρεί υπευθύνους.

Σε μία παράλληλα εξέλιξη, περίπου 50 οικογένειες από τη Συρία έχουν φύγει από την πόλη Χομς τις τελευταίες 48 ώρες μετά τη σφαγή γυναικών και παιδιών και έχουν καταφύγει στην Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο. Εξάλλου, εκατοντάδες οικογένειες διέφυγαν από τη Χομς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, κυρίως από τη συνοικία Καρμ αλ-Ζεϊτούν, φοβούμενες για νέες σφαγές από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Τον τελευταίο χρόνο η UNHCR έχει καταγράψει περισσότερους από 7.000 Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο ενώ πολλές χιλιάδες έχουν περάσει και στην Τουρκία.

Δεκάδες θύματα για άλλη μία ημέρα

Τη Δευτέρα τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Συρία. Ο στρατός βομβάρδισε εκ νέου την Ιντλίμπ και την επαρχία της, οι κάτοικοι της οποίας στερούνται πλέον το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο στρατός ελέγχει ένα μέρος από τις συνοικίες της Ιντλίμπ, στην οποία επιτέθηκε το Σάββατο, ενώ άλλες τις υπερασπίζονται ακόμη οι εξεγερμένοι.

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία της Ιντλίμπ και τρεις στην επαρχία Χομς. Τέλος στη Ντεράα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης, στο νότιο τμήμα της χώρας, τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση σε στρατιωτικό όχημα και στην επαρχία Ράκα, στο βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας, τρεις εξεγερμένοι και δύο αξιωματικοί της αεροπορίας σκοτώθηκαν στην τοποθεσία Αλ Τάμπκα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.