Ξένος Τύπος: Καλή αλλά λίγη η συμφωνία του PSI

Η συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ασφαλώς απέτρεψε τα χειρότερα. Η διαπίστωση είναι κοινή για το σύνολο σχεδόν των ξένων μέσων ενημέρωσης όμως η αρχική ευφορία για τη μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών έχει ήδη δώσει τη θέση της στο σκεπτικισμό.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ασφαλώς απέτρεψε τα χειρότερα. Η διαπίστωση είναι κοινή για το σύνολο σχεδόν των ξένων μέσων ενημέρωσης όμως η αρχική ευφορία για τη μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών έχει ήδη δώσει τη θέση της στο σκεπτικισμό.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συμφωνία πιθανόν να αποδειχθεί «μια βραχύβια ανάπαυλα» από τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία.
«Η βαθιά ύφεση και οι εκλογές απειλούν να μετατρέψουν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία σε μια βραχύβια ανάπαυλα παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος επιβίωσης για την ευρωζώνη έχει απομακρυνθεί» σημειώνει το Reuters.
Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι οι επικείμενες εκλογές ίσως σημάνουν την αρχή μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας εφόσον το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα η αυξανόμενη ανεργία «και ο εξοργισμένος πληθυσμός από την παρατεταμένη ύφεση» δημιουργούν συνθήκες με άγνωστες συνέπειες.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποδειχθεί αυτοκαταστροφικό ένα ακόμα κύμα λιτότητας» σημειώνει στέλεχος της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων HIS Global Insight.

To πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το eurogroup η συμφωνία για το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα όμως «οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή όσων ζητούν οι πιστωτές της εντείνουν τη φημολογία για ένα νέο πακέτο στήριξης».

«Η ανταλλαγή χρέους ήταν ένα λυπηρό γεγονός για την Ευρώπη καθώς από την αρχή της κρίσης οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να αποφύγουν ακριβώς αυτή την ελληνική χρεοκοπία» εκτιμούν οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Berenberg. «Η ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά» σημειώνουν οι ίδιοι στο Bloomberg.
«Ακόμα και αν η ανταλλαγή του χρέους εξελιχθεί έτσι όπως αναμένεται, η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας παραμένει ιδιαίτερα επισφαλής» αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικών μελετών της Daiwa Capital Markets.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos φιλοξενεί ανάλυση του οικονομολόγου Νορμπέρ Γκαγιάρ στην οποία σημειώνεται ότι η διαγραφή ελληνικού χρέους «είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Επισημαίνονται ακόμα τα μελανά σημεία της συμφωνίας καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2015, οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν δυσοίωνες ενώ «το κλίμα στην κοινωνία παραμένει εκρηκτικό». Ο συνεργάτης της εφημερίδας καταλήγει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε είτε μια νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους είτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ τους προσεχείς μήνες».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.