Ο εθνικός μας… αστυνόμος

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μοιάζει με τους καρατερίστες ηθοποιούς· αποδίδει καλύτερα μόνο στον ρόλο του εθνικού αστυνόμου. Ισως να μην υπάρχει άλλος υπουργός ο οποίος να κάθεται με τόση άνεση σε μια καρέκλα πιο εκρηκτική από τις μολότοφ που πέφτουν κάθε τρεις και λίγο στο Σύνταγμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης, παρ’ ότι αποτελούσε τη μύχια επιθυμία του, δεν έγινε το εφαλτήριο για την εκτίναξή του στο πολιτικό στερέωμα. Υστερα από 17 μήνες θητείας στο κτίριο της οδού Νίκης, στο Σύνταγμα, επέστρεψε στην Κατεχάκη αφήνοντας πίσω του ένα αμφισβητούμενο έργο, ερχόμενος αντιμέτωπος με την εκκόλαψη ακραίων φαινομένων στην κοινωνία.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μοιάζει με τους καρατερίστες ηθοποιούς· αποδίδει καλύτερα μόνο στον ρόλο του εθνικού αστυνόμου. Ισως να μην υπάρχει άλλος υπουργός ο οποίος να κάθεται με τόση άνεση σε μια καρέκλα πιο εκρηκτική από τις μολότοφ που πέφτουν κάθε τρεις και λίγο στο Σύνταγμα. Το υπουργείο Ανάπτυξης, παρ’ ότι αποτελούσε τη μύχια επιθυμία του, δεν έγινε το εφαλτήριο για την εκτίναξή του στο πολιτικό στερέωμα. Υστερα από 17 μήνες θητείας στο κτίριο της οδού Νίκης, στο Σύνταγμα, επέστρεψε στην Κατεχάκη αφήνοντας πίσω του ένα αμφισβητούμενο έργο, ερχόμενος αντιμέτωπος με την εκκόλαψη ακραίων φαινομένων στην κοινωνία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατάγεται από φτωχή προσφυγική οικογένεια και ό,τι κέρδισε στη ζωή του το οφείλει στη σκληρή δουλειά. «Εργάζεται μεθοδικά, σαν μυρμήγκι» σχολίαζαν μετά τις επιτυχίες του στο υπουργείο Εμπορίου, όταν ο νεαρός πολιτικός από την Ημαθία τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή με τις επιδόσεις του, ή μετά τη σύλληψη της «17ης Νοέμβρη», οπότε και έφθασε στο απόγειο της δόξας του. Η θητεία του όμως στο υπουργείο Ανάπτυξης μοιάζει όχι απλώς με μια χαμένη μάχη αλλά με Βατερλό.

Οι δημόσιες επικρίσεις που δέχθηκε από τον αντικαγκελάριο και ομόλογό του Φίλιπ Ρέσλερ δεν ήταν παρά το τελευταίο μέρος ενός δράματος το οποίο παιζόταν από τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Τα προγράμματα είχαν «κολλήσει» και το κακό κλίμα δεν βοηθούσε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Το πείραμα που δεν πέτυχε
Τον Σεπτέμβριο του 2010 που ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης τίποτε δεν προμήνυε μια τέτοια εξέλιξη. Και τότε είχαν μαζευτεί μαύρα σύννεφα πάνω από το υπουργείο, αλλά οι κεραυνοί των ευρωπαίων εταίρων έπεφταν πάνω στην κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, έπειτα από τη δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με επιτυχίες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά σηκώνοντας και το βάρος της έκρηξης στο γραφείο του και του θανάτου του υπασπιστή του, επιθυμούσε να αλλάξει πόστο αλλά και τρόπο ζωής. Είχε κουραστεί να φυλάει συνεχώς τα δικά του νώτα και της οικογένειάς του.
Η αρχική εντύπωση ότι θα μπορούσε να συνεννοηθεί καλύτερα από την κυρία Κατσέλη με τους ανθρώπους της αγοράς, ώστε σε πρώτη φάση να πέσουν οι τιμές στα σουπερμάρκετ, δεν επαληθεύθηκε. Ωστόσο ο νέος υπουργός ρίχτηκε αμέσως στη μάχη για το ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των μικρομεσαίων, δύο πολύ κρίσιμους τομείς για την τόνωση της αγοράς.
Επαναπροσδιόρισε τους στόχους του ΕΣΠΑ, διέγραψε νεκρά έργα και κατηύθυνε τα κονδύλια σε άλλα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν γρήγορα.
Ξεκίνησε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και επενδυτικά ταμεία προκειμένου μέσω της μόχλευσης να αυξηθούν τα ελληνικά κονδύλια.
Πού «στράβωσε» μια τόσο ελπιδοφόρα προσπάθεια; Ορισμένοι υποψιάζονται ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, λένε, από την ώρα που έβαλε πλώρη για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠαΣοΚ έβαλε τα υπόλοιπα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα ή έσπευδε να κάνει εξαγγελίες για θέματα που δεν είχαν ωριμάσει και έπειτα πίεζε καταστάσεις εκνευρίζοντας αρχικώς τις Βρυξέλλες και έπειτα τη Γερμανία.
Ο ίδιος βλέπει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Το ΕΣΠΑ, επισημαίνει, είναι ένα βοηθητικό εργαλείο, δεν μπορεί από μόνο του να σώσει την οικονομία και τα κονδύλια που μπορούσαν να απορροφηθούν απορροφήθηκαν στο σύνολό τους. Μιλάει επίσης για απροθυμία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρησιμοποιήσει τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων για να δανείσει άμεσα τις ελληνικές τράπεζες και εκείνες με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την αξιολόγηση του τριπλού Α.
Στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο για θέματα ανάπτυξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν συνόδευσε τον Πρωθυπουργό. Η απουσία του αρμόδιου υπουργού προκάλεσε εντύπωση και έθεσε σε κίνηση μια σειρά γεγονότα.
Και πάλι στα παλιά λημέρια
Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ προβληματισμένος έπειτα από την τοποθέτηση της βόμβας στον σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω και τις ακραίες εκδηλώσεις που σημειώνονται από πολίτες και δεν κατέληγε εύκολα στο πρόσωπο που θα αντικαθιστούσε τον κ. Χρ. Παπουτσή. Αναζητώντας τον καταλληλότερο υποψήφιο συνομίλησε και με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδήλωσε ενδιαφέρον να επιστρέψει στα παλιά λημέρια. Η προοπτική αυτή ήταν πολύ καλή για να την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη ο κ. Παπαδήμος και κάπως έτσι ξεκίνησα το ντόμινο ενός ανασχηματισμού ο οποίος αντί να καλύψει υπηρεσιακά ένα κενό οδήγησε σε ουσιαστικές αλλαγές σε τρία υπουργεία.
O κ. Χρυσοχοΐδης, σαν να μην έλειψε ποτέ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξήγγειλε την επαναστελέχωση της ομάδας ΔΙΑΣ, με προσωπικό που είχε μετατεθεί σε γραφεία, αφήνοντας αιχμές για το έργο του κ. Παπουτσή.

Ο χρόνος τελειώνει
Το στοίχημα της Αννας και η αντίδραση των Βρυξελλών

Οι υπουργοί έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, από την πρώτη ώρα που βρέθηκε στο νέο γραφείο της, ήλθε αντιμέτωπη με έναν φάκελο εννέα σελίδων. Η καθεμία από αυτές περιείχε διαφορετικές δέσμες των προαπαιτούμενων ενεργειών που αφορούν το υπουργείο Ανάπτυξης και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου, παράλληλα δηλαδή με την προεκλογική περίοδο, εφόσον οι εκλογές προκηρυχθούν στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.
Λέγεται ότι ρόλο στη μετακίνηση της κυρίας Διαμαντοπούλου στο συγκεκριμένο υπουργείο έπαιξαν οι ευρωπαϊκές διασυνδέσεις της από την εποχή που ήταν επίτροπος. Η υπουργός μιλάει απταίστως τη διάλεκτο της βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας, προσόν που αναζητούσαν επίμονα για τον διάδοχο του κ. Χρυσοχοΐδη τόσο ο κ. Παπαδήμος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος.
Η ανάγκη να αποκατασταθεί η γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ήταν επιτακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών που ανασχηματίστηκαν η κυρία Διαμαντοπούλου δέχθηκε τηλεφωνήματα από τους επιτρόπους Χαν, Μπαρνιέ και Ρέντινγκ, όχι μόνο για συγχαρητήρια αλλά και για να της επιστήσουν την προσοχή στις ανάγκες του προσεχούς διαστήματος.
Την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Ανάπτυξης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει τις πρώτες συναντήσεις με τους επιτρόπους και τους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για την ανάπτυξη.
Η κυρία Διαμαντοπούλου δέχθηκε κριτική επειδή «εγκατέλειψε» το υπουργείο Παιδείας στη μέση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε, λίγο πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η ίδια θεωρεί ότι έπειτα από τη διακομματική συναίνεση που πέτυχε στη Βουλή η αλλαγή σκυτάλης με τον κ. Γ. Μπαμπινιώτη θα συμβάλει θετικά στην ολοκλήρωση των αλλαγών που προωθούνται στα τεχνολογικά και γενικά λύκεια και στο εξεταστικό σύστημα.
Ο κ. Μπαμπινιώτης συμμετείχε στη διακομματική επιτροπή για τις αλλαγές στο Λύκειο, το έργο της οποίας λίγο έλλειψε να τιναχθεί στον αέρα όταν αντέδρασε η ΔΑΚΕ και της έδωσε κάλυψη ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο νέος υπουργός Παιδείας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, αλλά συμφωνούσε με τις μεταρρυθμίσεις της προκατόχου του, θεωρήθηκε η καλύτερη λύση. Οσο για τις πανελλήνιες εξετάσεις, η κυρία Διαμαντοπούλου αιφνιδιάστηκε από τις επικρίσεις. «Οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι μια προσωπική εκστρατεία του εκάστοτε υπουργού.
Υπάρχει για αυτές ο κατάλληλος μηχανισμός και το αρμόδιο πρόσωπο: η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου» παρατηρεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.