Οι «πατριώτες» μπαχαλάκηδες, ο Νταλάρας και η 25η Μαρτίου

«Στηρίζω το δικαίωμα στη διαμαρτυρία» δηλώνει ο κ. Γ. Νταλάρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «αυτοί που πέταξαν γιαούρτια είναι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί». Γιατί όμως διαμαρτύρονται αυτοί που τον προπηλάκισαν την περασμένη Κυριακή στο Ιλιον; Και γιατί θα διαμαρτυρηθούν αυτοί που από τώρα ετοιμάζονται να διαλύσουν τις εκδηλώσεις και να ακυρώσουν τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου; Τελικά υπάρχει ένα κίνημα που πραγματικά διαμαρτύρεται για κάτι συγκεκριμένο ή υπάρχουν ομάδες αδιευκρίνιστου πολιτικού χρωματισμού που ζουν για να κερδίσουν τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα;

«Στηρίζω το δικαίωμα στη διαμαρτυρία» δηλώνει ο κ. Γ. Νταλάρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «αυτοί που πέταξαν γιαούρτια είναι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί». Γιατί όμως διαμαρτύρονται αυτοί που τον προπηλάκισαν την περασμένη Κυριακή στο Ιλιον; Και γιατί θα διαμαρτυρηθούν αυτοί που από τώρα ετοιμάζονται να διαλύσουν τις εκδηλώσεις και να ακυρώσουν τις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου; Τελικά υπάρχει ένα κίνημα που πραγματικά διαμαρτύρεται για κάτι συγκεκριμένο ή υπάρχουν ομάδες αδιευκρίνιστου πολιτικού χρωματισμού που ζουν για να κερδίσουν τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα;

Τι είδους διαμαρτυρία ήταν κατά του κ. Νταλάρα, στην οποία, όπως ο ίδιος λέει, συμμετείχαν μόνο μερικά άτομα που πέταξαν καρέκλες και γιαούρτια εναντίον του φωνάζοντάς του «πουλημένε και προδότη»; Εκπροσωπούν κάποιους και ποιους; Μπορούμε να τους εντάξουμε στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», όπως είχε εμφανισθεί στις αρχές του καλοκαιριού στην Ισπανία, στην Ελλάδα και αλλού ή είναι ομάδες τελικά πολιτικού χαβαλέ, τις οποίες ένα μέρος της Αριστεράς τρέχει κάθε φορά να καλύψει πιστεύοντας ότι θα τις κερδίσει πολιτικά;

Οταν τα άκρα συναντώνται
Το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το ανέβασε η anti.ntp.net, ένα αντιμνημονιακό site με εθνικοπατριωτικά άρθρα, που χαρακτηρίζει τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο «εθνικολαϊκό ξεσηκωμό» και που έχει βάλει ήδη προς ψηφοφορία «συμφωνείτε ή όχι με το γιαούρτωμα του Νταλάρα;». Στο Indymedia όμως την περιγραφή για το «γιαούρτωμα» του κ. Νταλάρα κάνουν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές.
Συγκεκριμένα: «Περίπου 300 άτομα αναρχικοί-ές και αντιεξουσιαστές-τριες» ήταν στο Ιλιον, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Indymedia, και όχι μερικά άτομα, όπως αναφέρει ο κ. Νταλάρας. «Αναρτήσαμε πανό, συμμετείχαμε στη διαμαρτυρία για τη φιέστα φιλανθρωπίας και μοιράσαμε κείμενα αρκετή ώρα πριν αρχίσει η συναυλία» αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο επίσης αναφέρεται: «Γιαούρτια και μερικά μπουκάλια νερό εκσφενδονίστηκαν εναντίον του» και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά, φωτιά στο Κολωνάκι και στην Κηφισιά» και «Γιωργάκη τράβα στα πλούσια προάστια να κάνει συναυλίες, στις γειτονιές των από κάτω δεν χωράει η ματαιοδοξία σου».
Σε απάντηση όλων αυτών ο κ. Νταλάρας είπε: «Επιλέγω να βρεθώ κοντά στον κόσμο. Με ανοιχτές πόρτες για όσους αγαπούν αλλά και όσους πικραίνονται. Σε κάθε περίπτωση, με πράξεις, χωρίς να κρύβομαι πίσω από δάφνες τού χθες. Με ξεκάθαρη θέση που βασίζεται στα 42 χρόνια αυτόνομης πορείας».
Το νέο επεισόδιο του σίριαλ «πετάω γιαούρτια, φωνάζω «προδότες», καταλαμβάνω πλατείες και διαλύω τα πάντα» είναι πολύ πιθανόν να το ζήσουμε την 25η Μαρτίου, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Πρόβα τζενεράλε έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Ρόδο, όπου κάτοικοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, κινήθηκαν απειλητικά προς τους επισήμους, τους πέταξαν γιαούρτια, τους έτρεψαν σε φυγή και η παρέλαση για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου έγινε μόνο παρουσία των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.
Οι επίσημοι βρήκαν καταφύγιο στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Ι. Μαχαιρίδη, εκεί όπου παλιά ήταν η ιταλική διοίκηση Δωδεκανήσου. Ανάλογα επεισόδια έγιναν και στη Θεσσαλονίκη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, την οποία κατάφεραν να διαλύσουν και δεν επέτρεψαν ούτε στους στρατιωτικούς να παρελάσουν. Και, το σημαντικότερο, γιουχάισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φωνάζοντάς τον «προδότη».
Ανησυχία για την παρέλαση
Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου αρχίζει, όπως φαίνεται, να προβληματίζει όλους σχεδόν τους πολιτικούς. Ως τώρα δεν εμφανίζεται κανένας από αυτούς πρόθυμος να εμφανισθεί στην εξέδρα των επισήμων ως εκπρόσωπος κυβέρνησης, κόμματος ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Που άλλες εποχές σε προεκλογικές περιόδους που οι πολιτικοί (και οι υποψήφιοι βουλευτές) συνωστίζονταν για μια θέση στην εξέδρα για να εξασφαλίσουν ανέξοδο τηλεοπτικό πλάνο δίπλα από κάποιον επίσημο, υπουργό ή αρχηγό κόμματος;
Αυτή τη φορά, με όσα έχουν συμβεί, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι, άστεγοι και τα συσσίτια. Αυτό όμως που φοβίζει κυρίως τους πολιτικούς είναι ότι το τελευταίο διάστημα, μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τη Βουλή, το 1 εκατ. ανέργους, οι διαγραφές βουλευτών, την εμφάνιση νέων κομματικών σχηματισμών και τον κομματικό πολυκερματισμό, το πολιτικό τοπίο ανατρέπεται. Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό εντείνεται η πολιτική ανησυχία από την παρουσία ενός συνονθυλεύματος ατόμων, από φασιστοειδή ως «αναρχοφρικιά», που βρίσκουν χώρο για αδιέξοδες διαμαρτυρίες, στοχοποίηση προσώπων, πολιτικών και μη, για τα οποία ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς θα φθάσουν.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, εμφανίζεται διατεθειμένος να μην ακυρώσει το πρόγραμμά του και να εμφανισθεί στην εξέδρα των επισήμων που θα στηθεί μπροστά στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη, ως τιμώμενο πρόσωπο στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ορισμένες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος στον κόσμο που θα βρίσκεται απέναντι από την εξέδρα των επισήμων (λέγεται ότι θα σταλούν προσκλήσεις) ώστε να αποφευχθεί κάθε απρόοπτο.
Είναι γεγονός ότι αυτή η βία, όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, δεν πρόκειται να λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, δεν πρόκειται να ακυρώσει το μνημόνιο, αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι θα διευρύνει τις χαοτικές τάσεις. Οπως είπε και ο κ. Νταλάρας μετά την επίθεση που δέχθηκε, «η πρακτική της βίας δεν έχει σχέση ούτε με τον πολιτισμό ούτε με τη δημοκρατία. Αντίθετα, η τεκμηρίωση σε όσους θέλουν να κατακρίνουν την όποια πρωτοβουλία είναι απαραίτητη. Είναι οξυγόνο για την αμφισβήτηση, που για κάθε νέο και δυναμικό πρόσωπο για κάθε κοινωνία αποτελεί όρο ζωής, με την προϋπόθεση όμως ότι απευθύνεται στα σωστά πρόσωπα».
Γιατί, όμως, έστω και τα λίγα αυτά άτομα (όπως τους έχει μετρήσει ο δημοφιλής τραγουδιστής) τον έχουν στοχοποιήσει; Εναν άνθρωπο που, όπως λέει, δεν έχει ασκήσει εξουσία, δεν ψηφίζει ΠαΣοΚ, δεν ψήφισε καν τη γυναίκα του Αννα Νταλάρα στη Β’ εκλογική περιφέρεια, δεν διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα και τα τραγούδια του χρησιμοποιούνται από συνδικαλιστές αλλά και από κόμματα σε συγκεντρώσεις, πορείες, απεργίες, ακόμη και σε καταλήψεις υπουργείων και σχολείων; Είναι απορίας άξιον, είπαν οι διοργανωτές της συναυλίας, γιατί οι υπόλοιποι θεατές που παρακολουθούσαν τη συναυλία του κ. Νταλάρα δεν παρενέβησαν για να αναχαιτίσουν μερικούς μπαχαλάκηδες…
«Ετοιμάζουν προβοκάτσια» προειδοποιεί το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι προετοιμάζονται επεισόδια-προβοκάτσια με την ευκαιρία της παρέλασης. Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μην «υπάρχουν τυφλά χτυπήματα» και αποκάλυψε ότι ετοιμάζονται για την 25η Μαρτίου «οι απόστρατοι που έχουν βγει και καλούν βατραχανθρώπους, ΟΥΚάδες, διάφορα σώματα να κάνουν γεγονότα στην Αθήνα» λέγοντας «όχι στράκα στρούκες, αυτό θα είναι μια προβοκάτσια για να φοβηθεί το κίνημα».
Και οι ανησυχίες δεν φαίνεται να είναι αδικαιολόγητες αφού στο Διαδίκτυο κάνουν εδώ και εβδομάδες την εμφάνισή τους διάφορα μηνύματα για «καταλήψεις πλατειών την 25η Μαρτίου».
Ενα e-mail μάλιστα με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2012 που έφθασε στο υπουργείο Παιδείας (το οποίο προβλημάτισε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου) έγραφε: «Συμμετέχουμε – οργανώνουμε πανεργατική απεργία παρακωλύοντας την οικονομική λειτουργία του συστήματος, το μόνο πράγμα που τρομάζει τους καπιταλιστές. Κι αν ως τότε δεν έχουμε καταφέρει να τους διώξουμε, την Κυριακή 25 του Μάρτη, επέτειο του ξεσηκωμού για την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, ορίζουμε ως μέρα έναρξης της λαϊκής εξέγερσης χωρίς ημερομηνία λήξης. Καταλαμβάνουμε όλους τους χώρους των κεντρικών παρελάσεων, σε κάθε πόλη της χώρας, συγκροτούμε παρελάσεις του ΛΑΟΥ, που μετεξελίσσονται σε καταλήψεις στην κεντρική πλατεία κάθε πόλης, όχι μακριά κι έξω από τη ζωή της πόλης…». Υπογραφή: «Πρωτοβουλία Κατοίκων» συγκεκριμένης συνοικίας της Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.