Μπόνους για αγορές με χρεωστικές

Επικοινωνιακή αντεπίθεση για την επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου της χρήσης των χρεωστικών καρτών έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, με στόχο την αύξηση των συναλλαγών που περνούν από τα τερματικά τα οποία έχουν εγκατεστημένα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Μπορεί η αγορά των πιστωτικών καρτών να παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης για τρία συναπτά έτη, ωστόσο κάθε χρόνο ο τζίρος και ο αριθμός των αγορών που διενεργούνται μέσω του «πλαστικού χρήματος» με απευθείας χρέωση του συνδεδεμένου καταθετικού λογαριασμού ενισχύονται με υψηλά ποσοστά.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση για την επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου της χρήσης των χρεωστικών καρτών έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, με στόχο την αύξηση των συναλλαγών που περνούν από τα τερματικά τα οποία έχουν εγκατεστημένα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Μπορεί η αγορά των πιστωτικών καρτών να παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης για τρία συναπτά έτη, ωστόσο κάθε χρόνο ο τζίρος και ο αριθμός των αγορών που διενεργούνται μέσω του «πλαστικού χρήματος» με απευθείας χρέωση του συνδεδεμένου καταθετικού λογαριασμού ενισχύονται με υψηλά ποσοστά. Η ανάπτυξη αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο της διάδοσης του «πλαστικού» χρήματος στους καταναλωτές όσο και των διάφορων ενεργειών προώθησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τις τράπεζες.
Η μείωση του ανώτατου ορίου πραγματοποίησης μιας πώλησης με μετρητά στα 1.500 ευρώ, η προοπτική περαιτέρω περιορισμού του στο προσεχές μέλλον, αλλά και οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για παροχή κινήτρου στους καταναλωτές για χρήση των καρτών στις συναλλαγές τους με την επιστροφή του 1% της αξίας τους δημιουργούν αισιοδοξία στις τράπεζες ότι θα υπάρξει αλματώδης άνοδος των μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Ασφάλεια και επιβράβευση
Το κέρδος για τα πιστωτικά ιδρύματα από την άνοδο της χρήσης των χρεωστικών καρτών σχετίζεται τόσο με τα έσοδα που έχουν από προμήθειες όσο και με την καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας μέσω των καταθετικών λογαριασμών, καθώς ελαχιστοποιείται ο χρόνος που τα χρήματα βρίσκονται εκτός τραπέζης.
Σημαντικό πλεονέκτημα για τους καταναλωτές αποτελεί και ο νέος τρόπος διεκπεραίωσης μιας συναλλαγής, με τη χρήση προσωπικού κωδικού ασφαλείας. Συγκεκριμένα, με τις νέες χρεωστικές κάρτες, που διαθέτουν μικροτσίπ, μια συναλλαγή ολοκληρώνεται με την πληκτρολόγηση ενός κωδικού, όπως συμβαίνει και με τις αναλήψεις από ΑΤΜ. Ο τετραψήφιος κωδικός χρησιμοποιείται αντί υπογραφής, διασφαλίζοντας τους κατόχους των καρτών σε περίπτωση κλοπής ή άλλης κακόβουλης ενέργειας.
Επιπλέον, ορισμένες τράπεζες έχουν εντάξει τις χρεωστικές κάρτες στα προγράμματα επιβράβευσης που διαθέτουν και μέσω των πιστωτικών καρτών για τους πελάτες τους. Με τον τρόπο αυτόν οι καταναλωτές μπορούν να κερδίζουν έκπτωση στις καθημερινές τους αγορές απλώς αντικαθιστώντας τα μετρητά με την κάρτα τους, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για τόκους.
Η ανταμοιβή στους χρήστες τόσο των χρεωστικών όσο και των πιστωτικών καρτών παρέχεται σε διάφορες μορφές, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας. Συγκεκριμένα:
l Συλλογή και εξαργύρωση πόντων. Ο κάτοχος της κάρτας συλλέγει πόντους από όλες τις αγορές του. Οι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρωθούν σε συγκεκριμένο δίκτυο επιχειρήσεων με την αγορά διαφόρων προϊόντων που παρέχονται είτε εντελώς δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση.
Για παράδειγμα, με αγορές 750 ευρώ κάποιος μπορεί να μαζέψει 3.000 πόντους, τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αγορά καυσίμων ύψους 60 ευρώ, χωρίς να καταβάλει τον ΦΠΑ 23%, δηλαδή 11 ευρώ περίπου. Εναλλακτικά έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα gadget για τον υπολογιστή του εντελώς δωρεάν.
l Συλλογή ευρώ. Με παρόμοια λογική λειτουργούν τα προγράμματα στα οποία ο κάτοχος της κάρτας συλλέγει ευρώ, ανάλογα με τις αγορές που πραγματοποιεί εντός ενός δικτύου συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τα οποία εξαργυρώνονται για την απόκτηση άλλων προϊόντων και υπηρεσιών σαν πραγματικά χρήματα.
Για παράδειγμα, πιστωτική κάρτα προσφέρει επιστροφή 5% σε συγκεκριμένη αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης. Ετσι για κάθε 1.000 ευρώ καυσίμων που αγοράζει ο κάτοχός της, μαζεύει 50 ευρώ, τα οποία μπορεί να δαπανήσει για να βάλει βενζίνη ή για άλλες αγορές εντός του δικτύου των συνεργαζόμενων με την τράπεζα επιχειρήσεων.

Αύξηση της χρήσης
* Χαρακτηριστικά των τάσεων που επικρατούν στην αγορά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την ανάπτυξη των χρεωστικών καρτών είναι τα μεγέθη που δημοσιοποιεί ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός Visa. Σύμφωνα με αυτά, το 2011 καταγράφηκε σημαντική αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών, των καρτών δηλαδή που επιτρέπουν την πραγματοποίηση μιας αγοράς με απευθείας χρέωση του συνδεδεμένου καταθετικού λογαριασμού.
* Συγκεκριμένα, οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν ετήσια άνοδο κατά 7,1% αγγίζοντας τα 6 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης σημείωσε επίσης άνοδο κατά 9,4% διαμορφούμενη στα 914 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ και ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 21%, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια. Σε ανοδική πορεία είναι και τα αντίστοιχα μεγέθη που αφορούν τις χρεωστικές κάρτες της Mastercard.
* Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των πιστωτικών καρτών. Την ίδια χρονιά περισσότερες από 400.000 πιστωτικές κάρτες Visa καταργήθηκαν, ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 12%. Ωστόσο και στις πιστωτικές κάρτες οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 6,7%, ως αποτέλεσμα της διάδοσής τους ως μέσου πληρωμής.

Πληρωμές Δημοσίου με έκπτωση και δόσεις
Πώς να κερδίσετε κάνοντας χρήση των πιστωτικών σας υπολοίπων στις κάρτες

Ιδιαίτερα συμφέροντα είναι τα προγράμματα που παρέχουν οι τράπεζες και αφορούν την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών καρτών, τα οποία λανσαρίστηκαν το τελευταίο διάστημα για να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας για την καταβολή των τακτικών και έκτακτων εισφορών και τελών.
Στην προκειμένη περίπτωση οι τράπεζες αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν το Δημόσιο και «σπάνε» την πληρωμή των οφειλών ως και σε 6 άτοκες δόσεις. Παράλληλα ο πελάτης τους μπορεί να επωφεληθεί από τυχόν εκπτώσεις που παρέχονται από το Δημόσιο για την εξόφληση των οφειλών εφάπαξ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η πρόσφατη έκτακτη εισφορά εισοδήματος. Αρκετές τράπεζες λάνσαραν προσφορές, με άτοκες δόσεις ή και με επιστροφή μετρητών.
Για παράδειγμα, τράπεζα έδινε τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν την εισφορά σε 6 άτοκες δόσεις και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από την έκπτωση 5% που προσέφερε το Δημόσιο λόγω της εφάπαξ εξόφλησης. Αλλη τράπεζα επέστρεφε ένα 3% επί της οφειλής στον κάτοχο της κάρτας, αυξάνοντας τη συνολική έκπτωση που κέρδιζε ο πελάτης στα επίπεδα του 8%.
Για να γίνει η συναλλαγή, απαιτείται η παρουσία του πελάτη με την ταυτότητά του και την πιστωτική του κάρτα στο κατάστημα της τράπεζας ή, εφόσον τα συστήματα της τράπεζας το επιτρέπουν, μπορεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή διά τηλεφώνου (phone banking).
Σε γενικές γραμμές οι οφειλές που μπορούν να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο σε δόσεις είναι οι εξής: εισφορά ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΤΑΚ, εισφορές-τέλος επιτηδεύματος, περαίωση, πρόστιμα και τέλη υπαγωγής αυθαιρέτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.