Αρης Τρουπάκης: Ανεβάζει ό,τι αγαπά…

Τριπλό «παρών» για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Αρη Τρουπάκη, που κινείται ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, στην κρητική διάλεκτο και στον ρωσικό λόγο: υπογράφει τη σκηνοθεσία στο έργο «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη, που παίζεται στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο παίζει στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το οποίο ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την προσεχή Κυριακή στο Ακροπόλ. Αμέσως μετά θα παίξει στον «Ηλίθιο» του Ντοστογέφσκι, που θα ανεβεί στις 19 Απριλίου επίσης στο Ακροπόλ, αναβιώνοντας την προ πενταετίας παραγωγή τής τότε Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού του Λιβαθινού.

Τριπλό «παρών» για τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Αρη Τρουπάκη, που κινείται ανάμεσα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, στην κρητική διάλεκτο και στον ρωσικό λόγο: υπογράφει τη σκηνοθεσία στο έργο «Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη, που παίζεται στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο παίζει στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το οποίο ολοκληρώνει τις παραστάσεις του την προσεχή Κυριακή στο Ακροπόλ. Αμέσως μετά θα παίξει στον «Ηλίθιο» του Ντοστογέφσκι, που θα ανεβεί στις 19 Απριλίου επίσης στο Ακροπόλ, αναβιώνοντας την προ πενταετίας παραγωγή τής τότε Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού του Λιβαθινού.
Στη δεύτερη συνεργασία του με τον Αλέξη Σταμάτη (προηγήθηκαν τα «Δακρυγόνα»), επεξεργάστηκαν από κοινού τη μεταφορά του μυθιστορήματος στη σκηνική γλώσσα, επιλέγοντας ουσιαστικά, όπως επισημαίνει ο Αρης Τρουπάκης, «και μια πρώτη σκηνοθεσία. Μέσα από τη διασκευή εστιάζεις και το βλέμμα σου σε αυτό που επιλέγεις ως πιο ενδιαφέρον για την παράσταση».
Κάπου μεταξύ 1980 και 1995 τρεις φίλοι, ο Αρης, ο Μιχάλης και η Κατερίνα, μοιράζονται όνειρα, περιπέτειες και έρωτες, ώσπου να χωριστούν οι δρόμοι τους. Οταν θα ξαναβρεθούν ο καθένας τους θα έχει πάρει διαφορετικό δρόμο. Μέσα όμως από τη συνάντησή τους αυτή θα γυρίσουν πίσω στον χρόνο, θα θυμηθούν, θα νοσταλγήσουν, ενώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα μυστικό που σφράγισε τις ζωές τους.
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και του Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο 36χρονος δημιουργός ήξερε από την αρχή ότι θα γινόταν σκηνοθέτης: οι επιλογές του, σημαντικά ελληνικά κείμενα από τον «Κατάδικο» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, ως σύγχρονα έργα του Σταμάτη, του Σερέφα ή του Τζενεράλη, δίνουν το σκηνοθετικό στίγμα του.
«Μέσα από το έργο που σκηνοθετώ εφέτος στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας έχω την αίσθηση ότι ψάχνουμε τις ρίζες του κακού για μια γενιά ανθρώπων που σήμερα είναι πενηντάρηδες. Το έργο ξεκινά από μια πορεία του Πολυτεχνείου στη δεκαετία του ’80. Οι αναφορές του περνούν σαν σκυτάλη από γενιά σε γενιά, ενώ ο σχολιασμός του αφορά τις καταβολές των ηρώων – εμμέσως και τις δικές μας – και το κατά πόσον ήταν και είναι χρήσιμες για την υπόλοιπη ζωή μας» λέει ο Αρης Τρουπάκης, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του στην ελληνική λογοτεχνία.
«Πιστεύω ότι διαθέτει αριστουργήματα εκμεταλλεύσιμα. Με τον δικό μου τρόπο, με τις επιλογές μου πρoχωρώ στον δρόμο της σκηνοθεσίας. Με ενδιαφέρει να προτείνω και να αναζητώ. Είχα την τύχη να γνωρίσω σημαντικούς δασκάλους στη σχολή του Τέχνης, τον Κουγιουμτζή, τον Λαζάνη, την Πιττακή» σημειώνει, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη συνεργασία του με τον Στάθη Λιβαθινό.
Ηθοποιός ή σκηνοθέτης; «Κάθε φορά είμαι αυτό που κάνω. Προς το παρόν δεν νιώθω να στερούμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ετσι κι αλλιώς με ηθοποιούς έχω να κάνω, είτε ως σκηνοθέτης είτε ως ηθοποιός. Απλώς, όταν δεν σκηνοθετώ, έχω και λιγότερες ευθύνες» καταλήγει.

πότε και που
«Σκότωσε ό,τι αγαπάς» του Αλέξη Σταμάτη.
Σκηνοθεσία Αρης Τρουπάκης, σκηνικά – κοστούμια – φωτισμοί Θοδωρής Χρυσικός.
Με τους Αντώνη Καρυστινό, Δανάη Παπουτσή. Στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 18, τηλ. 210 8838.727), κάθε Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00.
Τιμές εισιτηρίων: 18 και 16 (φοιτητικό) ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.