Ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, από φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, καθώς και παιδικά εμβόλια, αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου. Μάλιστα οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο, παρατηρούνται σε μόνιμη σχεδόν βάση

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, από φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, καθώς και παιδικά εμβόλια, αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου.

Μάλιστα οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο, παρατηρούνται σε μόνιμη σχεδόν βάση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου, η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων, οι μόνιμες ελλείψεις φαρμάκων και η υποβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης είναι οι λόγοι της πανελλαδικής απεργίας των φαρμακοποιών όλης της χώρας, σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή.
Τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη ξεπερνούν τα 250. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον , τοSUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κλπ.
«Η φαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι θέμα αριθμών ούτε μπορεί να υπαχθεί σε «κούρεμα». Θα πρέπει όλοι όσοι μετέχουν στο σύστημα της Υγείας και της Περίθαλψης, να συνεργαστούν για να παίρνει απρόσκοπτα τα φάρμακα του ο ασφαλισμένος ο ασθενής», δήλωσε ο κ. Αμπατζόγλου.

Μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης
Λιγότερα χρόνια θα ζουν οι Ελληνες εξαιτίας της υποβάθμισης της φαρμακευτικής περίθαλψης. Την παραπάνω εκτίμηση έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος. Όπως είπε, οι διεθνείς μελέτες δείχνουν ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη και στο προσδόκιμο επιβίωσης. «Αν για τους Έλληνες η κατά κεφαλή δαπάνη περιοριστεί σε 23 € τον μήνα, πάμε στο επίπεδο των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 75 χρόνια, μακριά από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που έχουν προσδόκιμο πάνω από 80 χρόνια», επισήμανε.
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που έχουν οφειλές.
Ο κ. Λουράντος, περιέγραψε το σημερινό περιβάλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης ως εξής: «Η πολιτική για το φάρμακο του υπουργείου Υγείας είναι αντιεπιστημονική, αντικοινωνική, διάτρητη και αποσπασματική. Το μόνο κριτήριο που υπήρχε δεν ήταν η διόρθωση των (πολλών) κακώς κειμένων, αλλά μια στενή λογιστική αντίληψη εξοικονόμησης πόρων ‘από τα εύκολα’. Η Υγεία όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι λογιστική εγγραφή στις δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε ένα νόμο-τέρας, που δεν θα ισχύει για πολύ καιρό, καθώς θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος των αντιφάσεων και των ανεφάρμοστων μέτρων που περιέχει».
Την ίδια στιγμή _ είπε _ δεν υπάρχει καμία μέριμνα στα Νοσοκομεία για τα ενέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα, όπου για ένα θεραπευτικό cocktail μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο 10ml από ένα σκεύασμα 250ml και αξίας χιλιάδων ευρώ, και το υπόλοιπο να πεταχθεί. «Μιλάμε για εκατομμύρια. Και όταν οι φαρμακοποιοί μιλάμε για νοσοκομειακές συσκευασίες και για εξορθολογισμό γενικά στις συσκευασίες, η πολιτεία κωφεύει», τόνισε.
Σε ότι αφορά τα γενόσημα,ο πρόεδρος του ΦΣΑ τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τους φαρμακοποιούς είναι τα φάρμακα που κυκλοφορούν να είναι ελεγμένα και αποτελεσματικά. «Αποτελεί αποσπασματική πληροφορία», πρόσθεσε, «ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 18% των φαρμάκων. Η πραγματική διάκριση από πλευράς κόστους διεθνώς, δεν είναι ανάμεσα στα γενόσημα και τα πρωτότυπα, αλλά στα patented και στα off-patented, δηλαδή σε αυτά που βρίσκονται στη διάρκεια ισχύος της πατέντας τους και σε αυτά που είτε ήταν πρωτότυπα και έχει λήξει η πατέντα τους, είτε είναι αντίγραφα των πρωτοτύπων. Με αυτή τη διάκριση, η χώρα μας βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρώπης, ίσως και λίγο πιο πάνω (πάνω από 50%) σε κατανάλωση φαρμάκων εκτός πατέντας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.