PSI: Στο 95,7% με τα CACs – Αναλυτές: Απεφεύχθη η χρεοκοπία

Το 85,8% έφτασε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση με την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης το ποσοστό του PSI θα φθάσει στο 95,7%. Το εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, κάνοντας υποχρεωτικό το «κούρεμα», θα αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών από τα περίπου 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η Ελλάδα έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή τίτλων αξίας περίπου 152 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το PSI

Η Ελλάδα έλαβε ακόμη προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου.

Αν γίνουν αποδεκτές οι συναινέσεις για τις τροποποιήσεις των όρων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS), το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο πρόσκλησης για κάθε σειρά των ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου μέχρι τις 23 Μαρτίου 2012 (9:00 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης)

Επιπλέον, η Ελλάδα προτίθεται να προβεί σε πρόσκληση προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και εκδόθηκαν από τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) με την εγγύηση του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που μετείχαν στην προσφορά ανταλλαγής, αλλά δεν έγιναν δεκτά ως επιλέξιμα, προκειμένου να συναινέσουν στην τροποποίηση των τίτλων αυτών όρων με τους ίδιους όρους που προτείνονται για τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτή την ιστορική προσπάθεια.

Με την στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο υπουργός συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι προσκλήσεις μας για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων αναφορικά με τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία μετά από την οποία δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας».

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Το κούρεμα του χρέους βοηθάει πράγματι πάρα πολύ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον ίδιο σταθμό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό από μόνο του δεν κάνει το χρέος βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη».


Καλωσόρισαν οι ιδιώτες πιστωτές τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους

Καλωσόρισαν οι ιδιώτες πιστωτές τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή από τις ελληνικές αρχές.

Σε κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των ιδιωτών κ.κ. Τσάρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν το καταγεγραμμένο υψηλό ποσοστό συμμετοχής του 83,5% στο PSI (172 δισ. ευρώ σε σύνολο 206 δισ. ευρώ), τονίζοντας πως αποδεικνύει το βάσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής και των ελληνικών αρχών και της Ευρωζώνης στις 21 Φεβρουαρίου σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εθελουσίας ανταλλαγής του χρέους.

Ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές έχει το γεγονός ότι το πακέτο περιλαμβάνει τη χρήση της αγγλικής νομοθεσίας και τη συγχρηματοδότηση με τη δομή του δανείου του EFSF, καθώς και τις ρήτρες ΑΕΠ που θα πληρωθούν σε περίπτωση υψηλότερης ανάπτυξης της Ελλάδας από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής .

Σύμφωνα με τους κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ οι συμφωνίες υπογραμμίζουν ότι είναι δυνατή η επίλυση ακόμη των πιο δύσκολων προβλημάτων χρέους μέσω διαπραγματεύσεων που γίνονται σε πνεύμα συνεργασίας και καλής πίστης.

Για «καλά νέα» έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα αποφεύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

«Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική ευκαιρία τώρα για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της, ενώ ενισχύει την ικανότητας της ζώνης του ευρώ να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης» δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του IIF και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Deutsche Bank.

Ο Άκερμαν τόνισε πως στην πρόσφατη συνάντησή του Διοικητικού Συμβουλίου του IIF στις 3 Μαρτίου, οι συμμετέχοντας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής του χρέους θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της επίσημης χρηματοδότησης για την Ελλάδα και θα βοηθήσει τη χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέτει τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη.

«Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, για την αντιμετώπιση των συνολικών δημοσιονομικών προβλημάτων στη ζώνη του ευρώ, και την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο επικεφαλής της Deutsche Bank.

Το χρονικό του PSI

Στις 10 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις ανέβαζαν το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 85% (150,79 δισ. ευρώ), ενώ στο σύνολο του χρέους που αναδιαρθρώνεται (206 δισ. ευρώ), η συμμετοχή ξεπερνούσε το 80%.

Άλλες πληροφορίες ανέβαζαν το ποσοστό συμμετοχής ακόμη και στο 95%. «Μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό συμμετοχής προσέγγιζε το 95%» δήλωσε ανωνύμως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF, δήλωσε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κοντά στο 90% (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).

Στην τηλεόραση του Bloomberg μίλησε και ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ
ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα στο επόμενο έτος, ακόμη και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία πραγματική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε. Το χρέος της χώρας θα παραμείνει «σε πολύ υψηλά επίπεδα» και μετά το PSI, ανέφερε, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται για μία περαιτέρω ελάφρυνσή του, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει μειώσεις για τους «επίσημους ομολογιούχους».

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, μετά τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε πάνω από το 85%.

Συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικής πηγής που επικαλείται το Bloomberg, η συμμετοχή για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε στα 155 δισ. ευρώ, στην πρόσκληση απάντησαν θετικά 12 από τα 18 δισ. ευρώ των κατόχων ομολόγων υπό ξένο δίκαιο και στο λογαριασμό προστέθηκαν άλλα 7 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

Σύνολο, 174 δισ. ευρώ ή 84,66% επί των 206 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 12:30 ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των -20- νέων ελληνικών ομολόγων με διάρκεια έως και 30 έτη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 17-28 σεντς στο ευρώ. Για τα 30ετή ομόλογα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η τιμή τους θα είναι κοντά στα 18 σεντς/ευρώ, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους ομολογιούχους να υπερβαίνουν, στην πράξη, το 80%.

H UBS εκτιμά ότι τα 30ετή ομόλογα θα τιμολογηθούν στα 15-17 σεντς στο δολάριο και τα αυτά που λήγουν το 2023 σε 20-22 σεντς/δολάριο.

Η BNP Paribas βλέπει το ομόλογο λήξεως 2023 στο 21,4 με 23,4 (και απόδοση 21,6%) και το 30ετές στο 15,6 – 17,6 με απόδοση 18,2%. Η μέση τιμή των νέων ομολόγων είναι 18 και η μέση απόδοση 19,4%.

Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.