Καταγγελία για κρυφές επαφές του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με τον Τόμσεν


Ένα e-mail του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κ. Αν. Γεωργίου προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και επικεφαλής της τρόϊκα κ. Π. Τόμσεν, με το οποίο τον ενημερώνει για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΔΣ της Αρχής, αλλά και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ο ίδιος είχε λάβει σε συνεργασία με υψηλόβαθμα στελέχη της Eurostat ώστε να τροποποιηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων του 2009, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής.

Μάλιστα φέρεται να ρώτησε τον κ. Γεωργίου αν είναι δική του η επιστολή αυτή ή πλαστή και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επισημαίνοντας ότι το επίμαχο κείμενο αποτελεί προϊόν υποκλοπής.

Πάντως ο κ. Κουρουμπλής, σύμφωνα με όσα είπε αργότερα στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός να ενημερώνει ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία λογοδοτεί στην Βουλή των Ελλήνων τον εκπρόσωπο της τρόϊκα, θέτοντας θέμα παραίτησης του κ. Γεωργίου.

Φέρεται δε ο κ. Κουρουμπλής να του είπε ότι αν θεωρεί πως με την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του εν λόγω e-mail εμπλέκεται στην υποκλοπή, τότε είναι έτοιμος να ζητήσει ο ίδιος την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

«Dear Poul…»

Στο e-mail, με το οποίο απευθύνεται με προφανή οικειότητα προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ αποκαλώντας τον «αγαπητό Πόουλ», ο κ. Γεωργίου του επισημαίνει ότι «η άκρως αντικανονική κατάσταση με κάποια μέλη του Διοικητικού

Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ έχει καταστήσει αναγκαία την δημιουργία μιας πρότασης για τροποποίηση της νομοθεσίας, με σκοπό την αποσαφήνιση του ρόλου του διοικητικού συμβουλίου». Μάλιστα του επισυνάπτει την σχετική τροποποίηση, την οποία, όπως τον ενημερώνει, είχαν συνδιαμορφώσει υψηλόβαθμα στελέχη της Eurostat (οι κκ. Π. Σάμιουελσον και Χ. Σνόρασον) με Έλληνα ειδικό σε θέματα διοικητικού δικαίου αναφέροντάς του ότι τα επίμαχα κείμενα είχαν δοθεί στον γενικό διευθυντή της Eurostat κ. Β. Ραντερμάχερ.

«Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να σημειωθεί ότι η Eurostat άνοιξε ξανά το θέμα του διορισμού μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ στην κοινή επιτροπή του Πλάνου Δράσης για τα Ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί υψηλό ρίσκο για ολόκληρη την προσπάθεια αναθεώρησης του στατιστικού συστήματος και απαιτεί μια τροποποίηση στο νόμο προκειμένου να επιλυθεί», του αναφέρει χαρακτηριστικά (σε μετάφραση δική μας). Και προσθέτει ότι «αυτό το «καυτό» ζήτημα αναμένεται να φτάσει στο ECOFIN στις αρχές Νοέμβρη, εκτός εάν το θέμα αντιμετωπιστεί από την ελληνική πλευρά».

Στο επίμαχο e-mail το οποίο στάλθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 στις 2.35 π.μ., επισημαίνεται ακόμη ότι:

« (…) υπάρχει απόλυτη ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι του προέδρου και των μελών (συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου) μέσα από το νόμο μιας και η συνεχής δυσερμηνεία του παρόντος νόμου από συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα στην λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και θέτει σε κίνδυνο όλη την διαδικασία αναδιοργάνωσης των ελληνικών στατιστικών».

Ενώ του αναφέρει: «Η υποχρέωση που έχουμε είναι να δούμε αυτές τις τροποποιήσεις να περνούν το συντομότερο δυνατόν, μιας και κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη». Και συμπληρώνει: «Υπάρχει ο κίνδυνος οι τροποποιήσεις στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτές, να αλλαχθούν υποστηρίζοντας την ανάγκη για συμβιβασμούς και έτσι η κατάσταση να παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική κάτι που κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί».

Όπως μάλιστα τον ενημερώνει στο τέλος του ηλεκτρονικού μηνύματος: «Θα σου τηλεφωνήσω για να συζητήσουμε το θέμα. Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μου, Ανδρέας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.